Χριστιάνα Γαρδικιώτη, η ιδρύτρια του “The meraki people” μιλά για τις αναγεννητικές κοινωνίες

Επιμέλεια Lena Kyropoulos

 

 

 

 

 

Καλησπέρα σας! Σήμερα το Personalities επιλέγει την Ελλάδα ως προορισμό του και ταξιδεύει στον Πάρνωνα, το βουνό που θα μπορούσε δυνητικά να γίνει το πρώτο Φυσικό Εργοστάσιο στον πλανήτη με την Βιο-οικονομία και τη συμμετοχή των κατοίκων του. Το βουνό με το απαράμιλλα όμορφο γεωγραφικό ανάγλυφο , με τα 750 σπάνια είδη βιοποικιλότητας, μία περιοχή χαρακτηρισμένη NATURA  2000. Εκεί θα πάμε να συναντήσουμε, στη Βόρεια Κυνουρία, την αποψινή καλεσμένη μας, Χριστιάνα Γαρδικιώτη, η ιδρύτρια του “The meraki people” 

 

All together…The philoshophy of the meraki people is this Greek word. Mazi All together with meraki

Η Χριστιάνα μπήκε στη ζωή μου το 2015. Από την πρώτη στιγμή κατάλαβα, ότι αυτός ο άνθρωπος έχει τσαγανό ψυχής, ευέλικτη σκέψη και  όσες φορές κι αν φέρει τον κόσμο ανάποδα, θα τα καταφέρει, γιατί είναι άξια αγωνίστρια του εμείς! Λειτουργεί μέσα από συνέργειες για την κοινωνική συλλογικότητα, γιατί ξέρει ότι μόνο το “Μαζί” δίνει ώθηση για παρακάτω. Επομένως, ο σκοπός είναι διττά ιερός! Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, μου ανέπτυξε τα δύο σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας σήμερα. Την παραγωγή τροφής και τα σκουπίδια, λόγω της υπερπληθώρας των ανθρώπων και το μοντέλο της παραγωγής και κατανάλωσης. Επιμένει στον σχεδιασμό με τη λογική των συστημάτων (systems design), ξεκινώντας από το υγειές χώμα που παράγει υγιεινή τροφή, που υποστηρίζει και προωθεί την υγεία των ανθρώπων,που ζουν σε μία υγιειή κοινωνία.Δηλαδή; Τη ρωτάω και μου απαντά.”Κάποτε οι άνθρωποι πολεμούσαν, τώρα σκέπτονται. Δε χρειάζονται όπλα, αλλά ιδέες που θα διαμορφώσουν ένα μέλλον με ορθές πρακτικές και λύσεις για ένα πιο παραγωγικό, αλλά ταυτόγχρονα και καινοτόμο επιχειρείν. 

 

Κάντο με μεράκι…Κάντο με ψυχή βαθιά

Μια επιχειρηματική προσέγγιση που εμπνέεται από την Φύση , παντρεύει Επιστήμη και Επιχειρείν και παράγει ανατρεπτικές λύσεις που χρησιμοποιούν το περιβάλλον και το οικοσύστημα σαν το παραγωγικό εφαλτήριο, χωρίς να το καταστρέφει, αλλά αντιθέτως να το ενδυναμώνει Π.χ. οι φυσικές μαγιές (natural yeasts) που κανουν τόσα αλλα φυσικά προιόντα. Περιβάλλον, κοινωνικές επιπτώσεις και λήψεις αποφάσεων βασισμένες στα  προυγούμενα δύο …Ο αγώνας για ανανεώσιμες πρώτες ύλες… Τα προιόντα που όταν παράγονται με αυτό τον τρόπο λειτουργουν όπως το δάσος! Έχουν μηδενικά απόβλητα.

 

Ξεκίνα από εκεί που είσαι. Χρησιμοποίησε αυτά που έχεις και κάνε ότι μπορείς

               

Καλησπέρα σας κ. Γαρδικιώτη και συγχαρητήρια για το όραμά σας να δημιουργήσετε το  πρώτο φυσικό εργοστάσιο του πλανήτη εδώ στην καρδιά του Πάρνωνα.

Καλησπέρα σας κ. Kyropoulos και σας ευχαριστούμε για αυτή την επικοινωνιακή ευκαιρία. Ναι, ο τόπος που η φύση “πληρώνει” τους εργαζόμενους για αυτήν κάνοντας τους, υγιείς και ευδαίμονες. Δημιουργούμε το πρώτο κύτταρο των αναγεννητικών κοινωνιών,το χωριό των μηδενικών αποβλήτων!Είμαι συγκλονισμένη, γιατί δε δέχτηκα κανένα “δε γίνεται” στη ζωή μου. Έσκυβα το κεφάλι και συνέχιζα να εργάζομαι, έμαθα να συνεργάζομαι, να δικτυώνομαι και να μαθαίνω σα μαθήτρια ,γιατί πάντα άκουγα μία φωνή μέσα μου που έλεγε: Και όμως γίνεται, αρκεί να το πιστέψεις!

