Τα αθλητικά σωματεία στο έλεος των Δήμων!

Τα αθλητικά σωματεία στο έλεος των Δήμων!

Το οξύ οικονομικό πρόβλημα των αθλητικών σωματείων πρέπει να απασχολήσει σοβαρά την κοινωνία μας.
Τα αθλητικά σωματεία αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα και κάποια προέρχονται και από τα ανταποδοτικά τέλη τα οποία για τα περισσότερα είναι απαγορευτικά.
Η επιχορήγηση πολιτιστικών και αθλητικών σωματείων από τους δήμους αποτελεί μέσο για την εκπλήρωση των αρμοδιοτήτων τους στον τομέα του πολιτισμού και του αθλητισμού. Απώτερος σκοπός είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των τοπικών κοινωνιών.

Η μη στήριξη της ΓΓΑ προς στην οικονομική ενίσχυση αυτών, παίζει άλλον ένα σημαντικό ρόλο.

Ομοσπονδίες αθλημάτων και δήμοι αντί να τα υποστηρίζουν οικονομικά και υλικά και να τα διευκολύνουν στο δύσκολο έργο τους, τα υποβαθμίζουν οικονομικά, τα διαγράφουν, και το χειρότερο τιμωρούν και τους αθλητές των σωματείων με αυτές τις πράξεις τους.
Ο αθλητισμός, ως ατομική και συλλογική δραστηριότητα, πάντοτε ασκούσε και συνεχίζει να ασκεί σημαντικότατη επιρροή στην κοινωνία. Κι αυτό συμβαίνει διότι ο αθλητισμός, αφενός παραπέμπει στην ποιότητα ζωής των κοινωνιών κι αφετέρου αποτελεί ο ίδιος, έναν πολύ έγκυρο δείκτη της.
Tι γίνεται όμως όταν προσπαθούν οι νομικοί σύμβουλοι να ερμηνεύσουν όπως αυτοί θέλουν τους νόμους φτιάχνοντας τα δικά τους παράθυρα μέσα στα υπάρχων παράθυρα, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις εντολές ενός Αντιδημάρχου και Δημάρχου;
Ο Ερασιτεχνικός αθλητισμός δίνει την ευκαιρία στις κοινωνικές ομάδες όλων των ηλικιών να συμμετέχουν σε αθλητική άσκηση για θετικά αποτελέσματα.
Περιορισμοί και αποκλεισμοί σε αθλητικά σωματεία είναι ενάντια στο όραμα της ευρωπαϊκής ένωσης για ελευθερία στην άθληση και άσκηση, κάτι το οποίο και συμβαίνει, σε κάποιες ομοσπονδίες.
Η ιδιωτική πρωτοβουλία στην δημιουργία αθλητικών σωματείων και στην προώθηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού είναι αυστηρά ο μηχανισμός της ανάπτυξης του ερασιτεχνικού αθλητισμού, κάτι που αρκετοί υπάλληλοι σε διοικητικές θέσεις μέσα στην ΓΓΑ δεν το γνωρίζουν και μιλούν για ιδιωτικές σφαίρες, και άλλες νεόχτιστές προτάσεις που εφεύρουν η ίδιοι, στο να αλλάξουν τον ρόλο για τον οποίο υπάρχουν.
Η σκέψη του αθλητισμού είναι τόσο διαδεδομένη στις προηγμένες χώρες του πλανήτη μας, ώστε περίπου με ιδιαίτερο τρόπο η αναφορά στον αθλητισμό αφενός να δηλώνει ευθέως την επωφελή αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου και τη θετική του συμβολή στην υγεία, την παιδεία και την αρμονική συμβίωση κι αφετέρου να υπαινίσσεται διεργασίες που απομακρύνουν τον ατομικισμό, την κοινωνική απομόνωση και τους τεχνητούς παραδείσους των ναρκωτικών.
Ο αναθεωρητικός νομοθέτης, το 1975, διαμορφώνοντας το νέο Σύνταγμα κι αποδεχόμενος τη θετικότατη κοινωνική επιρροή του αθλητισμού, τον ανήγαγε σε ζήτημα συνταγματικής περιωπής, τον έθεσε υπό κρατική προστασία και όρισε την επιχορήγηση των υποκειμένων του ως κρατική υποχρέωση (άρθρο 16 παρ. 9 του Συντάγματος 1975/86).
Οι διεθνείς επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών σε ομαδικά και ατομικά αθλήματα, που άρχισαν να σημειώνονται τη δεκαετία 1980-1990 ανήγαγαν τον αθλητισμό μεταξύ άλλων και σε πηγή εθνικής υπερηφάνειας, με συνέπεια όλο και περισσότεροι Έλληνες να πυκνώνουν τις τάξεις του και να τον στηρίζουν ηθικά και οικονομικά. Ποια λοιπόν η διαφορά ν.75/1975 με τον πρόσφατα τροποποιημένο 27/25/1999;

