Το COVID-19 αποτελεί κίνδυνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην Ιαπωνία το 2020

Αθλητισμός Κόσμος Κυρίως θέματα

Η Ιαπωνία έχει οριστεί αυτή την εβδομάδα για να αναθεωρήσει έναν νόμο που επιτρέπει στον πρωθυπουργό Shinzo Abe να δηλώσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το coronavirus αν χρειαστεί, καθώς παίρνει την ευθύνη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο 2020 απειλούνται λόγω του κορωνοϊού.

Λιγότερο από τέσσερις μήνες μέχρι την τελετή έναρξης των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων, οι φόβοι για το coronavirus δημιουργούν αμφιβολίες για το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός στον πλανήτη.

Στην ίσως μεγαλύτερη δοκιμασία του από την επιστροφή του στο γραφείο το 2012, ο αρχαιότερος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας κατηγορήθηκε από τους κριτικούς για την αρχική έλλειψη ηγεσίας, τότε υπερβολικά απότομα βήματα όπως το κλείσιμο σχολείων που άφησαν τους γονείς και τους εργοδότες να ανακατεύονται.
Η Ιαπωνία έχει πάνω από 1.200 περιστατικά κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένων περίπου 700 από κρουαζιερόπλοιο, δήλωσε ο δημόσιος ραδιοφωνικός σταθμός NHK. Δεκαέξι άνθρωποι έχουν πεθάνει, συμπεριλαμβανομένων επτά από το σκάφος.
Μεταξύ των επικρίσεων είναι ότι η κυβέρνηση του Άμπε ήταν πολύ αργή για να περιορίσει τους επισκέπτες από την Κίνα – μια μεγάλη πηγή εσόδων – μετά την εμφάνιση της εστίας. Σε δημοσκόπηση που δημοσίευσε η NHK τη Δευτέρα, το 43% δήλωσε ότι ενέκρινε το χειρισμό της εκδήλωσης από τον Abe, έναντι του 41% που δεν το έπραξε.
Οι σχολιαστές έχουν επίσης πει ότι η Ιαπωνία στερείται επαρκούς ικανότητας για να εξετάσει τον ιό, ενώ παράλληλα αποτυγχάνει να κοινοποιήσει ποια ικανότητα έχει, οδηγώντας σε υποψίες ότι ο ιός εξαπλώνεται ταχύτερα από ό, τι δείχνουν τα δεδομένα. Τα ισχυρά προγράμματα δοκιμών σε χώρες όπως η Νότια Κορέα έχουν εντοπίσει τεράστιο αριθμό λοιμώξεων.
Η κερδοσκοπία – που αρνείται οργανώνει – στροβιλίζεται ότι το ξέσπασμα θα σπάσει το όνειρο της Ιαπωνίας να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ειδικά εάν δηλωθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
“Θέλω να επιτύχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες περισσότερο από οποιονδήποτε, αλλά οι αρνητικοί παράγοντες αυξάνονται”, δήλωσε στο Reuters ο Yoichi Masuzoe, πρώην κυβερνήτης του Τόκιο, υπουργός Υγείας κατά την επιδημία γρίπης του 2009.
Στη δημοσκόπηση της NHK, 45% δήλωσαν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν όπως είχε προγραμματιστεί, έναντι του 40% που δήλωσαν ότι μπορούν.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει την Τρίτη να υποβάλει στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο για την αναθεώρηση του νόμου του 2012, που εγκρίθηκε μετά την επιδημία του 2009, ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί στον κορωνοϊό, εάν είναι απαραίτητο.
Το Κοινοβούλιο αναμένεται να υπογράψει την Παρασκευή.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ
Ο νόμος του 2012 τέθηκε σε ισχύ ενώ το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του Άμπε ήταν στην αντιπολίτευση.
Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στον κορωνοϊό χωρίς αλλαγές, παρόλο που τα κόμματα της αντιπολίτευσης και άλλοι επικριτές λένε ότι η επανεξέταση είναι αρκετή.
Ο νόμος θα επιτρέψει στον πρωθυπουργό να δηλώσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης εάν η ασθένεια θέτει έναν «σοβαρό κίνδυνο» στις ζωές και εάν η ταχεία εξάπλωσή της μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην οικονομία.
Ο ιός αυξάνει ήδη τον κίνδυνο ύφεσης της Ιαπωνίας.
Οι κυβερνήτες στις περιοχές που πλήττονται σκληρά μπορούν να ζητήσουν από τους κατοίκους να παραμείνουν στο εσωτερικό τους, να κλείσουν δημόσιες εγκαταστάσεις, να απαλλοτριώσουν γη και κτίρια για ιατρικές εγκαταστάσεις και να ζητήσουν ή να διατάξουν έκτακτη μεταφορά αγαθών. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να διαρκέσει έως και δύο χρόνια με πιθανή επέκταση ενός έτους.
Στο πληγείσα από τον ιό βόρειο νησί Χοκάιντο, ο κυβερνήτης κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα τέλη του περασμένου μήνα, αν και αναγνώρισε ότι δεν υπάρχει νομική βάση για να γίνει αυτό.

Ο Άμπε έχει ήδη ζητήσει να κλείσουν τα σχολεία σε εθνικό επίπεδο και να ακυρωθούν οι στενές και μεγάλης κλίμακας εκδηλώσεις.
«Ο Άμπε θα μπορούσε να εφαρμόσει το νόμο με την εκ νέου ερμηνεία του. Είναι καλός σε αυτό “, δήλωσε ο Masahiro Kami, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ιατρικής Διακυβέρνησης και κριτικός της απάντησης της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση του Abe το 2014 ερμήνευσε αμφιλεγόμενα το μεταπολεμικό, ειρηνικό σύνταγμα για να αφήσει στρατεύματα να πολεμήσουν στο εξωτερικό, για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο.
“Θέλει να απευθυνθεί (στο κοινό) επειδή τα πράγματα δεν πάνε καλά”, δήλωσε ο Kami.
Πρόσθεσε ότι το πιο επείγον ζήτημα δεν ήταν περαιτέρω όρια στις δημόσιες δραστηριότητες, αλλά ενισχύοντας τον έλεγχο των ιών και την έγκαιρη θεραπεία των ηλικιωμένων και άλλων υψηλού κινδύνου ασθενών.
Ο Άμπε δεν έχει καταστήσει σαφές ποια θα ήταν ακριβώς η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επαναλαμβάνοντας τη Δευτέρα ότι η αναθεώρηση έπρεπε να προετοιμαστεί για ένα “χειρότερο σενάριο”.
“Υποψιάζομαι ότι ο Abe δεν θέλει να δηλώσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης επειδή θα δολοφονήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες”, δήλωσε ο Koichi Nakano, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Sophia.
Αυτό που δεν έχουν καταλάβει οι περισσότεροι όμως είναι ότι πέρα από το πρόβλημα του Covid 19 και την Ιαπωνία, είναι ότι οι αθλητές είναι από χώρες οι οποίες έχουν προσβληθεί από τον ιό σχεδόν σε όλο τον κόσμο, πώς λοιπόν μπορούν να έχουν συμμετοχή;

Αναφορά από την Linda Sieg. Πρόσθετες αναφορές από τους Ami Miyazaki, Rocky Swift, Daniel Leussink και Βαγγέλη Ξανθάκη.
Επεξεργασία από τους Kenneth Maxwell, Andrew Cawthorne, και Βαγγέλη Ξανθάκη.
Τα πρότυπα μας: Οι Αρχές Thomson Reuters Trust.