ΜΗ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ. Άρθρο του Ευάγγελου Ραφτόπουλου

Αθλητισμός Ελλάδα Κυρίως θέματα

ΜΗ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ

Όλα τελείωσαν-τουλάχιστον για την εθνική μας- στο παγκόσμιο πρωτάθλημα μπάσκετ στη Κίνα και οι αναλύσεις επί αναλύσεων δίνουν και παίρνουν.
Όλοι, σχετικοί και άσχετοι, γνώστες και μη, φανατικοί και λογικοί έχουν βαρύνουσα άποψη για την αποτυχία της ομάδας, τους λόγους αποτυχίας, τους ενόχους, τις αντικαταστάσεις παικτών, ομοσπονδίας, προπονητών, πιθανόν και φιλάθλων.
Είναι γεγονός ότι στις αποσκευές της ομάδας συνταξίδεψαν προσδοκίες, ελπίδες, αισιοδοξίες για θριάμβους, σαρωτικές νίκες, εξευτελισμούς των αντιπάλων και τρόπαια, τουλάχιστον αργυρά.
Και η εθνική-η αγαπημένη των Ελλήνων τερμάτισε 11η μεταξύ 32 ομάδων με 3 νίκες και 2 ήττες.
Άξιζε κάτι καλλίτερο;
Φυσικά όχι.
Οι αθλητές και οι καλλιτέχνες, πέραν των ικανοτήτων, των επιδόσεων, των θέσεων που κατέχουν στη παγκόσμια κλίμακα, πρέπει καθημερινά να αποδεικνύουν, να αποδίδουν, να πείθουν για το ταλέντο τους και για τις δυνατότητες που έχουν, να ενθουσιάζουν τους φίλους και θεατές, να νικούν.
Η εθνική ομάδα ευτύχησε να έχει στις τάξεις της τον καλλίτερο μπασκετμπωλίστα του κόσμου.
Από μόνο του αυτό λέει πολλά και δεν λέει τίποτε.
Η διαφορά του εθνικού μπάσκετ των ΗΠΑ με τα αντίστοιχα των υπόλοιπων ηπείρων είναι παραπάνω από εμφανής.
Το θέαμα στην Αμερική υποκαθίσταται από τη σκοπιμότητα στις άλλες ηπείρους, όπου η σκληρότητα και οι αμυντικές ικανότητες παίζουν τον πρωτεύοντα ρόλο.
Ο Αντετοκούμπο και διάθεση είχε και επιθυμία να διακριθεί, οι δε προσπάθειες που κατέβαλε ήταν συγκινητικές.
Η πρόκληση όμως αντιπάλων προπονητών και παικτών για την εξουδετέρωσή του ήταν μεγάλη , το ίδιο και η σκληρότητα που έπαιξαν εναντίον του.
Σε όλο τον κόσμο, όταν εξουδετερώνεται ο κορυφαίος παίκτης, οι υπόλοιποι συμπαίκτες-πάντοτε σε ομαδικά αθλήματα- ανασκουμπώνονται και αποφασίζουν να πάρουν τις τύχες του αγώνα στα χέρια τους.
Αυτό δεν έγινε στην ομάδα μας, απλούστατα γιατί οι υπόλοιποι καλαθοσφαιριστές υπολείπονταν σε ικανότητες και μοιραία η ομάδα δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των Ελλήνων.
Το μέλλον δεν διαγράφεται ευοίωνο, γιατί πολλοί θα αποχωρήσουν λόγω ηλικίας, οι νεώτεροι παίκτες-όπως αποδείχθηκε και από πρόσφατους αγώνες- δεν έχουν σπουδαίες επιδόσεις και επίσης οι μεγάλες ελληνικές ομάδες προτιμούν φτασμένους, παρά νέους παίκτες.
Έτσι λοιπόν η θέση που κατέλαβε η ομάδα ήταν αυτή που εδικαιούτο.
Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο.

Ευάγγελος Ραφτόπουλος