Η Αριστοτελική θεωρία της ηθικής – Θεοδόσης Π. Τάσιος

Βιβλίου ανάλυση Ελλάδα Κοινωνία Πολιτισμός

Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν την ομιλία «Η ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ».

Ομιλητής: ΘΕΟΔΟΣΗΣ Π. ΤΑΣΙΟΣ, Πολιτικός Μηχανικός, Ομότιμος Καθηγητής Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, επίτιμος Πρόεδρος Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας, Πρόεδρος της Εταιρείας Διερεύνησης Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας (ΕΔΑΒυΤ).

Η ομιλία είναι βασισμένη στο βιβλίο του κου Τάσιου «Ξανά ο Αριστοτέλης;» εκδόσεις ΑΤΩΝ, Αθήνα 2018.

Πατήστε εδώ για να δείτε την καταγραφή:

Η ομιλία κινηματογραφήθηκε το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου 2020, στην Νέα Πεντέλη Αττικής.
—————————————————————————————————————————
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ του ΒΙΒΛΙΟΥ «Ξανά ο Αριστοτέλης;»

Γιατί άραγε, άλλη μια αναφορά στον Αριστοτέλη;
Για δύο τουλάχιστον λόγους:
– Πρώτον, για να ξανακουσθεί μια τίμια φωνή που αναγνωρίζει το βιωματικό όφελος εκείνου που προτιμά να χάνει σε εξωτερικά αγαθά, προκειμένου να συμμετάσχει εκ βαθέων στη χαρά του ευεργετούμενου Διπλανού του. (Αποφεύγοντας έτσι τις μάταιες ερμηνείες του ηθικού ενεργήματος μέσω μεταθανάτιων δωροληψιών ή μέσω περίπλοκων λογικών κατασκευών.)
– Και δεύτερον, για να ξαναϊδούμε κείμενα που αποπειρώνται να ερμηνεύσουν συστηματικά τον Κόσμο με μέθοδο επιστημονική, εφαρμοζόμενη σε ποικίλα θέματα – απ’ την Μετεωρολογία μέχρι την Αντοχή των στερεών σωμάτων, κι απ’ τη Μνήμη μέχρι τη στοιχειώδη Χημεία.
Και κάτι άλλο. Το βιβλίο αυτό ξεκινάει με τον Σωκράτη και τελειώνει με τον Επίκουρο, ανιχνεύοντας τα κοινά-τους σημεία με τον Αριστοτέλη.
(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
—————————————————————————————————————————
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΟΥ

Ο Θεοδόσης Π. Τάσιος, καθηγητής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του Τουρίνου (Ιταλία), είναι επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Λιέγης, του Πανεπιστημίου του Νανκίν, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Ξάνθης, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Κύπρου και της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εχρημάτισε Πρόεδρος Διεθνών Επιστημονικών Ενώσεων, Εμπειρογνώμων του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και είναι επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας, καθώς και Πρόεδρος της Εταιρείας Διερεύνησης της Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας (ΕΔΑΒυΤ).
Έχει δημοσιεύσει 440 επιστημονικές εργασίες και 50 βιβλία σε διάφορες γλώσσες.
Τον Σεπτέμβριο 2013 του απενεμήθη το International Award of Merit in Structural Engineering από την Διεθνή Ένωση Γεφυρών και Κατασκευών (IABSE) στην Ζυρίχη.
—————————————————————————————————————————
Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ευχαριστούν θερμά τον κον Θεοδόση Π. Τάσιο για την αποδοχή τηλεοπτικής καταγραφής της ομιλίας και την άδεια ανάρτησής της στο διαδίκτυο.
—————————————————————————————————————————
Μπορείτε να βρείτε συγκεντρωμένες όλες τις ομιλίες του καθηγητού κου Θεοδόση Π. Τάσιου στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/playlist?list=PLJzU6iaWC0AKQZCQ-9r1jgNcu6NVEfcyF
—————————————————————————————————————————
Εικόνα τίτλων παρουσίασης: «Χάλκινος καθιστός ανδριάντας του Αριστοτέλη» (1921).
Έργο του Γερμανού γλύπτη Cipri Adolf Bermann (1862-1942),
Πανεπιστήμιο του Φράϊμπουργκ, Γερμανία.
—————————————————————————————————————————
Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλούμε, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: http://www.fryktories.net