Δήμος Θεσσαλονίκης – Κατερίνα Γιαννακοπούλου- Αλλαγή ρούχων σημαίνει αλλαγή σκηνικών

Δήμοι Πολιτική

Σαν αέναο σκηνικό της ζωής μοιάζει η ροή της μόδας για την υποψήφια δημοτική σύμβουλο της παράταξης «Συνέργεια #πρώτα η πόλη μας» με υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης το Χάρη Αηδονόπουλο, Κατερίνα Γιαννακοπούλου, η oποία μας αποκαλύπτει τη fashion πλευρά της: Ναι, είναι και η γνωστή designer «Τerina Dion», που ασχολείται συστηματικά με την καλλιέπεια και την ομορφιά.

Άλλωστε, o αξέχαστος Άγγλος σχεδιαστής μόδας και δημιουργός της υψηλής ραπτικής Alexander Mc queen δεν είχε αναφέρει ότι: «Η μόδα είναι μια μορφή απόδρασης , όχι φυλάκισης».

Για την Κατερίνα Γιαννακοπούλου ή τη γνωστή στον κόσμο του fashion design «Τerina Dion», όλα στην μόδα έχουν αρχή και τα πάντα εξελίσσονται. Έτσι, δεν υφίσταται σαφής ορισμός για τον κάθε άνθρωπο σχετικά με τη μόδα. Είναι ποίηση; Είναι φαντασία; Είναι σχεδιαστικός προσδιορισμός στην πράξη; Είναι η θέση του κάθε ανθρώπου και του υποκριτικού γίγνεσθαι;

«Για τον καθένα ξεχωριστά αποτελεί η μόδα κάτι το διαφορετικό. Η μόδα είναι τέχνη, τρόπος έκφρασης και τάση φυγής, είναι διασκέδαση, αλλά και δουλειά. Αναμφισβήτητα, όμως, είναι η αντανάκλαση της προσωπικότητας του καθενός μας», απαντά με νόημα
Ύστερα, η ίδια αναφέρεται στην μόδα σαν ένα παγκόσμιο κοινωνικό φαινόμενο. Εκεί το στάτους αποτελεί ταυτόχρονα την αντανάκλαση των πολιτιστικών – πολιτικών οικονομικών διαδικασιών στην κοινωνία.

«Το στυλ είναι μια έννοια διαχρονική και ταυτόχρονα προσωπική. Αλλά, τα καλά νέα είναι ότι η πολυπολιτισμικότητα και ο ατομικισμός είναι στη μόδα, καθώς και αποτελούν παγκόσμιες τάσεις. Όρα, τα μοντέλα που συμμετέχουν στις πασαρέλες και στις πασαρέλες: Τα κορίτσια έχουν διαφορετική ηλικία, χρώμα, δέρμα και σωματότυπο», τονίζει η κ. Γιαννακοπούλου.

Έτσι, απλά δείχνει η ίδια πως πέρασε πλέον το dress code. « Ο μεγάλος σχεδιαστής Jean Paul Gautier φορούσε μια μαρινιέρα ακόμη και μ’ ένα φράκο. Με τα ρούχα θέλουμε να εκφραστούμε. Είναι η ευκαιρία για την απελευθέρωση του εαυτού μας», πρεσβεύει σθεναρά η Κατερίνα Γιαννακοπούλου.
Οραματίζεται όλη τη Μόδα σα μια σκηνική πράξη, όπου ο κάθε άνθρωπος υποδύεται τον εαυτό του και αυτό ουσιαστικά τον απελευθερώνει! «Αλλαγή ρούχων σημαίνει αλλαγή σκηνικών( όπως στο θέατρο). Αλλάζοντας ενδυματολογική εμφάνιση, αλλάζουμε και τον κόσμο γύρω μας. Είμαστε ό,τι φοράμε», υπογραμμίζει η ίδια.

Δεν ξεχνά πάντοτε η Κατερίνα Γιαννακοπούλου ή «Τerina Dion» πως ξεκίνησε. Άλλωστε, έχει περιγράψει σχετικά νοσταλγικές στιγμές στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης:
«Το βραβείο, όμως, στη Ρώμη για το χάρτινο ροκ νυφικό , που παρουσίασα σε διεθνή διαγωνισμό «μου έδωσε φτερά» να συνεχίσω και με βοήθησε για τα επόμενα βήματά μου, φυσικά και τα workshop της Βίκυ Καγιά!

Συνειδητοποίησα βέβαια γρήγορα στη πορεία ότι το χαρτί, που ήταν το βασικό υλικό μου, είναι «φιλικό» ως προς το περιβάλλον, αλλά εστί αδύνατον για μεγάλη παραγωγή και ζήτηση από τις βιομηχανίες , με αποτέλεσμα…να συνεχίσουν να βγαίνουν στη παραγωγή τόνοι άλλων ρούχων, που όπως πάντα καταλήγουν σε κάποια φάση στα σκουπίδια, πράγμα πιο επιβλαβές για το περιβάλλον, ακόμα πιο επιβλαβές κι απ’ το ίδιο το πλαστικό!

Η λύση προς το παρόν είναι μονάδες ανακυκλώσιμων ρούχων σε ίνες, που έπαυσαν να χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ρούχων, κάτι που υπάρχει στην Ιταλία !
Το πιο σημαντικό για μένα και τον οποίο νέο designer είναι ότι ποτέ δε θα πρέπει να φτάνει στο άκουσμα της έκφρασης sur-mesure να τη συσχετίζει με την ποιότητα, που είναι τελείως διαφορετικά πράγματα αν χρησιμοποιούνται από ένα παραδοσιακό οίκο bespoke κι άλλο από ένα παραδοσιακό ράφτη της γειτονιάς! Δύσκολα στην Ελλάδα να βρούμε τα αυθεντικά bespoke ατελιέ, όπως βρίσκονται την Ιταλια (Gifonelli, Rubinacci,Gennaro Solito στη Νάπολη) η και Dege στo Λονδίνο!

Η Κατερίνα Γιαννακοπούλου εκφράζεται πάντοτε ποιητικά και στο σχεδιασμό της γκαρνταρόμπας συνδυάζοντας την απλότητα με τη θηλυκότητα.

«Η μόδα είναι και πρέπει να είναι τρόπος ζωής! Χαίρομαι που τώρα το mix & match έχει καταργήσει κάθε διαχωριστική γραμμή! Ας γυρίσουμε τη πλάτη στα κλισέ! Κυρίως να αγαπάμε τη γυναίκα, γιατί είμαι απολύτως πεπεισμένη πως μέλλον έχει αυτός που κάνει τις γυναίκες να ονειρεύονται, τις εμπνέει να διεκδικούν μια καλύτερη ζωή, τις ωθεί να κυνηγούν ό,τι θέλουν και ν’ αγαπάνε τον εαυτό του, επάνω απ’ όλα και πέρα απ’ όλα!» προτείνει η Terina Dion σε όλους .
To moto της, είναι ένα και φαντάζει σαν προτροπή για τη δράση όλων μας, σε κάθε πλευρά της ζωής: «Είτε θα τον βρούμε το δρόμο, είτε θα τον φτιάξουμε»!