Το 2015 έλαβε χώρα στο Άστρος της Κυνουρίας το πρώτο Συνέδριο της Μπλε Οικονομίας. Όροι άγνωστοι για μένα τη συγκεκριμένη περίοδο. Καλεσμένος ομιλητής ο Dr. Gunter Pauli. Ο επιφανής Βέλγος Οικονομολόγος και επιστήμονας της Βιομηχανικής καινοτομίας με γνώμωνα τη φύση, σύμβουλος παρά τω Πρωθυπουργώ της Ιταλίας, κοινωνικός επιχειρηματίας, συγγραφέας (με πωλήσεις σε 47 χώρες άνω των 93 εκ. αντιτύπων) και ιδρυτής του Οργανισμού ZERI για την πράσινη ανάπτυξη και τη Μπλε Οικονομία. (www.zeri.org).

(Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να ανατρέξετε στο βιογραφικό σημείωμα του Dr. Gunter Pauli

https://en.wikipedia.org/wiki/Gunter_Pauli)

“Ο τολμών νικά”, λέει η λαική ρύση και φυσικά έχει βάση αληθείας. Η κ. Γαρδικιώτη τόλμησε να έρθει σε επαφή μαζί του το 2011 και εκείνος ενθουσιάστηκε, τόσο πολύ, που μαζί έκαναν την ιδέα τους πράξη.. Τα πρώτα χρόνια της πορείας της συνάντησε μόνο ήττες, αλλά δεν ήταν τόσο ικανές να “βαλσαμώσουν”, την επιμονή και την προσήλωση της στο στόχο για το μεγάλο εγχείρημα.

Στο παρακάτω video θα παρακολουθήσετε τον ανατρεπτικό σχεδιασμό του κοινωνικού μοντέλου των αρχών της Μπλε Οικονομίας. Παρακολουθήστε με προσοχή και θα διαπιστώσετε ότι ζούμε στον κόσμο των δυνατοτήτων. Παρατηρήστε και μετά αφουγκραστείτε τις δονήσεις και τους κραδασμούς που προτείνει η νέα επιχειρηματική στρατηγική στον κοινωνικό πολιτισμό.

Η κ. Γαρδικιώτη και η ομάδα του “The meraki people”, έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε πολλά συνέδρια διεπιστημονικότητας που αφορούν την υγεία, την μπλε οικονομία, το μάνατζμεντ και φυσικά το επιχειρείν διεθνώς και έχει βραβευθεί, αλλά και χρηματοδοτηθεί μέσω της συμμετοχής της σε διαγωνισμούς ευφιούς επιχειρηματικότητας για το σπουδαίο εγχείρημα, όραμα, όνειρο, που από ασπόνδυλο ον σιγά σιγά αναπτύσει σταδιακά το ανάστημά του! Για πάρα πολλά χρόνια προσπαθούσε να πείσει την τοπική αυτοδιοίκηση να δει με τα μάτια της τον Πάρνωνα, να μετατρέπεται στο πρώτο φυσικό εργοστάσιο του πλανήτη.

Ομάδα Chrysallis. Ανάμεσα σε 8 συνυποψήφιες καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες και το “The meraki people”

Η μεγάλη στροφή της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και της τοπικής κοινωνίας, ήρθε μέσω του κορωνοιού, όταν συνειδητοποίησαν όλοι, ότι έπρεπε να αναπτυχθούν με άλλο τρόπο. Ο μεγάλος της μέντορας και συνεργάτης Pauli Gunter, δηλώνει χαρακτηριστικά:

 

Ο Steve Jobs της βιώσιμης ανάπτυξης

“Ο κόσμος χρειάζεται ένα νέο μοντέλο. Ποιος θα το αμφισβητούσε αυτό; Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να καλύψουμε τις βασικές ανάγκες του πλανήτη και όλων των κατοίκων του με αυτό που παράγει η γη. Έχουν γίνει πολλά μεγάλα βήματα στη βιωσιμότητα και την πράσινη ανάπτυξη. Το ερώτημα που πρέπει να θέσουμε: Έχουμε κάνει αρκετά; Η απάντηση: Μόλις ξεκινήσαμε και η συζήτηση δεν πρέπει να επικεντρώνεται στο τι είναι καλό και τι κακό. Ο διάλογος που πρέπει να ξεκινήσουμε συγκεντρώνεται στο «τι είναι καλύτερο». Βάση αυτής της αρχής η κ. Γαρδικιώτη, έφερε στην Ελλάδα το μοντέλο της Μπλε Οικονομίας για μία αειφώρο παραγωγική διαδικασία που σέβεται τη φύση, αλλά και τον άνθρωπο στο τέλειο ισοδύναμο. Ευεργετώντας (ο άνθρωπος τη φύση και η φύση τον άνθρωπο) και δράττοντας συλειτουργικά.

Πότε σας ήρθε η ιδέα να δημιουργήσετε το “The Meraki People”; Από πόσες χώρες απαρτίζεται το net-work και ποια είναι τελικά η μεγάλη εικόνα; Βάλτε μας λίγο στο νόημα!

