Απεβίωσε σήμερα ο σκηνοθέτης Σταύρος Τσιώλης σε ηλικία 82 ετών.

Απεβίωσε σήμερα ο σκηνοθέτης Σταύρος Τσιώλης σε ηλικία 82 ετών. Είχε γεννηθεί στην Τρίπολη τον Οκτώβριο του 1937.

Ο Σταύρος Τσιώλης σπούδασε κινηματογράφο στην Σχολή Κινηματογράφου Τηλεόρασης Λ. Σταυράκου στην Αθήνα και από το 1958 δούλεψε ως βοηθός σκηνοθέτη σε 54 ταινίες, πολλές από τις οποίες της Φίνος Φιλμ. Η πρώτη δική του ταινία, η οποία βασίστηκε σε δικό του σενάριο, ήταν Ο μικρός δραπέτης για τη Φίνος Φιλμ το 1968. Το 1970 έκανε διεθνή επιτυχία με την ταινία Κατάχρησις Εξουσίας.

Κατόπιν εγκατέλειψε τον κινηματογράφο για μια δεκαπενταετία και επανήλθε το 1985 με ταινίες που έκαναν ιδιαίτερη επιτυχία. Η ταινία του Μια Τόσο Μακρινή Απουσία απέσπασε έξι πρώτα βραβεία στο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης 1985 ενώ οι Ακατανίκητοι Εραστές το 1988 παίχτηκε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Οι ταινίες του έχουν ένα ιδιαίτερα προσωπικό στυλ καθώς βασίζονται στο λεπτό χιούμορ, τους αυτοσχεδιαστικούς διαλόγους και τη χρήση, πολλές φορές, ερασιτεχνών ηθοποιών. Ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο στα σενάριά του αποτελεί η περιπλάνηση, αρκετές φορές στον τόπο καταγωγής του, την Αρκαδία. Σε πολλές ταινίες του χρησιμοποίησε ως πρωταγωνιστή τον Αργύρη Μπακιρτζή.

Τα τέλη του 2015 ο Σταύρος Τσιώλης ανακοίνωσε την προσπάθεια γυρίσματος της νέας του ταινίας Γυναίκες που περάσατε από εδώ, που θα γίνει με χρηματοδότηση crowdfunding που κλείνει την τριλογία “Γυναίκες” (μετά το Παρακαλώ Γυναίκες, μην κλαίτε και Ας περιμένουν οι Γυναίκες).[5]
Ο Σταύρος Τσιώλης είχε γράψει στίχους για τραγούδια των ταινιών του αλλά για τραγουδιστές της λαϊκής μουσικής (Μαριώ, Πίτσα Παπαδοπούλου, Αντώνης Ρέμος)

Ανακοίνωση της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, με αφορμή την απώλεια του σκηνοθέτη Σταύρου Τσιώλη

Ο Σταύρος Τσιώλης υπήρξε πολίτης του κόσμου. Χάραξε ανεξίτηλα στην οθόνη το όνομα του με επώνυμες πολυβραβευμένες δημιουργίες που ανέδειξαν με χιούμορ την ευαίσθητη πλευρά των ανθρώπων και μια άλλη Ελλάδα, από τη δεκαετία του ’70 μέχρι και σήμερα. Μας δίδαξε σεμνά και αθόρυβα, ειδικά στους νέους δημιουργούς, ότι για να γίνεις καλλιτέχνης πρέπει να ζεις σαν καλλιτέχνης, να γίνεις ο ίδιος έργο τέχνης, πράγμα που τήρησε και διατήρησε μέχρι το τέλος, χωρίς να φοβάται κανένα τίμημα και καμία σύγκριση. Στήριξε την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών από θέσεις ευθύνης, δίνοντας μεγάλη σημασία στις νεότερες γενιές των συναδέλφων του. Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών θα διατηρήσει το έργο και τα οράματα του Σταύρου Τσιώλη στις επόμενες γενιές των σκηνοθετών του αύριο.