Η πρόταση Χαλιαμπάλια για την ανάπλαση της Αριστοτέλους

Την μετατροπή της οδού και της πλατείας Αριστοτέλους σε υπαίθριο μουσείο προτείνει ο πολιτευτής Σάββας Χαλιαμπάλιας. Μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Europe one και στο δημοσιογράφο Φώτη Κουτσαμπάρη, παρουσίασε την ολοκληρωμένη πρόταση του για την ανάπλαση του κεντρικότερου τμήματος της πόλης που αποτελεί «σήμα κατατεθέν» για τη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον πρώην υποψήφιο δήμαρχο και βουλευτή, η ανάπλαση της οδού και της Πλατείας Αριστοτέλους είναι το έργο που θα αλλάξει την εικόνα της Θεσσαλονίκης. «Πρέπει να γίνει ένας σημείο αναφοράς τόσο για την Ελλάδα όσο και για όλον τον πλανήτη. Ξεφεύγοντας από τα συνηθισμένα κλασσικά παγκάκια με τα πλακόστρωτα που ο επισκέπτης μπορεί να τα βρει σε πάρα πολλές άλλες πόλεις του κόσμου θα πρέπει να παρουσιάσουμε κάτι που δεν υπάρχει πουθενά. Να δημιουργήσουμε ένα υπαίθριο μουσείο» επισήμανε κατά την παρουσίαση της πρότασης του.

Το σχέδιο της ανάπλασης χωρίζεται σε 3 μέρη: Στο τμήμα της Πλατείας Αριστοτέλους. Στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους που ξεκινά από την οδό Μητροπόλεως και φτάνει ως την Εγνατία οδό που θα μετονομαστεί σε «οδό πνεύματος και επιστήμης». Στο τμήμα της πλατείας Δικαστηρίων η οποία θα μετονομαστεί σε «πλατεία ηρώων».

«Η πλατεία Αριστοτέλους σε γενικές γραμμές δεν πρέπει να αλλάξει δομικά. Σίγουρα πρέπει να αναβαθμιστεί το δάπεδο της με ένα καινούργιο κατά βάση νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Όπως επίσης και τα παγκάκια και ίσως να κατασκευαστεί ένα μικρό σιντριβάνι. Οι μεγάλες αλλαγές θα γίνουν στην οδό Αριστοτέλους και στην Πλατεία Δικαστηρίων» ανέφερε ο γνωστός επιχειρηματίας.

Σημείωσε ότι η οδός Αριστοτέλους θα έχει σε όλο το μήκος της, από την Μητροπόλεως έως και την Εγνατία, θεματικές εσοχές που θα διαμορφωθούν με αγάλματα επιφανών ανθρώπων και πληροφορίες από όλες τις τέχνες και επιστήμες. Εκεί θα βρίσκονται οι Έλληνες που διακρίθηκαν, από την αρχαία εποχή έως σήμερα.

«Δηλαδή η Σαπφώ και ο Όμηρος θα είναι δίπλα στον Καβάφη και τον Ελύτη. Ο Ευκλείδης και ο Πυθαγόρας με τον Καραθοδωρή και τον Νανόπουλο. Ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός δίπλα στον Παπανικολάου. Θα υπάρχουν όλες οι τέχνες και επιστήμες (μαθηματικά, γεωγραφία, ιστορία, φιλοσοφία, ιατρική, γεωμετρία, γλυπτική, ποίηση, θέατρο κ.α.) που έχουν μεταλαμπαδευτεί από την Ελλάδα σε όλο τον Δυτικό πολιτισμό. Ο επισκέπτης- περιπατητής θα σταματά σε όποια θεματική εσοχή θέλει και θα λαμβάνει πληροφορίες για τη ζωή, το έργο και το αποτύπωμα που άφησε ο κάθε ένας στο παγκόσμιο πολιτισμό» σημείωσε ο κ. Χαλιαμπάλιας.


Η τρίτη ανάπλαση θα γίνει στην σημερινή πλατεία Δικαστηρίων η οποία θα μετονομαστεί και θα μετασχηματιστεί σε μια εμβληματική «πλατεία ηρώων» που θα συγκεντρώσει και θα προβάλει τις σημαντικότερες ιστορικές μορφές της Ελλάδος στη διάρκεια των αιώνων. «Γιατί και πρακτικά η πόλη μας έχει ανάγκη από έναν εμβληματικό ιστορικό χώρο μνήμης ηρώων αντίστοιχο με το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην Αθήνα. Γι΄ αυτό ακριβώς τον λόγο πρέπει να δημιουργηθεί ένας χώρος αντάξιος των ηρώων και της ιστορίας μας στην καρδιά της πόλης. Ένας χώρος που θα αναδεικνύει όλες τις περιόδους της ένδοξης ιστορίας μας» σημείωσε ο πολιτευτής Θεσσαλονίκης.

Ακόμη επισήμανε ότι «ονόματα όπως Αχιλλέας, Λεωνίδας, Μιλτιάδης ,Βασίλειος Β΄ Μακεδών, καπετάν Χάψας, Δημήτριος Ιτσιός, Κωνσταντίνος Δαβάκης που είναι συνώνυμα του θάρρους, της φιλοπατρίας και της στρατιωτικής ευφυΐας στην παγκόσμια ιστορία θα κοσμούν τον χώρο και θα βρουν την θέση που τους αξίζει. Αλλά τόσο για τους διάσημους αρχαίους όσο και για τους νεότερους , λιγότερο γνωστούς, που και αυτοί θυσίασαν την ζωή τους για την πατρίδα, εμείς οι απόγονοι τους έχουμε καθήκον και υποχρέωση να γνωρίζουμε την ιστορία τους, να τους τιμούμε και να τους προβάλουμε. Από την αρχαιότητα μέχρι το έπος του 40 και στα σύγχρονα Ίμια οι Έλληνες έχουμε να παρουσιάσουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό ηρώων».

Σύμφωνα με τον κ. Χαλιαμπάλια η αναβάθμιση της πλατείας θα την κάνει ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη της πόλης καθώς σήμερα αν και είναι στην περιοχή του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πόλης εν τούτοις έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια σε παρακμή ενώ είναι δυνατόν να διαμορφωθεί εύκολα και σχετικά γρήγορα.

«Μπορούν να μεταφερθούν και να κοσμήσουν την πλατεία όλα τα διάσπαρτα αγάλματα και μνημεία της πόλης που υπάρχουν σε διάφορα πάρκα και πλατείες, τα οποία λόγω έλλειψης επισκεψιμότητας και λόγω της μικρής τουριστικής τους προβολής, μένουν άγνωστα τόσο στους ίδιους τους κατοίκους της πόλης όσο και στους τουρίστες. Οι ήρωες μας θα βρουν τη θέση που τους αξίζει, και θα αξιοποιήσουμε μία πλατεία που βρίσκεται σε παρακμή και βέβαια η πόλη θα αποκτήσει έναν ακόμα λόγο επίσκεψης τουριστών» είπε.

Σχετικά με τη συμπλήρωση των εκθεμάτων, ο κ. Χαλιαμπάλιας τόνισε ότι θα αναζητηθούν χορηγίες από ιδρύματα, ιδιώτες και διάφορους φορείς ενώ θα ζητηθεί και η συνδρομή του δήμου Θεσσαλονίκης για την κατασκευή των αγαλμάτων που λείπουν έτσι ώστε να επιτευχθεί η αναβάθμιση όλου του ιστορικού κέντρου της πόλης.