Το 5G έρχεται, τι είναι και τι προσφέρει; – Άρθρο του Γιώργου Γκάγκα

Εκαίδευση Τεχνολογία

Έχει περάσει σχεδόν μια δεκαετία που συζητείται η 5G γενιά η οποία τελικά γίνεται πραγματικότητα.
φαίνεται ότι υπάρχουν περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με το 5G από ότι απαντήσεις. Μερικοί άνθρωποι αναρωτιούνται τι είναι το 5G, πως περίπου λειτουργεί και αν το δουν ποτέ στην πόλη τους, ενώ άλλοι ενδιαφέρονται περισσότερο για τα smartphones 5G κινητά. Και φυσικά, υπάρχει η συζήτηση για το ποιος πάροχος κινητής τηλεφωνίας θα έχει την καλύτερη υπηρεσία 5G.

Πριν να εξηγήσουμε πώς λειτουργεί το 5G, είναι καλή ιδέα να εξηγήσουμε τι είναι το 5G. Το 5G είναι η επόμενη γενιά κινητής ευρυζωνικότητας, που θα αντικαταστήσει τελικά ή τουλάχιστον θα αυξήσει τη σύνδεση 4G LTE. Με το 5G, θα δούμε ταχύτερες λήψεις και φόρτωση αρχείων. Η καθυστέρηση ή ο χρόνος που θα απαιτείται για την επικοινωνία με ασύρματα δίκτυα θα μειωθεί δραστικά.

Τώρα που ξέρουμε τι είναι το 5G, είναι καλή ιδέα να καταλάβουμε πώς λειτουργεί, αφού είναι διαφορετικό από το παραδοσιακό 4G LTE. Πρώτον, ας μιλήσουμε για το φάσμα συχνοτήτων του. Σε αντίθεση με το LTE, το 5G λειτουργεί σε τρεις διαφορετικές ζώνες φάσματος. Ενώ αυτό μπορεί να μην φαίνεται σημαντικό, θα έχει δραματική επίδραση στην καθημερινή χρήση του δικτύου της γενιάς αυτής.

Το φάσμα χαμηλής ζώνης μπορεί να ονομαστεί ως φάσμα του 1 GHz. Είναι η κύρια ζώνη που χρησιμοποιούν οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ για LTE, όπου το συγκεκριμένο εύρος ζώνης είναι σχεδόν εξαντλημένο. Ενώ το φάσμα χαμηλής ζώνης προσφέρει μεγάλη περιοχή κάλυψης και διείσδυση τοίχων, υπάρχει ένα μεγάλο μειονέκτημα: Οι κορυφαίες ταχύτητες δεδομένων θα είναι σχετικά μικρές, κοντά στα 100Mbps.

Το μεσαίο εύρος ζώνης παρέχει γρηγορότερες ταχύτητες και χαμηλότερη καθυστέρηση από τη χαμηλή ζώνη. Εντούτοις, έχει μικρότερη εμβέλεια και αποτυγχάνει να διεισδύσει στα κτίρια τόσο αποτελεσματικά όσο το φάσμα χαμηλής ζώνης με μέγιστες ταχύτητες κοντά στο 1Gbps.

Το φάσμα υψηλών συχνοτήτων είναι αυτό που προσφέρει τις υψηλότερες επιδόσεις για 5G, αλλά με μεγάλες αδυναμίες. Συχνά αναφέρεται ως mmWave. Το φάσμα υψηλών συχνοτήτων μπορεί να προσφέρει μέγιστες ταχύτητες μέχρι 10Gbps. Το κύριο μειονέκτημα της υψηλής ζώνης είναι ότι έχει χαμηλή περιοχή κάλυψης και η διείσδυση της εντός των κτιρίων είναι κακή.

Τι θα μπορούμε να κάνουμε με το 5Gείναι το βασικό ερώτημα. Η μετάβαση στο 5G θα αλλάξει αναμφισβήτητα τον τρόπο με τον οποίο αλληλοεπιδρούμε με την τεχνολογία σε καθημερινή βάση. Είναι επίσης, απόλυτη ανάγκη, εάν θέλουμε να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε την κινητή ευρυζωνικότητα. Οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας εξαντλούνται από το δίκτυο LTE σε πολλές μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές. Σε ορισμένες πόλεις, οι χρήστες αντιμετωπίζουν ήδη επιβράδυνση κατά τη διάρκεια των απασχολημένων ωρών της ημέρας. Η τεχνολογία 5G θα προσθέσει τεράστια ποσά φάσματος σε ζώνες συχνοτήτων που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για εμπορική ευρυζωνική χρήση. Μερικά παραδείγματα είναι τα αυτόνομα οχήματα, ο απομακρυσμένος έλεγχος συσκευών σε πραγματικό χρόνο, το ιντερνέτ των πραγμάτων το λεγόμενο ΙοΤ κ.α.

Συμπερασματικά λοιπόν, το 5G θα οδηγήσει σε έναν από τους μεγαλύτερους τεχνολογικούς μετασχηματισμούς της ζωής μας, με απεριόριστες δυνατότητες. Όχι μόνο θα μεταμορφώσει τις ζωές, αλλά θα βοηθήσει επίσης με βελτιστοποιημένες υπηρεσίες.

Γιώργος Γκάγκας