Νέα παραλία Θεσσαλονίκης: Απαγόρευση μέσω τηλεόρασης!

Δήμοι Κυρίως θέματα

Του Σάββα Χαλιαμπάλια

Με προχειρότητα ελήφθη η πρόσφατη απόφαση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα και του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα για την απαγόρευση της πρόσβασης στη νέα παραλία, λόγω του κορωνοϊου. Η νέα παραλία δεν είναι απλά μία τοποθεσία όπου καταφεύγουν οι πολίτες αλλά είναι η «ψυχή» αυτής της πόλης. Και ειδικά αυτήν την περίοδο ο ρόλος της στην ψυχική και σωματική υγεία των Θεσσαλονικέων είναι σημαντικότατος. Περπατώντας δίπλα στη θάλασσα έχεις την ευκαιρία να αλλάξεις παραστάσεις, να ηρεμήσεις, να αθληθείς και γενικά λειτουργεί σαν «αποσυμπιεστής» στη ψυχική καταπίεση που αντιμετωπίζουμε όλοι μας αυτήν την περίοδο. Γι΄αυτό ακριβώς τον λόγο ο συγκεκριμένος χώρος έπρεπε να κρατηθεί και να προσεχθεί ως… κόρη οφθαλμού. Είναι οι «Θερμοπύλες» της ψυχολογικής υγείας μιας ολόκληρης πόλης, την οποία παρέδωσαν αμαχητί οι τοπικοί άρχοντες, χωρίς καν να μπουν στον κόπο να επαληθεύσουν τις σχετικές εικόνες που παρουσιάστηκαν στην τηλεόραση.

Όλη η ιστορία ξεκίνησε από τα πλάνα ενός τηλεοπτικού σταθμού, πανελλήνιας εμβέλειας, που εμφάνισε τον «μεγάλο συνωστισμό» στη νέα παραλία και τους «ανεύθυνους» Θεσσαλονικείς να κυκλοφορούν χωρίς προφυλάξεις, θέτοντας σε κίνδυνο τις προσπάθειες που καταβάλει ολόκληρος ο ελληνικός λαός για τον περιορισμό της πανδημίας. Τη συγκεκριμένη μέρα, περίπου την ίδια ώρα, βρισκόμουν στη νέα παραλία και δεν αντιλήφθηκα κανέναν συνωστισμό. Ίσως να ήταν λίγο μεγαλύτερος ο αριθμός των πολιτών που κυκλοφορούσαν στο παραλιακό μέτωπο, από το Λευκό Πύργο έως το Μέγαρο Μουσικής, αλλά οι διερχόμενοι κρατούσαν αποστάσεις, που κυμαίνονταν από δύο έως δέκα μέτρα και ήταν πολύ μεγαλύτερες από αυτές που συνιστούν οι ειδικοί.

Με έκπληξη παρακολούθησα το ρεπορτάζ του συγκεκριμένου τηλεοπτικού καναλιού και δεν πίστευα στα μάτια μου. Η εικόνα που παρουσίασε δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα. Αυτά τα πλάνα αναμεταδόθηκαν και από άλλα κανάλια και οι τηλεθεατές έβλεπαν «γεμάτη» μια σχεδόν άδεια παραλία. Και καταλαβαίνω ότι οι δημοσιογράφοι μπορεί να υπερβάλουν κάποιες φορές για να κάνουν πιο ελκυστικά τα θέματα τους αλλά είναι αδιανόητη, για μένα, η στάση που επέδειξαν οι τοπικοί μας άρχοντες. Δεν μπήκαν στον κόπο να κάνουν μια επιτόπια αυτοψία έτσι ώστε να δουν τι συμβαίνει πραγματικά και- βασιζόμενοι στις εικόνες της τηλεόρασης και του διαδικτύου- έκαναν δηλώσεις, χαρακτηρίζοντας τους Θεσσαλονικείς «ανεύθυνους και αδιόρθωτους». Αντί να ελέγξουν και να δουν με τα μάτια τους, αν ισχύει αυτή η κατάσταση, προχώρησαν σε επικοινωνιακές φιέστες, με drones και παρέλαση αυτοκινήτων της δημοτικής αστυνομίας που μετέδιδαν μηνύματα απαγόρευσης της κυκλοφορίας, μπροστά στους τηλεοπτικούς φακούς.

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης, απειλώντας ότι θα μας στερήσουν την πρόσβαση στη νέα παραλία, μας προέτρεψαν να συνετιστούμε και να μην συνωστιζόμαστε. Δεν έκαναν όμως καμία πρόταση με γνώμονα τον απεγκλωβισμό των πολιτών οι οποίοι, εφαρμόζοντας τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στην ελληνική επικράτεια, έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν σωματική άσκηση που είναι σημαντική για την ανθρώπινη υγεία. Προφανώς επιθυμώντας να πέσουν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας, ευκαιριακά, οι δύο τοπικοί άρχοντες απλά πρότειναν την καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας στο συγκεκριμένο τμήμα του παραλιακού μετώπου και τελικά εισακούστηκαν από την κεντρική διοίκηση. Όμως, δεν έγινε το ίδιο και στο πλακόστρωτο της παλιάς παραλίας που εκτείνεται από τον Λευκό Πύργο έως το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Ένας τοπικός ηγέτης θα έπρεπε να αφουγκράζεται τα προβλήματα της κοινωνίας και να πράξει τα εξής:

Να αποστείλει δύο κλιμάκια, με τη συμμετοχή γιατρών- επιδημιολόγων, σε διάφορα χρονικά διαστήματα και σε διαφορετικά σημεία της νέας παραλίας για να διακριβώσουν αν πραγματικά δημιουργείται συνωστισμός και αν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού.
Τότε με γνωμοδότηση των ειδικών και όχι των δημοσιογράφων θα ήταν κατανοητό να ληφθούν περιοριστικά μέτρα.
Οι κ.κ. Ζέρβας και Τζιτζικώστας έπραξαν τα παρακάτω:

Επαναπαύθηκαν στην εικόνα που μεταδόθηκε από τη τηλεόραση.
Δεν συμβουλεύτηκαν τους ειδικούς.
Δεν πραγματοποίησαν ούτε μία επιτόπια αυτοψία.
Μείωσαν το ζωτικό χώρο των Θεσσαλονικέων, αφήνοντας ανοικτή την παλιά παραλία που έχει πλάτος 6 μέτρων και κλείνοντας τη νέα παραλία, με πλάτος 30 μέτρων, ενώ οι περιπατητές και οι αθλούμενοι συνωστίζονται πλέον στα πεζοδρόμια της πόλης.
Επειδή η απαγόρευση της κυκλοφορίας στη νέα παραλία είναι σοβαρό θέμα, μήπως πρέπει να το σκεφτούν ξανά, εξετάζοντας όλα τα δεδομένα;

*Ο Σάββας Χαλιαμπάλιας είναι πολιτευτής και επιχειρηματίας της Θεσσαλονίκης