Ο Ερασιτεχνικός αθλητισμός δίνει την ευκαιρία στις κοινωνικές ομάδες όλων των ηλικιών να συμμετέχουν σε αθλητική άσκηση για θετικά αποτελέσματα.
Περιορισμοί και αποκλεισμοί σε σωματεία είναι ενάντια στο όραμα της ευρωπαϊκής ένωσης για ελευθερία στην άθληση και άσκηση.
Ας επιστρέψουμε τώρα σε κάποιους Δήμους της Χώρας και να δούμε τι μας είπαν σχετικά υπηρεσίες που ασχολούνται με τα σωματεία και τα δημοτικά τέλη.
Ξεκινάμε από τον Δήμο του Βύρωνα όπου μιλήσαμε με ανάλογη υπηρεσία και μας είπαν ότι δεν υπάρχει Αθλητικό σωματείο στον Βύρωνα που να είναι απαλλαγμένο από τα δημοτικά τέλη, σε αντίθεση από σωματεία τα οποία στεγάζονται σε εγκαταστάσεις του Δήμου και είναι όλα δωρεάν.
Αυτό που δεν μπορέσαμε να καταλάβουμε αλλά δεν ήξεραν και εκείνοι ποια είναι τα κριτήρια που ένα σωματείο φιλοξενείται σε εγκαταστάσεις του Δήμου και χαίρει όλες τις Ελαφρύνσεις, ενώ άλλα δεν έχουν ούτε την παραμικρή βοήθεια αναπνοής.
Σε ερώτηση για τον αθλητικό Παναθήναια ότι δεν είναι σωματείο, αλλά κάτι άλλο, ίσως η αναγνώριση του ΑΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ από το 1998 από την ΓΓΑ, καθώς και το καταστατικό τους δεν τους έχει πείσει ότι είναι αθλητικό σωματείο και μάλιστα ιδρυτικό στην Πρώτη ομοσπονδία που δημιουργήθηκε για το άθλημα του MuayThai και τον κλάδο άθλησης του KICKBOXING..
Φεύγουμε από τον Βύρωνα και πάμε στον Πειραιά που δεν έχει και την ιδιαίτερη φήμη στην ελάφρυνση των σωματείων στα ανταποδοτικά τέλη πάντα με τον Νόμο 2307/1995 που αντικατέστησε τον Ν.1416/1984.
Τι μας είπαν λοιπόν: ότι υπάρχουν σχολές kickboxing karate MuayΤhai kung fu αλλά όχι όμως αθλητικά σωματεία, αυτό είναι αστείο γιατί μάλλον δεν διαβάζουν τα καταστατικά και δεν γνωρίζουν ότι αυτά είναι αθλητικά σωματεία και κάποια από αυτά διοργανώνουν και αγώνες στον ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ χώρο τους, μάλλον δεν ξέρουν το αντικείμενο, αλλά προσπαθούν να σου επιβάλουν τα άτοπα λόγια τους.
Επίσης προσπάθησαν να μας πείσουν ότι μόνο τα μεγάλα στάδια μπορούν να έχουν αυτό που λέει ο Νόμος.
Το χειρότερο που μας είπαν μετά από πίεση ότι είναι πολιτική βούληση εάν απαλλαγεί ένα αθλητικό σωματείο από τα δημοτικά τέλη, να λοιπόν κάτι που μάθαμε κάτι που δεν λέει όμως KAI ο νόμος.
Αντιθέτως στον Δήμο Ηλιούπολης δεν τους έχουν κάνει ποτέ αίτηση για απαλλαγή δημοτικών τελών τα αθλητικά σωματεία, μάλλον δεν θα υπάρχουν αθλητικά σωματεία στην Ηλιούπολη.
Προχωρώντας προς Αργυρούπολη διαπιστώσαμε από τα λόγια των υπευθύνων ότι δεν υπάρχουν αθλητικά σωματεία αλλά σχολές(πάλι σχολές)δηλαδή αθλητικά σωματεία , άρα δεν δικαιούνται αυτήν την ελάφρυνση εφόσον τηρούν και τις προϋποθέσεις του Νόμου.
Μας είπαν έχουν κάνει αρκετές “σχολές” αίτηση αλλά όχι όμως αθλητικά σωματεία.
Φυσικά καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για σωματεία και αυτό φαίνεται από την σύσταση του, αλλά και πάλι το μπαλάκι το έριξαν στην νομική υπηρεσία….
Επίσης μας είπαν ότι τους προτάθηκε(των σωματείων)να πάνε στα δικαστήρια και να δικαιωθούν, γιατί αυτοί παίρνουν εντολές μόνο από το υπουργείο.
Στην αναζήτηση μας διαπιστώσαμε ότι δεν γνώριζαν ούτε τι σωματεία έχουν στον Δήμο τους, και μάλλον δεν θα τα έχουν επισκεφτεί και ποτέ.
Συνεχίζοντας το ρεπορτάζ ,διαπιστώσαμε σε ορισμένους δήμους καχυποψία, δυσκαμψία, στο να μπορέσουν να απαντήσουν στα αυτονόητα.
Καταλήγουμε ότι όλοι οι Δήμοι ακολουθούν το γράμμα του Νόμου, όπως αυτοί θέλουν να τον ερμηνεύσουν.

