1ο Σύστημα Προσκόπων Θέρμης – Τα πρώτα 50 χρόνια κοινωνικής προσφοράς

Ελλάδα Κοινωνία Κυρίως θέματα

Τα πρώτα 50 χρόνια κοινωνικής προσφοράς

Πριν 50 χρόνια δημιουργήθηκε το 1ο Σύστημα Προσκόπων Θέρμης, και στις 31 Μαρτίου 2019, στις 18.00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης (Καραολή-Δημητρίου & Καπετάν Χάψα, 57001 Θέρμη, Θεσσαλονίκης) προσκλήθηκε όλη η κοινωνία της Θέρμης για τα γενέθλια των πρώτων 50 χρόνων συνεχούς κοινωνικής προσφοράς στην κοινωνία της Θέρμης.
Ο Αρχηγός του Συστήματος κ Κώστας Γεωργίου με συγκίνηση ανακοίνωσε την επιλογή να γιορταστούν τα γενέθλια των 50 χρόνων του 1ου Συστήματος Προσκόπων Θέρμης καθ όλο το 2019, κατά το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας (10 Φεβρουαρίου 2019) μπροστά σε όλα τα Λυκόπουλα, τους Προσκόπους, τους Ανιχνευτές, τους Βαθμοφόρους, τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης, τους γονείς, εκπροσώπους των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών της Θέρμης, του Αντιδημάρχου κ Στέλιου Γκιζάρη και του Πρόεδρου της Δημοτικής Κοινότητας Θέρμης κ Σωτήρη Βογιατζή.
Με την συνημμένη αφίσα που έστειλε η κα Νικολέτα Αντωνιάδου (Αρχηγός Αγέλης Λυκοπούλων) δημοσιοποιούνται σε όλους τα πρώτα γενέθλια για τα πρώτα πενήντα (50) χρόνια προσφοράς του 1ου Συστήματος Προσκόπων Θέρμης, και εκτιμάται ότι θα ανταποκριθούν όλα τα μέλη της κοινωνίας ης Θέρμης.
Με πολλή τρυφερότητα μπορούμε να ξαναθυμηθούμε το ξεκίνημα του 1ου Συστήματος Προσκόπων Θέρμης, τον Μάρτιο 1969 …
Η ιστορία του 1ου Συστήματος ξεκινά την άνοιξη του 1968, όταν βαθμοφόροι του 19ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Ανάληψης αναζητούσαν χώρο για την θερινή κατασκήνωση της Ομάδας Αεροπροσκόπων. Ήθελαν να βρίσκεται ο χώρος κοντά σε κατοικημένη περιοχή, αλλά να μην είναι μέσα σε χωριό, για να μπορεί να εφαρμοσθεί το προσκοπικό πρόγραμμα κοινωνικοποίησης, χωρίς εξωτερικές επιδράσεις. Ήθελαν να έχει σχετικά κοντά δυνατότητες τροφοδοσίας από τρόφιμα και να έχει κοντά υπηρεσίες ιατρικής. Ήθελαν να έχει «οπτική διέξοδο», δηλαδή αναπεπταμένο οπτικό πεδίο. Ήθελαν να είναι κοντά σε αεροδρόμιο, καθ όσον ήταν αεροπρόσκοποι. Χρειαζόταν παροχή φρέσκου νερού. Χρειαζόταν καλό καταφύγιο σε περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών. Χρειάζονταν όλα αυτά που περιγράφονται στα εγχειρίδια του προσκοπισμού για τις κατασκηνώσεις.
Σε μια από τις αναζητήσεις τους γνωρίστηκαν στην Θέρμη με τον Γεώργιο Τσιτλακίδη, παλαιό πρόσκοπο του Θεόδωρου Λίτσα, και ενθουσιώδη. Τους πήγε στο εκκλησάκι που είχε κτισθεί με δικές του προσπάθειες επάνω σε ένα λόφο, έξω από το χωριό και με εξαιρετική θέα προς το αεροδρόμιο και όλη την περιοχή. Με νερό άφθονο, από ελεγχόμενο δίκτυο (ήταν εκεί το υδραγωγείο του χωριού) και το εκκλησάκι πρόσφερε προστασία σε περίπτωση έκτακτων καταστάσεων.
Και η θερινή κατασκήνωση της Ομάδας Αεροπροσκόπων του 19ου Σ.Α/Π. το 1968 έγινε στον αργότερα ονομασθέντα «Λόφο Προσκόπων», και καθημερινά ανέβαιναν εκεί πάνω και μετείχαν στα προσκοπικά παιχνίδια τα παιδιά του χωριού. Και οι κάτοικοι έβλεπαν την πραγματική λειτουργία του προσκοπικού παιχνιδιού. Και κάθε μέρα ήταν εκεί κοντά ο μπάρμπα Γιώργης, για να βοηθά στα καθημερινά μικροπροβλήματα. Και η αποχαιρετιστήρια πυρά έφερε όλους τους κατοίκους του τότε χωριού στον λόφο των προσκόπων.