(Μπορείτε να μάθετε περισσότερα πράγματα εδώ :themerakipeople.com)

Producing with meraki

Όλα ξεκίνησαν σε πολύ πρώιμο στάδιο στις αρχές του 2000, όταν έκανα στροφή στην καριέρα μου στα χρηματοπιστωτικά και ίδρυσα την Hamu Hellas Ltd στη θερμοκοιτίδα Νέων Επιχειρήσεων του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλίας, αποκτώντας πείρα σε αγροτικές start-ups. Στο ασυνείδητό μου υπήρχαν οι προοπτικές που δημιούργησαν τις προσδοκίες.

Η γνώση είναι βίωμα

Αφού εντρύφησα στη βαθιά γνώση της επεξεργασίας της μετατροπής ελληνικών σπόρων σε φύτρα και μετέπειτα σε φρέσκια βιολογική ζωοτροφή οραματίστηκα την ομάδα του “The Meraki people”. Μία ομάδα, που θα απαρτίζεται από νέους σκεπτόμενους ανθρώπους με οικολογική συνείδηση, ικανούς ώστε να αποφασίζουν την αλλαγή πολιτικής που θέλουν, για να ζήσουν στα πλαίσια ενός καινούριου παραγωγικού μοντέλου. Εμπνευσμένοι από και προς τη φύση με κύριο στόχο την επίτευξη της κοινωνικής συνείδησης του επιχειρείν μέσω συνεργατικών, καινοτόμων και τεχνολογικά υποστηριζόμενων επιχειρηματικών δράσεων που ενισχύουν την αποκέντρωση, την απασχόληση και την εξωστρέφεια, προωθώντας την τοπική ταυτότητα και τον εναλλακτικό τουρισμό. Αυτή την ομάδα τη διέπει το ΜΕΡΑΚΙ και όχι το κυνήγι της επαγγελματικής ΑΝΕΛΙΞΗΣ με οποιοδήποτε προσωπικό ή περιβαλλοντικό κόστος. Η ενεργή δικτύωση και ένας οργανισμός ανθρώπων και έργων που αλληλοεπιδρά σε 36 χώρες..

Γιατί, meraki; Από ποιον εμπνευστήκατε το όνομα του project σας; 

Το “Μeraki People” είναι μια πρόκληση για τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας της επόμενης ημέρας. Είναι  και μια πρόσκληση για συμμετοχή συνδημιουργίας σε τοπικο εθνικό και παγκόμιο επίπεδο για να βρεθει το DNA μιας παραγωγικής κοινότητας με ενεργειακή, διατροφική, υδάτινη και  τεχνολογική αυτονομία. Μια πρόσκληση  να συμμετέχουν Ακαδημαικοί δάσκαλοι και μαθητές, επιχειρηματίες εν δυνάμει και κραταιοί, διοικούντες, επαγγελματίες υγείας, αγρότες, αθλητές, ελεύθεροι επαγγελματίες, προεδρία και μέλη ΜΚΟ, προεδρία και μέλη πολιτισμικών σωματείων, άνθρωποι  και τεχνικοί των τεχνών και όσοι τους ενδιαφέρει να προσφέρουν στο να αναγεννηθεί ένα χωριό στην Ελληνική Ύπαιθρο !  Να συνδημιουργήσουν τις  προυποθέσεις μιας παραγωγής και ανάπτυξης που θα δίνει πίσω στην φύση και δεν θα παράγει απόβλητα …να προσδιορίσουμε εκ νέου την έννοια του χωριού με όρους σημερινούς και λειτουργικούς της εποχής μας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας που θα προσελκύουν ανθρώπους να επαναπατριστούν στην ύπαιθρο, γιατι εκεί θα εργάζονται σε κάτι για το οποίο εχουν μεράκι, θα αποδίδει και κυρίως θα νοιώθουν καλά !!! Τη λέξη μεράκι την έμαθα από τη γιαγιά μου, που ποτέ δεν έκανε μια δουλειά αν η εκτέλεση της δεν ήταν γεμάτη από αγάπη ! Τα χρήματα ήταν δευτερεύον. Όλη η ζωή της είχε νόημα για εκείνη μέσα από την προσφορά της για τους άλλους.Έκανε τα πάντα με καρδιά…Με ατόφιο μεράκι! Αυτό είναι βίωμά μου που το αξιοποίησα και σην προώθηση της επιχειρηματικότητας στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας ως στέλεχος της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο (Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δράσεις Ευπαθών Ομάδων «ΕΔΡΑ») όπου υπήρξα υπεύθυνη του γραφείου Κοινωνικής Οικονομίας. Εκεί οργάνωσα το Διεθνές Συνέδριο ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. Όταν άρχισα να συνειδητοποιώ τα οφέλη της δικτύωσης και τα προωθητικά εργαλεία του μάρκετνικ, αντιλήφθηκα την ανάγκη της τοπικής κοινωνίας και το κενό αυτής για φρέσκιες ιδέες, αναστοχασμό και καινοτόμες προτάσεις με μεράκι.

team work

 

Πολλές φορές οι λύσεις είναι μπροστά μας και τις προσπερνάμε.. Χάριν στο θράσος ευγενείας που απέκτησα από την τριβή μου στις επιχειρήσεις, δικτυώθηκα με αρκετούς ανθρώπους δορυφόρους, για να φτάσω στο στόχο μου…να τους φέρω στην Ελλάδα και να εμπνευστούν μία ζωή όμορφη σε ανώτερο πεδίο συλλογικής αλληλεπίδρασης.

