Ανοίγει τις πύλες της η 11η Zootechnia

Ελλάδα Κυρίως θέματα Οικονομία

Ανοίγει την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019 η 11η Zootechnia που θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει έως τις 3 Φεβρουαρίου .

Οι εκθέτες της ανέρχονται σε 988, ενώ ο εκθεσιακός χώρος που καταλαμβάνει , στεγασμένος και υπαίθριος είναι επιφάνειας 16.663 τ.μ. . Επίσης , οι ξένοι εκθέτες (άμεσοι και έμμεσοι) εκπροσωπούν 41 χώρες . Οι Έλληνες εκθέτες προέρχονται από όλη την επικράτεια , ενώ οι ξένοι άμεσοι εκθέτες έρχονται από 14 χώρες και ειδικότερα από Αγγλία, Αίγυπτο, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ισπανία, Ιταλία, Κίνα, Κύπρο, Λετονία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία και Τουρκία.

Η Zootechnia είναι η μοναδική εξειδικευμένη έκθεση στον τομέα των παραγωγικών ζώων στην Eλλάδα και στα Bαλκάνια, όπου θα δώσουν το «παρών» όλες οι μεγάλες εγχώριες επιχειρήσεις της κτηνοτροφίας-πτηνοτροφίας, οι οποίες και θα παρουσιάσουν τις τελευταίες εξελίξεις στους δύο κλάδους, από σημαντικά είδη παραγωγικών ζώων μέχρι μηχανήματα, υπηρεσίες, αλλά και έρευνες.
Μεταξύ άλλων συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Οργανισμοί Ελέγχου και Πιστοποίησης Προϊόντων, ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, η Ένωση Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος (ΕΚΑΓΕΜ), ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Παραγωγών Βιοαερίου (ΕΣΠΑΒ), το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης – Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κα.

Πλούσιο είναι και το πρόγραμμα των ξένων προσκεκλημένων επισκεπτών, που ανέρχονται σε 380. Από αυτούς οι 354 θα έρθουν ως ομαδικές συμμετοχές από Βουλγαρία, Αλβανία και ΠΓΔΜ και οι υπόλοιποι από Αλβανία, Αλγερία, Κύπρο, Αίγυπτο, Ρωσία, Σαουδική Αραβία και Τυνησία.
Μάλιστα , ο πρόεδρος της ΔΕΘ – Helexpo , κ. Τάσος Τζήκας σε συνέντευξη Τύπου ενόψει των εγκαινίων της διοργάνωσης επισήμανε τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η ΔΕΘ-Helexpo στην πρωτογενή παραγωγή.
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, σημείωσε πως η Zootechnia δεν αφορά μόνο τον Έλληνα κτηνοτρόφο, αλλά και όλα τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ επισήμανε ότι η φετινή διοργάνωση έχει ενεργοποιήσει σχεδόν όλο το Εκθεσιακό Κέντρο .
Κομβικό σημείο συνάντησης των κτηνοτρόφων και των αγροτών με τους κατασκευαστές, τους εμπόρους και την Πολιτεία χαρακτήρισε την 11η Zootechnia η πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος, κα Δήμητρα Εμμανουηλίδου, υπογραμμίζοντας τον ρόλο της έκθεσης στην προσέλκυση εκθετών και επισκεπτών από τα Βαλκάνια. «Κεντρικό μήνυμα της φετινής έκθεσης πρέπει να είναι η άμεση στήριξη των κτηνοτρόφων και αγροτών» τόνισε.
Επίσης , ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων , κ . Σάββας Μπαλουκτσής υπογράμμισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων του κτηνοτροφικού κλάδου και διατύπωσε την πεποίθησή του για την επιτυχία της έκθεσης.
Ακόμη , ο καθηγητής της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, κ. Γιώργος Αρσένος έκανε γνωστό πως φέτος θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της έκθεσης ένας βιοκλιματικός στάβλος που αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.
Στην φετινή Zootechnia εκτός από το Pet Festival και το Σαλόνι Αλόγου θα πραγματοποιηθεί και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων μεταξύ των οποίων θα είναι το 22ο Συμπόσιο Κτηνοτροφίας της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας και η εκδήλωση για τις καινοτόμες εφαρμογές στη ζωική παραγωγή , που αποτελεί μια συνεργασία της ΔΕΘ- Helexpo με το εργαστήρι Ζωοτεχνίας του τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ .
Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι :
Καθημερινές και Κυριακή : 10:00 – 19:00
Σάββατο : 10:00 – 20:00 .
Είσοδος:
• Με προσκόμιση του Δελτίου Εμπορικού Επισκέπτη στην είσοδο της έκθεσης
• Με προεγγραφή των εμπορικών επισκεπτών στην ιστοσελίδα της ΔΕΘ-HELEXPO
• Με εισιτήριο για το κοινό (τιμή εισιτηρίου 6€) .

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου στο Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης στις 19:00μ.μ. από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη .
Τσόχατζη Μαργαρίτα