Αλλά ο μπάρμπα Γιώργος Τσιτλακίδης δεν το άφησε εκεί το θέμα. Με μια ομάδα συμπολιτών αναζητούσαν τρόπους για να δώσουν διέξοδο στην ενεργητικότητα των νέων παιδιών στο χωριό, και φαίνεται ότι το προσκοπικό παιχνίδι όπως το γνώριζαν από τον Θ. Λίτσα και όπως το είδαν το καλοκαίρι του 1968, τους έδινε μια απάντηση. Έτσι με πρωτοβουλία του έπαιρνε κάθε Κυριακή πέντε νέους της Θέρμης και κατέβαιναν στο 19ο Σύστημα Αεροπροκόπων (τότε απέναντι από την εκκλησία της Αναλήψεως, Βασ. Όλγας 110, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) και συμμετείχαν στις δραστηριότητες της Ομάδας Αεροπροσκόπων, ως μια πέμπτη ενωμοτία.
Οι πρώτοι πέντε εκείνοι πρόσκοποι ήταν οι: Στέλιος Κυριακίδης, Λάκης Ηλιόπουλος, Στέλιος Μπουλιώνης, Θόδωρος Τσιλιγκόπουλος & Γεώργιος Δράζος.
Η ακούραστη Επιτροπή Κοινωνικής Συμπαράστασης του Προσκοπισμού της Θέρμης εξασφάλισε την στέγαση του Συστήματος Προσκόπων Θέρμης στο παλιό σχολείο, εκεί που σήμερα κτίστηκε και βρίσκεται το Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης (Καραολή-Δημητρίου & Καπετάν Χάψα, 57001 ΘΕΡΜΗ). Και έτσι ξεκίνησε μια κοινωνική προσφορά που έφθασε σήμερα να συμπληρώνει 50 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και προσφοράς.
Έκτοτε πολλά έγκριτα μέλη της κοινωνίας της Θέρμης συνέβαλλαν στην λειτουργία της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης και πάρα πολλοί Αρχηγοί του Συστήματος δούλεψαν φιλότιμα και μαζί με πολλούς περισσότερους βαθμοφόρους συνέχισαν την προσφορά στην κοινωνική διαπαιδαγώγηση της νεολαίας της Θέρμης.
Σήμερα στην Επιτροπή Κοινωνικής Συμπαράστασης του 1ου Συστήματος Προσκόπων Θέρμης προσφέρουν ο κ Στέργιος Λουκάς, η κα Μαρία Τζιτζίδου, η κα Δήμητρα Καλλιώρα & ο κ Πέτρος Ξενιάδης, ενώ οι ενήλικοι βαθμοφόροι που έχουν εκπαιδευθεί με την παιδαγωγική μεθοδολογία του προσκοπισμού και προσφέρουν στην δημιουργική απασχόληση των παιδιών είναι ο κ Κώστας Γεωργίου (Αρχηγός Συστήματος), η κα Νικολέτα Αντωνιάδου (Αρχηγός Αγέλης Λυκοπούλων για παιδιά 6-11 ετών), η κα Μυρτώ Καλατζίδου (Αρχηγός Ομάδας Προσκόπων για παιδιά 11-15 ετών), η κα Γεωργία Αντωνιάδου (Αρχηγός της Κοινότητας Ανιχνευτών για εφήβους 15-8 ετών), και οι υπαρχηγοί: κ Σάββας Καβούκης & κ Λάμπης Μαλαθούνης.
Στις 21/3/1973 ο ΟΗΕ όρισε την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας. Τον Μάρτιο 1969 (τέσσερα χρόνια πριν) ο μπάρμπα Γιώργος εξυμνούσε την αγάπη του στον Θεό και με δενδροφύτευση στον Λόφο των Προσκόπων. Βέβαια η δενδροφύτευση για να γίνει από απλή «δενδροκαλλιέργεια» ένα «δάσος» χρειάζεται κάποια χρόνια, αλλά κυρίως χρειάζεται την συναντίληψη για το φυσικό (κοινωνικό, πολιτιστικό κλπ) περιβάλλον ώστε να δημιουργηθεί το οικοσύστημα «δάσος», χωρίς αποκλεισμούς και απαγορεύσεις.
Το προσκοπικό σύστημα κοινωνικής διαπαιδαγώγησης δίνει τις αναγκαίες ευκαιρίες σε όλους τους νέους και τα παιδιά, με την εθελοντική προσφορά εκπαιδευμένων εφήβων, και την στήριξη από έγκριτα μέλη της τοπικής κοινωνίας να «παίξουν» το προσκοπικό παιχνίδι και να διαμορφώσουν ένα κοινωνικό οικοσύστημα, μέσα σε ένα πλαίσιο πανανθρώπινων αξιών (Ο «νόμος» των Προσκόπων), τον οποίο εθελοντικά υπόσχονται να προσπαθούν να τηρούν.
ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΕΤΣΙ ΠΑΝΕ ΜΠΡΟΣΤΑ και ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.
Την Κυριακή, 31 Μαρτίου 2019, στις 18.00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης όλη η κοινωνία της Θέρμης είναι προσκεκλημένη για να συνεκφράσουν την χαρά τους για τα πρώτα πενήντα (50) χρόνια κοινωνικής προσφοράς και λειτουργίας του 1ου Συστήματος Προσκόπων Θέρμης και να επισημάνουν την διάθεση συμμετοχής στην κοινωνική προσφορά για τα επόμενα πενήντα χρόνια …

Μιχαηλίδης Δημήτριος