Με τον άλλο μεγάλο μέντορα της από το Cilicon Valley Sheridan Taschuno (political sci/urban cities planning)

Πριν φτάσεις βέβαια στο σημείο να βιώσεις το όνειρό σου.. τρως χώμα, δυσκολίες, απόγνωση και καλείσαι να αυτοπροσδιοριστείς ξανά και ξανά. Άπαξ και μπεις όμως στο αεροπλάνο του στόχου σου, δε συμβιβάζεσαι με τίποτα λιγότερο από το να πετάξεις. Έτσι ήρθα σε επαφή με τον Dr. Gunter Pauli, ο οποίος είχε ορθάνοιχτα αυτιά στο όραμά μου και κάποια στιγμή μου είπε: “Ξεκίνα, και εγώ είμαι εδώ μαζί σου να σε υποστηρίξω με τις γνώσεις μου και το δίκτυο συνεργατών μου”. Αυτό που διδάχθηκα είναι ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε από εδώ που είμαστε, με αυτά που έχουμε και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό.

Ο συνδυασμός ταλέντου, δεξιοτήτων και ο παραγωγικός τρόπος αξιοποίησής τους πάντα σου επιστρέφεται

Έχετε κερδίσει υποτροφία για εκπαίδευση από το Ινστιτούτο εξελικτικής αρχηγίας στο Σαν Φρανσίσκο, “Institute of Evolutionary Leadership IEL”, από το Bios Summit για τα “Bio Labs” (Διοργάνωση από το τμήμα του Media Lab του MIT – www.media.mit.edu) με κύριο στόχο του να επικοινωνήσει την επιστήμη στην κοινωνία μέσω της κοινότητας  των ζωντανών βιο-εργαστηρίων community bio –labs.

Ινστιτούτο εξελιγκτικής διαδικασίας

Θέλουμε να ενεργοποιήσουμε την τοπική κοινότητα, είτε είναι παιδιά, είτε γυναίκες, είτε ενήλικες, να ασχοληθούν περισσότερο με την επιστήμη σε ένα λειτουργικό σύστημα, σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο, που στοχεύουν στο καλύτερο δυνατό. Να υπάρξει μία κοινωνική αντίληψη, πάνω στην οποία θα κτιστούν οι νέες πεποιθήσεις και στόχοι. Δημιουργούμε το πρώτο κύτταρο των αναγεννητικών κοινωνιών,το χωριό των μηδενικών αποβλήτων! Ενδυναμώνουμε τους ντόπιους να ιδρύσουν επιχειρήσεις που θα έχουν την αυττάρκεια αυτοσκοπό όπως παλιά είχε το κάθε Ελληνικό χωριό αλλά σε καινούργιο τεχνολογικό πλαίσιο.  Γράφουμε το πρωτόκολλο αναγεννητικής κοινωνίας και μία νέα σελίδα στο κεφάλαιο τηε κοινωνική επιχειρηματικότητας της χώρας μας ,και όχι μόνο! Στόχος μας είναι ο πάρνωνας μαζί με τα 24 χωριά του να γίνει το πρώτο φυσικό εργοστάσιο στον πλανήτη! Λήθη στο παρελθόν, πίστη στο μέλλον.  Από τα άδεια χωριά που πεθαίνουν, στις ακμάζουσες αναγεννητικές κοινότητες που εργάζονται μέσα και για τη Φύση: Επανασχεδιασμός της παραγωγής στον 21ο αιώνα με εξανθρωπισμό της τεχνολογίας και ενδυνάμωση των ντόπιων στο όρος Πάρνωνα μέσω επιχειρήσεων ευεξίας με παγκόσμια επίκληση.

 

                                                                       
                                                                          Η Μπλε Οικονομία έρχεται στην Ελλάδα

Όταν ήρθε ο Dr. Pauli Gunter στην Ελλάδα, μας μίλησε για τον αναστοχασμό και την επαναπροσδιόριση του επιχειρείν. Μέχρι τώρα, εστιάζαμε αποκλειστικά στο κέρδος. Από εδώ και μπρος οφείλουμε να εστιάσουμε σε επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη φύση και για την προστασία του πλανήτη, που εμπνέουνται από τη φύση επιχειρηματικά μοντέλα. Το μοντέλο βιο-επιχειρηματικότητας των βιο-εργαστηρίων βοηθάει πολύ και καταλήξαμε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας την επιστήμη, την τεχνολογία και τους ανθρώπους. Δημιουργούμε το DNA αναγεννητικών κοινωνιών.

