Δήμος Κορδελιού Ευόσμου – Συνέντευξη του Πέτρου Σούλα Επικεφαλής του συνδυασμού: «Δήμος για όλους»

Δήμοι Ελλάδα Κυρίως θέματα Πολιτική Συνέντευξη

Επιμέλεια Φάνης         Παπαδόπουλος

Το politispress.gr στα πλαίσια της ενημέρωσης των πολιτών του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου παρουσιάζει συνεντεύξεις από τους επικεφαλής των συνδυασμών που συμμετέχουν στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου. Οι συνεντεύξεις παρουσιάζονται μία κάθε ημέρα. Έχει ζητηθεί από τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης να απαντήσουν σε έξι ερωτήσεις οι οποίες είναι κοινές για όλους. Στις 30 Απριλίου έχει προγραμματιστεί από τον δήμαρχο να απαντήσει σε έξι διαφορετικές ερωτήσεις. Η σειρά παρουσίασης είναι σύμφωνα με τα ποσοστά που έχουν λάβει οι συνδυασμοί στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές.
Σήμερα έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε τον Πέτρο Σούλα ο οποίος είναι επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης: “Δήμος για όλους”.
Ο Πέτρος Σούλας είναι τυπικά ο πιο έμπειρος δημοτικός σύμβουλος του σημερινού δημοτικού συμβουλίου, αφού πέρα από την μακροχρόνια παρουσία του στην τοπική αυτοδιοίκηση, την οποία υπηρέτησε και ως Αντιδήμαρχος επί διοικήσεως Παναγιώτη Αλεξανδρίδη, είναι και ο απερχόμενος Δήμαρχος . Ο κος Σούλας στην περασμένη τετραετία όπου ήταν στο “τιμόνι” του δήμου χαρακτηρίστηκε από την υπερβολική του εντιμότητα και διοίκησε τον δήμο με τέτοια δικαιοσύνη, που λίγοι δήμαρχοι στον δήμο και γενικά στην Ελλάδα εφαρμόζουν. Ίσως ήταν και ένας από τους λόγους που δεν επανεκλέχθηκε.

Παπαδόπουλος : Συχνά ακούμε τους πολίτες να λένε δικαιολογώντας κατά κάποιον τρόπο την νέα διοίκηση, ότι θα πρέπει να της δίδεται μία περίοδος χάριτος και να μην ασκεί ο κόσμος σκληρή κριτική. Ποια είναι η δική σας άποψη ;
Σούλας : Ειλικρινά δεν γνωρίζω τι σημαίνει περίοδος χάριτος. Συνηθίζεται όμως να λέγεται έτσι η περίοδος αναπροσαρμογής και αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών του Δήμου, σύμφωνα με την άποψη της νέας Δημοτικής Αρχής προκειμένου να εφαρμόσει το πρόγραμμα που προεκλογικά είχε καταθέσει για τον Δήμο, αλλά και να κάνει πράξη το όραμα που διαθέτει.
Πέρασαν οκτώ μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής και δώδεκα σχεδόν μήνες από την ημέρα των εκλογών. Αυτό σημαίνει πως η περίοδος ανοχής (χάριτος αν θέλετε) για τη νέα δημοτική αρχή έληξε προ πολλού.
Από εδώ και στο εξής, ο λαός του Κορδελιού- Ευόσμου, (της Δ.Ε. Ελευθερίου Κορδελιού και της Δ.Ε. Ευόσμου), περιμένει να δει τα έργα που αφορούν στην κάθε περιοχή, τις δεσμεύσεις (προεκλογικές) της δημοτικής αρχής και βεβαίως, να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις όχι μόνο της νέας χρονιάς αλλά τις προκλήσεις που επιτάσσει η νέα εποχή.
Δυστυχώς όμως αν και η νέα διοίκηση βρήκε γεμάτα ταμεία (8.700.000 ευρώ) από την δική μας διοίκηση δεν βλέπουμε να δρομολογεί τίποτα απ’ όσα προεκλογικά υποσχέθηκε ή απ’ όσα έχει ανάγκη ο τόπος.