Κάποια ισχυρά δημοτικά συμβούλια έχουν απαλλάξει αθλητικά σωματεία από τα ανταποδοτικά τέλη και κάποια άλλη έχουν χρεώσει μόνο τον χώρο του γραφείου.
Τελικά κάποιοι ευνοούνται και κάποιοι όχι, και αυτό δεν έχει να κάνει με τον Νόμο αλλά με τον κάθε Δήμαρχο!
Όσο και για τις επιχορηγήσεις και αυτό αυτονόητο είναι!

Επιχορηγήσεις Δήμων σε πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία.
Ας ρίξουμε μια ματιά σε κάποια άρθρα σχετικά με Επιχορηγήσεις Δήμων σε πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία.
Ελεγκτικό Συνέδριο (Διημερίδα ΚΕΔΕ Αθήνα, 14 και15.4.2016)

• άρθρο 202 παρ. 1 ΚΔΚ, όπως ισχύει μετά την τροποποίησή του από το άρθρο 38 του ν. 4257/2014. «1Α. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είναι δυνατή η παροχή χρηματικών επιχορηγήσεων: ί. …σε αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, που έχουν την έδρα τους εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου, ii. …, iv. σε πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων στον οικείο Δήμο για την πραγματοποίηση κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων,…
Ειδικότερα: • ο πολιτιστικός ή αθλητικός χαρακτήρας του συλλόγου πρέπει να προκύπτει από το καταστατικό του. • προεχόντως πολιτιστικό ή αθλητικό χαρακτήρα πρέπει να έχουν και οι προς επιχορήγηση εκδηλώσεις του συλλόγου, οι οποίες ανταποκρίνονται στους πολιτιστικούς ή αθλητικούς σκοπούς του, όπως περιγράφονται στο καταστατικό.
• Ως πολιτιστικές νοούνται οι εκδηλώσεις που συμβάλλουν στην προαγωγή της πνευματικής και εν γένει πολιτιστικής ανάπτυξης των συμμετεχόντων σε αυτές ατόμων, όπως διαλέξεις, παρακολούθηση ή συμμετοχή σε συζητήσεις με αντικείμενο τα γράμματα, τη μουσική και γενικά τις τέχνες, παρακολούθηση ή συμμετοχή σε θεατρικές ή μουσικές παραστάσεις ή εκδηλώσεις, επισκέψεις σε χώρους ιστορικού ή θρησκευτικού ενδιαφέροντος κ.λ.π.
Στην έννοια των λειτουργικών αναγκών εμπίπτουν κυρίως τα πάγια έξοδα λειτουργίας του σωματείου (για παράδειγμα έξοδα ενοικίασης χώρων, έξοδα για πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ κ.α.).
Επίσης δαπάνες που αφορούν αποκλειστικά στην προετοιμασία και πραγματοποίηση συγκεκριμένων αθλητικών εκδηλώσεων, όπως έξοδα διαιτητών, ιατρών αγώνων, διαμόρφωση γηπέδων, ηχητική κάλυψη, κατασκευή διαφημιστικών πινακίδων κ.α., επιχορηγούνται νομίμως!

Ευάγγελος Ξανθάκης