Για να φτιάξουμε το πρώτο φυσικό εργοστάσιο …

  

                                                              Το πλούσιο γεωγραφικό ανάγλυφο του Πάρνωνα

Η δικτύωση σας με Διεθνείς Οργανισμούς ,όπως το Μedia Lab του ΜΙΤ για τη δημιουργία Βιο- Εργαστηρίου για την χρήση του  από την Τοπική  Κοινότητα προωθεί την διάχυση των επιστημών ζωής. Θα βοηθήσει  στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων σε πολλούς τομείς ,αλλά και στην προώθηση των Επιστημών σε καθημερινή βάση;

All together….The Phioshophy of the meraki people is this Greek word . Mazi All together

 

Ημουν (fellow)  υπότροφος που σημαίνει διδάχθηκα και ευτυχώς  έμαθα,  αρχικώς, στο Ινστιτούτο Εξελικτικής Αρχηγίας στην Καλιφόρνια όπου, με το πέρας της διαδικασίας των μαθημάτων, κάναμε μια εβδομάδα πρακτικής εργασίας στην Κοινότητα μας εδώ, στο Παράλιο Άστρος και τα Άνω Δολιανά και στη συνέχεια στα  πλαίσια των καινοτόμων World Cafes διδάχτηκα πώς να αναπτύξουμε τη μεθοδολογία του συνεργατικού διαλόγου σε μεγάλα γκρουπς όπου οι συμμετέχοντες  συναποφασίζουν “τι μέλει γενέσθαι “στην περιοχή τους: http://www.theworldcafe.com/key-concepts-resources/world-cafe-method/ και έπειτα στο Μedia Lab του ΜΙΤ: https://www.biosummit.org/fellows/2019/christiana-gardikioti  παίρνοντας  μέρος στο Παγκόσμιο Συνέδρίο για τις Επιστήμες Ζωής για τα τοπικά εργαστήρια που δημιουργούνται από τις  κοινότητες πολιτών με την καθοδήγηση του επιστημονικού προσωπικού. Τόσο η αγάπη τους για τις Επιστήμες, την περιέργεια να μάθουν και την ανάγκη τους να βοηθήσουν το κοινό καλό μέσω  των Επιστημών Ζωής διαμορφώνουν τις νέες εξελιξεις στον σχεδιασμό των νέων αναγεννητικών κοινωνιών:  https://www.biosummit.org/

Συνεχίζετε τη δικτύωσή σας στην Ελλάδα και το Εξωτερικό με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, αλλά και φορείς της Βιομηχανικής Καινοτομίας. Θέλετε να μας πείτε τι αποκομίζετε από τις αληθινές συνεργασίες και τι προσφέρουν στο ταμείο της κοινωνικής συλλογικότητας;

Αποκομίζω την ελπίδα και τη βεβαιότητα ότι τα θαύματα γίνονται όταν τα κυνηγάς και πιστεύεις σε αυτά, καθώς επίσης και τη βεβαιότητα ότι μόνη μου δε μπορώ να καταφέρω τίποτα. Όλοι μαζί συνεργατικά με τα ταλέντα μας, τις δεξιότητες και την αξιοποίηση αυτών, μπορούμε να στοχεύσουμε στο ανέφικτο, μέχρι να το πραγματοποιήσουμε (συγκεντρωτική ευφυία)! Για να φέρεις την όποια αλλαγή είναι εξαιρετικά δύσκολο, επίπονο και φυσικά δε γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Όταν η καρδιά και το είναι σου είναι γεμάτα με ελπίδα, έχεις θετική σκέψη για κάτι καλύτερο αλλά και αποφασιστικότητα για την περαίωση του ονείρου, τότε αδιαμφισβήτητα δεν έχεις δικαίωμα να σταματήσεις να αγωνίζεσαι! Η εμπειρία που αποκόμισα  από την εργασία μου ως  Διεθνής Σύμβουλος Επενδύσεων και Securities Trader στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ήταν πολύ σημαντική,αλλά αυτό που με καθόρισε ήταν όλες οι γνώσεις και τα βιώματα που έζησα στη ζωή μου και το πνεύμα της συνεργατικότητας που διδάχθηκα στην πράξη, όχι στα λόγια. Αυτό έγινε σημείο αναφοράς και προτεραιότητα στο σύστημα πεποιθήσεων της προσωπικής μου ηθικής και με τα χρόνια μετατράπηκε σε αξία.. Κάθε δυσκολία , κάθε ανηφόρα μου δίδαξαν την αξία της ομάδας και μέσα από την ενεργή δράση με το The meraki People συνειδητοποίησα τι δύναμη είναι όλο αυτό!Αυτά λοιπόν  σμίλεψαν το νου και την ψυχή μου και όχι το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

 

 

Όλοι μαζί/All together/Alle zusammen/juntos

Σε κάθε Personalities ακούμε 2 τραγούδια…και αυτό γιατί είναι πολύ πιο ωραίο να διαβάζεις κάτι με συντροφιά μία μελωδία. Σήμερα επιλέγω να ακούσουμε μία φωνή που όλοι μας …αγαπάμε…και μιλάει για ένα βουνό…και έναν έρωτα γεμάτο αγάπη ουρανό και λουλούδια…Ότι πρέπει για την περίπτωσή μας δηλαδή!

 

Η πρώτη μας σοδειά…Με μεράκι!

 Το 2016 πραγματοποιήσατε τη 2η σύναξη της Μπλε Οικονομίας στις Καρυές της Λακωνίας με τη Σύνοδο Κορυφής για την Καινοτομία στην ΥΓΕΙΑ (World Health Innovation Summit – WHIS), με καλεσμένο από το εξωτερικό τον Dr. Guenter Pauli, μέντορα σας στο “The Meraki People”… Τι σας δίδαξε ο Pauli?

Μας δίδαξε ότι αυτό που νομίζουμε για σκουπίδια είναι στην ουσία οι τοπικοί διαθέσιμοι πόροι, που με τη σωστή αξιοποίηση (της χρήσης αποβλήτων δηλαδή), τροφοδοτούμε το οικοσύστημα με τα ίδια τα κύτταρά του. Αυτός ο σχηματισμός θρεπτικών ουσιών μπορεί να γίνεται το αναπτυσσόμενο μέσο (ως λίπασμα) για την παραγωγή των μανιταριών με μηδενικά απόβλητα. Στη συνέχεια το χρησιμοποιημένο υπόστρωμα από την εκτροφή μανιταριών, γίνεται πλούσια σε πρωτεΐνες τροφή για ζώα.

World Health Innovation Summit

Τι ακριβώς είναι το ”WHIS”;

Use your brain and soul with meraki

Η W.H.I.S είναι μια πλατφόρμα,προσβάσιμη σε όλους μας για να εμπνευστούν, να καινοτομήσουν και να μοιραστούν γνώση μεταξύ τους με σκοπό να βοηθήσει τους ανθρώπους να δουλέψουν μαζί για την υγεία, ευεξία, ενσυνειδητότητα & παράλληλα να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
Στόχος της W.H.I.S είναι η συλλογική ευημερία της τοπικής κοινότητας με προορισμό & αφετηρία την υγεία, η οποία έχει δημιουργήσει δικτύωση σε 17 κοινότητες στον κόσμο. Ο Gareth Presch είναι ο Ιδρυτής της Συνόδου Κορυφής για την Καινοτομία στην ΥΓΕΙΑ (W.H.I.S)

 

Η ανάπτυξη έρχεται μέσα από τη συννονόηση και τη συνεργασία των λαών.

Μάθαμε επίσης το μοντέλο επικοινωνίας, συμμετοχής και συνεργειών του World Cafe. Είναι ο συνεργατικός διάλογος πολλών μελών μιας κοινότητας που μέσα από τη πολυσυνθετική του μορφή και το διαμοιρασμό της γνώσης, δημιουργεί συνεργατικές πιθανότητες για δράση σε ομάδες κάθε μεγέθους.

World Cafe : ο συνεργατικός διάλογος που φέρνει αποτελέσματα

 

Institute of Evolutionary Leadership Fellows Retreat in Greece Collective intelligence at work

 

                                                           The meraki people  net-work/ work-shop

Τι είναι τα μανιτάρια μηδενικών αποβλήτων; Βασίζονται στις αρχές της Μπλε Οικονομίας;Πώς συνδέεται με την κυκλική οικονομία;  Τι σηματοδοτεί εν γένει η επιχειρηματική ικανότητα και η δυναμική του Πάρνωνα για την Ελληνική Οικονομία;

 

                                                                    Από την παραγωγή στο αιωρούμενο ράφι

Ξεκινήσαμε με τα κλαδιά της ελιάς ως υπόστρωμα για τα μανιτάρια (στη Λακωνία συνηθίζεται η καύση τους). Ενημερώσαμε τον κόσμο να μην τα καίνε και να τα χρησιμοποιήσουν για τη βιομηχανική παραγωγή φαγητού καθώς και το απόβλητο αυτής πως μετατρέπεται σε οργανικό λίπασμα μηδενικών αποβλήτων για τα δέντρα και τους κήπους. Τα μανιτάρια μας είναι η έμπρακτη οικονομία μηδενικών αποβλήτων του επανομαζόμενου συστημικού σχεδιασμού…”Systemic design”.Η ΦΥΣΗ ξέρει. Όλα είναι αλληλένδετα . Το Επιχειρηματικό μοντέλο αντί να παράγει μόνο κέρδος για τον επιχειρηματία, να παράγει αξία και για την κοινωνία και να προστατεύει το περιβάλλον εμπνεόμενο από τους κανόνες των Φυσικών Επιστημών. Είναι ένα βήμα παρακάτω γιατί δεν ανακυκλώνει τα παραχθέντα, αλλά αναγεννά. Αν καταφέρουμε να κάνουμε το πρώτο Πιλοτικό Χωριό Μηδενικών αποβλήτων στον Πάρνωνα, τότε οι Επιστήμονες της Οικονομίας θα βρουν έναν άλλο Δείκτη αντί για το ΑΕΠ. Το Δείκτη Ευημερίας που συνδέεται με την επιστροφή στο οργανικό χώμα… και στις οργανικές κοινωνίες που στοχεύουν στην υγεία των ανθρώπων και του πλανήτη.