Παπαδόπουλος : Με την εμπειρία σας πιστεύετε ότι με την διοίκηση του κυρίου Μανδαλιανού αυτούς τους οκτώ μήνες, ο 2ος μεγαλύτερος δήμος της Βόρειας Ελλάδας, πάει μπροστά, πίσω ή είναι στάσιμος ;
Σούλας : Μέχρι σήμερα η νέα διοίκηση εκτελεί τα έργα που η δική μας διοίκηση έχει αρχίσει ή έχει δρομολογήσει με εξασφαλισμένη την χρηματοδότησή τους. Να υπενθυμίσω ότι τα έργα που αφήσαμε παρακαταθήκη στη νέα διοίκηση είναι προϋπολογισμού άνω των 15.000.000 ευρώ, και που πολύ περιληπτικά αφορούν 1. Δύο νέα σχολεία 2. Την αναβάθμιση 25 σχολικών συγκροτημάτων 3. Έργα ασφαλτόστρωσης ευρείας έκτασης 4. Προμήθεια μηχανημάτων κλπ. Καταλαβαίνετε ότι και μόνο με τη συνέχιση αυτών των έργων ο δήμος δεν μπορεί να θεωρηθεί στάσιμος. Για να πάει όμως μπροστά χρειάζονται πολλά περισσότερα. Η νέα διοίκηση έχει όλα τα εφόδια να τα πραγματοποιήσει. Έχει τα χρήματα αλλά κυρίως ένα ευέλικτο νέο νομοθετικό πλαίσιο που της επιτρέπει να κινηθεί γρήγορα, σε αντίθεση με το προηγούμενο ασφυκτικό νομοθετικό πλαίσιο στην δική μας διοίκηση που κάθε νέο έργο ξεκινούσε μετά από 18 μήνες. Ελπίζω κάποια στιγμή η νέα διοίκηση να καταθέσει το όραμά της για τον Δήμο να προγραμματίσει και να ιεραρχήσει τα νέα έργα και τότε θα είμαστε σε θέση να κρίνουμε την πορεία του Δήμου μας. Δυστυχώς όμως ο χρόνος περνάει και φως δεν βλέπουμε.
Αυτό που τώρα βλέπουμε είναι να φωτογραφίζονται μπροστά από τα έργα που εμείς ξεκινήσαμε.

Παπαδόπουλος : Πιστεύετε ότι υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου τα οποία δεν τα έχει «ακουμπήσει» ακόμα η σημερινή διοίκηση ; και αν ναι , ποια είναι αυτά και τι θα έπρεπε να κάνει ;
Σούλας : Θα αναφερθώ, κατά πρώτον, σε αυτά που ο δήμαρχος έκανε «σημαία του» κατά την προεκλογική περίοδο, όπως το Περιβάλλον (δυσοσμία), Στάδιο-Κολυμβητήριο (άνωθεν περιφερειακής), Πολυλειτουργικό (θέατρο) Κορδελιού, Υπόγειο Parking Κορδελιού, Καθαριότητα, Κοινωνική πολιτική, πεζοδρόμια κ.α.
Δυστυχώς κανείς δεν ήρθε να ενημερωθεί για τα προβλήματα αυτά ή να ζητήσει την γνώμη και τη άποψη των προκατόχων τους. Ίσως επειδή είτε τα ήξεραν όλα είτε επειδή είχαν έτοιμες τις λύσεις που όμως δεν είδαμε και πολύ εύχομαι να τις δούμε.
Η ανάπτυξη ενός δήμου δεν γίνεται με “λίγο απ’ όλα”. Πρέπει να υπάρχει προγραμματισμός και ιεράρχηση έργων.
• Το περιβάλλον (δυσοσμία) πρέπει να είναι πρώτο στην ατζέντα. Το οδικό δίκτυο και τα πεζοδρόμια είναι ο καθρέπτης του δήμου.
• Η ανάπλαση του βασικού οδικού δικτύου και η Υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ, τουλάχιστον στα εμπορικά ιστορικά κέντρα είναι μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας.
• Η μελέτη και κατασκευή νέων σχολικών μονάδων πρέπει να συνεχιστεί για την ανακούφιση χιλιάδων οικογενειών με παιδιά μαθητές.
• Η συνέχιση του προγράμματος δενδροφυτεύσεων, (εμείς φυτεύσαμε 5.000 και πλέον νέα δένδρα), δίνει πνοή στο ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον.
• Η διευθέτηση των ανοικτών ρεμάτων του δήμου μας.
• Η συνέχιση του προγράμματος αντικατάστασης ενεργοβόρων λαμπτήρων πυρακτώσεως με νέου τύπου λαμπτήρων LED, αποτελεί τεράστια οικονομία ενέργειας.
• Η συνέχιση του προγράμματος τοποθέτησης Υπόγειων Κάδων απορριμμάτων και ανακύκλωσης διαβαθμισμένης συμπίεσης, αποτελεί δείγμα πολιτισμού πρωτοπορίας αλλά και καθαριότητας
• Η συνέχιση του προγράμματος της παραχώρησης δωρεάν ηλεκτροκίνητων αμαξιδίων για ΑΜΕΑ είναι δείγμα κοινωνικής ευαισθησίας
• Η χωροθέτηση, στην αναθεώρηση του Γ.Π.Σ. και διαμόρφωση χώρων Parking
Φυσικά είναι τόσα πολλά αυτά που χρειάζεται ο δήμος μας που μου είναι αδύνατον σε λίγες γραμμές να αναπτύξω όλο το όραμα και το αναπτυξιακό σχέδιο της δικής μας διοίκησης. Ίσως να χρειαστεί ένα άρθρο με πολλές σελίδες μόνο γι’ αυτό.

