10 Ιουλίου 2020 Μαύρη μέρα για την Ορθοδοξία – Οι Τούρκοι μετατρέπουν την Αγία Σοφία σε Τζαμί

Ελλάδα Κοινωνία Κυρίως θέματα

Μαύρη μέρα για την Ορθοδοξία και για τον πολιτισμό η σημερινή 10 Ιουλίου 2020. Οι Τούρκοι μετατρέπουν την Αγία Σοφία σε Τζαμί.
Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση του 1934 με την οποία η τότε τουρκική κυβέρνηση είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο.

Ενστάσεις για τη μετατροπή σε τζαμί έχει εκφράσει και η UNESCO, τονίζοντας στο Reuters ότι η Αγία Σοφία έχει ενταχθεί ως μουσείο στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, γεγονός που συνεπάγεται ότι το κράτος στο οποίο βρίσκεται, έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις.

Η Κρατική Δούμα του ρωσικού κοινοβουλίου υιοθέτησε ψήφισμα προς το κοινοβούλιο της Τουρκίας και κάλεσε την Άγκυρα να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή πιθανών ζημιών που θα μπορούσαν να προκληθούν από τη βιαστική αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, ενώ και το Κρεμλίνο έχει ζητήσει από την Άγκυρα να λάβει υπόψιν το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας, Κύριλλος, κάλεσε να μην μετατραπεί σε τζαμί η Αγία Σοφία, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο αποτελεί «απειλή για ολόκληρο τον χριστιανικό πολιτισμό, ενώ από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος πήρε σαφή θέση εναντίον της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.
Τέλος, και η Κομισιόν υπενθύμισε στην Τουρκία ότι είναι σαφές πως η Αγία Σοφία είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και ότι υπό αυτή την οπτική γωνία, θα πρέπει να εξεταστεί το ζήτημα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να προβεί στις 20:53 ώρα Ελλάδας την Παρασκευή σε έκτακτο διάγγελμα προς τον τουρκικό λαό, στον απόηχο της απόφασης που έλαβε η τουρκική ανώτατη δικαιοσύνη για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.