Ενόψει 2020, πόσο δύσκολο ήταν να πείσετε τους τοπικούς φορείς, αλλά και τους κατοίκους του Άστρους Κυνουρίας να είναι ενεργά παραγωγικά μέλη του εγχειρήματος: Πάρνωνας, το πρώτο φυσικό εργοστάσιο της Ευρώπης; Εξαιρετικά δύσκολο σχεδόν ακατόρθωτο ΑΛΛΑ η αλήθεια είναι…

Πήρε καιρό και αρκετές συναντήσεις για να πεισθούν οι Τοπικοί παράγοντες και Εκλεγμένοι Διοικούντες για την δημιουργία ενός φάρου μάθησης και πράξης , αλλά ευτυχώς λίγο η επιμονή της ομάδα μας, The meraki people, καθώς και η εμφάνιση του COVID-19  συνέβαλαν στην αγαστή συνεργασία, του να δηιουργήσουν ένα HUB εφαρμοσμένης Μπλε Οικονομίας στο άδειο σχολείο του χωριού. Ο διάλογος που πρέπει να ξεκινήσουμε , με τους φορείς και τους πολίτες,επικεντρώνεται στο ότι τα επιχειρηματικά μοντέλα πρέπει απαραίτητα να εστιάζονται στο ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ business doing more good, παρά στο κέρδος ! Η αλήθεια είναι ότι όλοι πιστεύουν ότι είναι αδύνατο μέχρι κάποιος να το κάνει πραγματικότητα. Εμείς είπαμε για την παραγωγή τροφής *μανιταριών* μηδενικών αποβλήτων (www.systemekofungi.com) και το κάναμε πράξη με την οικονομική βοήθεια που λάβαμε από πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (www.inclusilver.com). Μπορούν να δώσουν ιδέες, γνώσεις, αλλά και πρακτικές εφαρμογές, ώστε να υλοποιηθεί. Υπήρξαν αγγυλώσεις του συστήματος, οι επαγγελματίες μας ρωτούσαν πως θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στην ομάδα. Η τοπική κοινωνία ευαισθητοποιήθηκε. Δημιουργήσαμε μία πρόσκληση και ενημερώσαμε όλη την τοπική αυτοδιοίκηση για το λειτουργικό σύστημα που μπορούν και οι ίδιοι να συμμετέχουν. Έτσι στοχεύουμε στο νέο μοντέλο του Επιχειρείν, της κοιωνικής βιο-οικονομίας, όπου μέσα από διαδραστικές ενέργειες του The meraki people και των κατοίκων θα καταφέρουμε να ενώσουμε το χάσμα γνώσεων και εμπειριών για μια πιο υγιή οικονομική πραγματικότητα.

Ποια είναι τα 5 χαρακτηριστικά, που οφείλει να ακολουθεί ένας ηθικός επιχειρηματίας κατά την κρίση σας;

Ειλικρίνεια

Διαύγεια συναλλαγών

Έμπρακτη συνεισφορά στην προστασία του Πλανήτη

Εμπιστοσύνη σε όλες τις σχέσεις, εμπορικές και μη

Οι άνθρωποι έχουν προτεραιότητα… προ κερδών

Ενόψει Covid—19, συνειδητοποιεί η κοινωνία, ότι είναι επιτακτική η ανάγκη περισσότερο από ποτέ, να μάθει να συνεργάζεται; Και φυσικά, να είναι δεκτική και open-minded σε νέες ορθές πρακτικές αλλά και τεχνολογικά εργαλεία, που προωθούν τα πολυκαναλικά σχήματα;

Μπορεί η κοινωνία να λέει ότι είναι, αλλά αν δε δεσμευτεί με υπογραφή για την αλλαγή συμπεριφοράς και πράξεων θα μείνει στα λόγια… “Έπεα πτερόεντα” κατά τον Όμηρο.

Πόσο σημαντική είναι η διεπιστημονικότητα στο πεδίο του επιχειρείν; Το ότι ζήσατε για πάρα πολλά χρόνια στον Καναδά  και επιστρέψατε μόνιμα στην Ελλάδα πριν από κάποια χρόνια, ήταν κάτι που σας πείσμωσε τόσο πολύ, ώστε να μεταφέρετε και τα βιώματά σας προς το συλλογικό καλό στη χώρα μας και φυσικά στην ιδιαίτερή σας πατρίδα το Άστρος Κυνουρίας;

Όπως είπατε, παιδάκι 18 ετών με μια βαλίτσα όνειρα, έφυγα για να τα κατακτήσω στο μακρινό Καναδά. Η Σχολή Τεχνών και το θέατρο, είναι κάτι που παιδιόθεν συνέπαιρναν το μυαλό και την ψυχή μου. Θεωρώ μεγάλη ευλογία τις σπουδές μου στην Παιδαγωγική Ακαδημία του Πανεπιστημίου του Saskatchewan. Ασχολήθηκα με την εκπαίδευση και στον ιδιωτικό στίβο του επιχειρείν, σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες αμοιβαίων κεφαλαίων του Καναδά. “Investors Group Financial Services”, όπου έκανα 8ετή καριέρα ως σύμβουλος επενδύσεων. Ως εκ τούτου, θεωρώ άκρως σημαντική τη διεπιστημονικότητα, γιατί τα χρόνια που θήτευσα ως ακαδημαϊκός και μετέπειτα στον ιδιωτικό στίβο, μου δίδαξαν ότι δέκα μυαλά είναι πιο πρακτικά, πιο γρήγορα και πιο ακριβείς από ένα, γιατί εξετάζουν ταυτόγχρονα όλα τα ενδεχόμενα και βάσει υπολογισμών των πιθανοτήτων, προτείνουν τις πιο αποτελεσματικές λύσεις. Άκρως σημαντική, εκ των ων ουκ άνευ, αλλά θέλει και «οικονομική υποστήριξη» που και αυτό αποτελεί μια σημαντική πρόκληση. Ευτυχώς που υπάρχουν και σημαντικά εργαλεία σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο όπως π.χ. τα  χρηματοδοτικά Προγράμματα της Ε.Ε. για την Έρευνα και την Καινοτομία, Horizon 2020.