Παπαδόπουλος : Ποιες είναι μέχρι σήμερα οι παρεμβάσεις της παράταξής σας στις αποφάσεις της διοίκησης και ποιες είναι οι προτάσεις σας στο δημοτικό συμβούλιο, που είτε έχουν εισακουστεί είτε όχι ;
Σούλας : Δεν θα επιτρέψουμε σε μας να γίνουμε όπως τους άλλους που αδιαφορώντας για τα συμφέροντα των δημοτών, και για να φέρουν σε δύσκολη θέση την Διοίκηση και εμένα προσωπικά, δεν ψήφιζαν τίποτε προκειμένου η τότε Διοίκηση να έρθει αντιμέτωπη με την κοινωνία, όπως και το κατάφεραν.
Εμείς στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, αναγνωρίζοντας την απειρία της νέας διοίκησης και για να την βοηθήσουμε να βρει τον βηματισμό της ψηφίσαμε όλα τα θέματα που είχαν να κάνουν με τα συμφέροντα του δήμου και των δημοτών. Το ίδιο κάναμε και στην Οικονομική Επιτροπή.
Κατά την συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος καταθέσαμε τις προτάσεις μας και ενώ πήραμε την υπόσχεση ότι αυτές θα ενσωματωθούν σ’ αυτό ακόμη δεν το είδαμε. Θέλω να ελπίζω ότι είναι θέμα διαδικαστικό και όχι εμπαιγμός.

Παπαδόπουλος : Πιστεύετε ότι η γενική οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, στην μετά «κορωνοϊού εποχή» θα είναι δυσοίωνη ; και αν ναι, ποιες είναι οι προτάσεις σας για τα μέτρα που πρέπει να πάρει η σημερινή διοίκηση για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου ;
Σούλας : Οπωσδήποτε οι οικονομικές επιπτώσεις στην μετά κορωνοϊού εποχή θα είναι τεράστιες για την χώρα μας όχι μόνο εξ αιτίας της μείωσης της τουριστικής κίνησης αλλά και εξ αιτίας της κατά πολύ μείωσης του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος. Όμως θα υπάρξουν και κοινωνικές επιπτώσεις αφού το θέμα, μέχρι της ανακάλυψης της θεραπείας και του εμβολίου, δεν θα τελειώσει. Με τον φόβο της μόλυνσης από συνάνθρωπο θα δούμε τελείως διαφορετικές κοινωνικές συμπεριφορές άγνωστες για τα Ελληνικά δεδομένα.
Η σημερινή διοίκηση θα πρέπει να επικεντρώσει, με την συνεργασία των εμπορικών συλλόγων, στην ανακούφιση των επιχειρηματιών με γενναία μείωση των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού, τα τέλη χρήσης κοινοχρήστου χώρου, την μείωση των μισθωμάτων δημοτικών κτιρίων και χώρων, όπως και την μείωση όλων των ανταποδοτικής φύσης τελών από φυσικά και νομικά πρόσωπα (σύλλογοι, αναψυκτήρια κλπ)
Επίσης η με κάθε νόμιμο τρόπο και μέσον, ανακούφιση των νοικοκυριών είναι απολύτως επιβεβλημένη.

Παπαδόπουλος : Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους πολίτες του δήμου Κορδελιού Ευόσμου ;
Σούλας : Σήμερα αυτό που προέχει είναι να βγούμε όλοι νικητές από την πανδημία του κορωνοϊού που μαστίζει όλη την ανθρωπότητα. Εύχομαι και ελπίζω την επόμενη μέρα να είμαστε όλοι εδώ και να είστε βέβαιοι ότι έχουμε τον χρόνο την διάθεση και την εμπειρία να ασκήσουμε κριτική και προτάσεις να κάνουμε και να βοηθήσουμε όπου μας ζητηθεί. Πάνω απ’ όλα η υγεία όλων, γι’ αυτό και ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών.

Διαβάστε επίσης :

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου – Συνέντευξη του Ιωάννη Καμαρινού Επικεφαλής του συνδυασμού: «Ξεκινάμε από την αρχή»

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου – Συνέντευξη του Νίκου Ζυγά Επικεφαλής του συνδυασμού: «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ»

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου – Συνέντευξη του Αθανασίου Κοκονά Επικεφαλής του συνδυασμού: «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου – Συνέντευξη του Ιωάννη Γιαννακόπουλου Επικεφαλής του συνδυασμού: «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΥΘΥΝΗΣ»