Η ΑΣΤΡΟΣΚΟΝΗ, Η ΜΠΑΛΑ , ΚΑΙ Η ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Dr Κωνσταντίνος Φωστηρόπουλος
Η ΑΣΤΡΟΣΚΟΝΗ, Η ΜΠΑΛΑ , ΚΑΙ Η ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ο Κωνσταντίνος Φωστηρόπουλος , ένας από τους βασικούς ερευνητές του Κέντρου Helmholtz fur Material and Energie, ήρθε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη για να δώσει μια διάλεξη στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ γύρω από την …αστρόσκονη, την μπάλα και την ηλιακή ενέργεια… Ο Έλληνας επιστήμονας που θεωρείται πρωτοπόρος στην έρευνα των οργανικών φωτοβολταϊκών, είναι ένας από τους βασικούς εισηγητές, τόσο του Διατμηματικού Μεταπτυχαικού του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ , όσο και του Διεθνούς Συνεδρίου Νανοτεχνολογίας που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη, και θεωρείται από τα πιο σημαντικά επιστημονικά συνέδρια στον τομέα της Νανοτεχνολογίας σε ολόκληρη την Ευρώπη! Η συζήτηση μαζί του περιστρέφεται γύρω από την έρευνά του, αλλά και το επίπεδο των ελλήνων φοιτητών που βρίσκονται για μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει –και δεν είναι ο μόνος-, το επίπεδο των σπουδών στην Ελλάδα είναι πολύ καλό και ανταγωνιστικό με αυτό της Γερμανίας , αλλά…

ΕΡ: Δώσατε μια διάλεξη με τον τίτλο «Ποια είναι η σχέση μεταξύ της αστρόσκονης, της μπάλας και της ηλιακής ενέργειας;. Τι κοινό στοιχείο λοιπόν έχουν;
ΑΠ:Η σχέση μεταξύ των τριών είναι το μόριο C60. Το C60 αποτελείται μόνο από άτομα άνθρακα και έχει το σχήμα μιας μπάλας ποδοσφαίρου. Μόνο που η διαμετρός της είναι ένα νανόμετρο . Το συγκεκριμένο μόριο υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στο διαστρικό μέσο (InterstellarMedium).Έχει όμως και ειδικές ιδιότητες, οι οποίες το καθιστούν κατάλληλο ως συστατικό οργανικών φωτοβολταικών.
ΕΡ: Ποια είναι η νέου τύπου ηλιακή ενέργεια που παράγεται από….άνθρακα;
ΑΠ:Η εφαρμογή οργανικών υλικών για τον σχηματισμό των στρωμάτων απορροφητή σε φωτοβολταϊκές συσκευές, ανακαλύφθηκε πριν από 35 χρόνια. Τα οργανικά αυτά υλικά αποτελούν ένα οικονομικά αποδοτικό μέσον, για την ανάπτυξη νέας βιομηχανικής παραγωγής φωτοβολταϊκών. Από την αρχή της χιλιετίας, ανάλογες ερευνητικές δραστηριότητες χρηματοδοτήθηκαν επαρκώς.Μετά από 15 χρόνια έρευνας, μπορούμε πλέον να πούμε ότι η αποδοτικότητα τέτοιων συσκευών έχει φτάσει ίση με την αντίστοιχη, των συμβατικών φωτοβολταϊκών συσκευών πυριτίου.
ΕΡ: Τι ιδιότητες έχουν τα νέου τύπου αυτά οργανικά ηλεκτρονικά και που χρησιμοποιούνται;
ΑΠ:Τα οργανικά υλικά ημιαγωγών έχουν εφαρμοστεί σε ηλεκτρονικές συσκευές, όπως LED, Τρανζίστορ, αισθητήρες, φωτοβολταϊκά … Η πιο εντυπωσιακή εφαρμογή είναι οι οθόνες OLED.
ΕΡ: Σε ποιο σημείο βρίσκεταιι η έρευνα στην Ελλάδα σ αυτόν τον τομέα;
ΑΠ:Οι επιστήμονες στην Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα ειδικά, ανταγωνίζονται επιτυχώς με τους διεθνείς συναδέλφους τους. Αυτό άλλωστε το αποδεικνύουν οι συνεργασίες που υπάρχουν εργαστηρίων , όπως το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ που διευθύνει ο καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης με αντίστοιχα από όλη την Ευρώπη σε επίπεδο σημαντικών ερευνητικών προγραμμάτων και όχι μόνο.
ΕΡ:Ποιο είναι το αντικείμενο της έρευνάς σας;
ΑΠ: Εστιάζω την έρευνά μου στα οργανικά και υβριδικά (οργανικά-ανόργανα) νανοϋλικά για φωτοβολταϊκές εφαρμογές ,χρησιμοποιώντας τεχνικές κενού. Αυτές σχετίζονται με τη βιομηχανική παραγωγή.

ΕΡ Ποια είναι η εικόνα σας για τους Έλληνες μεταπτυχιακούς φοιτητές που έρχονται στη Γερμανία;
ΑΠ Το επίπεδό τους είναι υψηλό, αντίστοιχο με αυτό των γερμανών συναδέλφων τους , πολλές φορές και υψηλότερο. Όσον αφορά το θεωρητικό τους επίπεδο , οι έλληνες σπουδαστές είναι καλά εκπαιδευμένοι. Ο εργαστηριακός εξοπλισμός τους στα πανεπιστήμια για τη σύνθεση και την παραγωγή νέων υλικών είναι κατάλληλος. Ωστόσο, ο αναλυτικός εξοπλισμός χρειάζεται βελτίωση
ΕΡ:Με ποιον τρόπο μπορούμε να μετατρέψουμε το braindrain σε braingain;
ΑΠ: Με μισθούς ικανοποιητικούς , αντίστοιχους των προσόντων και των σπουδών των ερευνητών μας. Με άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια στα ερευνητικά ιδρύματα. Με σύνδεση της έρευνας με τη βιομηχανία και με επενδύσεις στον αντίστοιχο ιδιωτικό τομέα. Πρέπει να γίνουν περισσότερες επενδύσεις για να αποφευχθεί το brain drain.
Χρήσιμοι σύνδεσμοι:
https://www.oled-info.com/oled-monitor.