Τι θα είχατε να συμβουλέψετε σε μία νέα επιχειρηματία που θα ήθελε να ακολουθήσει το δρόμο που χαράξατε;

Να αναπτύξει σιδερένιο στομάχι

Να αναπτύξει αδαμάντινη θέληση

Να αναπτύξει χοντρό πετσί

Να αναπτύξει μηχανισμούς άμυνας τέτοιους που να μην καταλαβαίνει τίποτα

Και να μην εγκαταλείπει το όραμα γιατί κάποιος της είπε «Αυτό, δε γίνεται! Εδώ είναι, Ελλάδα».

Η δικιά μου απάντηση είναι ΓΙΝΕΤΑΙ και είμαι ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ να το κάνω ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ  ….ΜΕΡΙΑΣΕ σε παρακαλώ

Νιώθετε δικαιωμένη από όλο τον αγώνα που έχετε κάνει μέχρι σήμερα;

Ναι, νιώθω δικαιωμένη στο πέρασμα των χρόνων και της ακατάπαυστης υπόσχεσης στον εαυτό μου να μην τα παρατήσω ποτέ. Η αλλαγή συμβαίνει μέσα σου σταδιακά. Πρέπει πρώτα να βγεις από τη ζώνη άνεσης και να νιώσεις το ξεβόλεμα στο επιχειρηματικό σου πετσί. Μέσα από αντιξοότητες, δυσκολίες και ανηφόρες, αποκτάς την εμπειρία να κάνεις την υπέρβαση. Όπως είπα, συμβαίνει πρώτα μέσα σου, οι άλλοι εισπράττουν την αντανάκλαση της και αν είναι δεκτικοί συμφωνούν και σε υποστηρίζουν, ειδάλλως πηγαίνουν παρακάτω και εσύ και αυτοί.

Πού φαντάζεστε τον εαυτό σας σε 5 χρόνια από σήμερα;

Εργάζομαι για το μέλλον στο παρόν. Όλα συμβαίνουν στο εδώ και τώρα. Δε ζω στο αύριο, ούτε για το αύριο. Κάθε μέρα δίνουμε μάχες και διδασκόμαστε από αυτές. Το σημαντικότερο μάθημα είναι να γινόμαστε καλύτεροι και σε ατομικό αλλά και σε συλλογικό επίπεδο. Άλλες από αυτές τις χάνουμε, αλλά άλλες από αυτές τις κερδίζουμε και όπως είναι γνωστό, η μεγαλύτερη γεύση της νίκης βρίσκεται στην προσπάθεια. Προχωράμε ακάθεκτοι και ακάθεκτες, το σημαντικό, Όλοι μαζί.

Συναντάτε τον εαυτό σας 15 ετών τυχαία στο δρόμο…τι του λέτε;

Στον κάτω ή στον πάνω κόσμο; Και στα δύο η απάντηση είναι η ίδια: Πάλεψες για αυτό που ονειρεύτηκες! Μπράβο κούκλα!

Πείτε μας 5 σημεία από τον αξιακό σας κώδικα για την παρακαταθήκη κινήτρων μας!

Πίστη

Αγάπη

Αλήθεια

Ευγνωμοσύνη για όλα όσα μας δίνονται

τα τέλη τῆς ζωῆς ἡμῶν, ἀνώδυνα, ἀνεπαίσχυντα, εἰρηνικά, καὶ καλὴν ἀπολογίαν τὴν ἐπὶ τοῦ φοβεροῦ βήματος τοῦ Χριστοῦ, αἰτησώμεθα.

 

Και κάπως έτσι…αποχαιρετάμε την κ. Χριστιάνα Γαρδικιώτη και το οραμά της και ειλικρινά….Χμμ, καλύτερα να το πούμε με μία μελωδία.

 

 

 

Χριστιάνα Γαρδικιώτη σας ευχαριστούμε που μας ξεναγήσατε για λίγο στον θεσπέσιο κόσμο σας!

ΣυνεΧΙΖΟΥΜΕ ….

Lena Kyropoulos & Personalities Team

 

Y.Γ. χρησιμοποιήσαμε οπτικό υλικό για τη WHIS από την ιστοσελίδα https://argonafplia.gr

http://διαβάστε επίσης https://www.politispress.gr/

Franz Ulrich Montgomery Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης : Μέχρι το τέλος του χρόνου θα κρατήσει ο Covid-19