H Ταϊλάνδη παγιδευμένη στον ιστό της.

Η Ταϊλάνδη είναι υπόλογη για το Χάος που έχει προκληθεί στην Παγκόσμια κοινότητα του ΜUAY THAI!
Η πολιτισμική κληρονομιά της Ταϊλάνδης σε κίνδυνο μέσω της πολιτικής της διαίρεσης που χαρακτηρίζεται με θύματα την ίδια την κοινωνία της αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας του Muay Thai που την προωθούν εδώ και δεκαετίες!
Το Muay Thai, το εθνικό άθλημα της Ταϊλάνδης, είναι μέρος της πολιτισμικής κληρονομιάς της Ταϊλάνδης.
Muay Thai μια πολεμική τέχνη και σπορ άρρηκτα συνδεδεμένη με την πολιτισμική κληρονομιά της Φυλής των Τάι μέχρι και σήμερα.
Οι πυγμάχοι χρησιμοποιούν τα γόνατά τους, τους αγκώνες τους, τις γροθιές τους και τις κλωτσιές τους, για να εφαρμόσουν αμυντικές και επιθετικές τεχνικές στο ρινγκ, κατά την διάρκεια του αγώνα.
Είναι μια πολεμική τέχνη και σπορ που δεσμεύεται από χιλιάδες χρόνια παράδοσης και ανθίζει σε μια σύγχρονη κοινωνία η οποία είναι μέρος της καθημερινότητας της Ταιλανδέζικης κοινωνίας ,ως η αλησμόνητη πολιτισμική κληρονομιά.

Οι πυγμάχοι της Ταϊλάνδης αρχίζουν νωρίς την επαγγελματική τους ζωή στο άθλημα σε ηλικίες πέντε ως και έξι ετών!
Το Muay Thai δεν είναι αποκλειστικά μόνο στο βασίλειο της Ταϊλάνδης.
Το Muay Thai έχει κερδίσει τεράστια δημοτικότητα σε όλο τον κόσμο και θεωρείται ευρέως μία από τις πιο αποτελεσματικές stand-up μάχες.
Δεν είναι τυχαίο που ονομάζεται επάξια “ὁ βασιλιάς του Ρίνγκ”!
Αν και είναι σαφώς σκληρή, όπως όλες οι πολεμικές τέχνες καλλιεργεί επίσης σημαντικές αξίες και παραδόσεις.
Στη σωστή ατμόσφαιρα με τους σωστούς δασκάλους, έχει τη δύναμη να πειθαρχεί, να εμπνέει και να σμιλεύει προσωπικότητες!
Η συμμετοχή σε οποιαδήποτε πολεμική τέχνη έχει τη δυνατότητα να φέρει τεράστια αυτοπεποίθηση, καθώς και ταπεινότητα στη ζωή ενός ατόμου και το Muay Thai δεν αποτελεί εξαίρεση.
Ένας πολιτισμός είναι μια κληρονομιά των πεποιθήσεων, των εθίμων και της γνώσης που συσσωρεύονται αργά κατά τη διάρκεια αιώνων, στοιχεία δύσκολα να δικαιολογούνται λογικά, αλλά να δικαιολογούνται ως μονοπάτια όταν οδηγούν κάπου, καθώς ανοίγουν για τον άνθρωπο την εσωτερική του απόσταση.
Ας έρθουμε τώρα στο τι συμβαίνει σήμερα στην Ταϊλάνδη.

Η Διεθνής Ομοσπονδία ερασιτεχνών του Muay Τhai (IFMA) έλαβε προσωρινή αναγνώριση από τη ΔΟΕ το 2017 για περίοδο τριών ετών από την Εκτελεστική Επιτροπή. Έτσι λοιπόν ήταν σε θέση να λάβει και χρηματοδότηση από τη ΔΟΕ καθώς και να υποβάλουν αίτηση για αναπτυξιακά προγράμματα. Η πλήρης αναγνώριση εκκρεμεί κανονικά σήμερα και θα έπρεπε να αξιολογηθεί ξανά από τη συνεδρίαση της ΔΟΕ, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη.

Υπάρχουν πολλά ερωτήματα τα οποία πρέπει να προβληματίσουν την διεθνή ολυμπιακή επιτροπή, στο αν πρέπει να την αναγνωρίσει, διότι η ίδια δεν αποτελεί την ένωση όλων των ομοσπονδιών της Ταϊλάνδης, και αυτό έχει προκαλέσει μεγάλο σκάνδαλο για τους εμπλεκόμενους, άλλωστε όλοι γνωρίζουμε ότι οι ομοσπονδίες είναι τρεις που ασχολούνται με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και όχι μία.
Ας δούμε μερικά από αυτά τα οποία έχουμε διαπιστώσει.
1) Στην Ταϊλάνδη υπάρχουν αρκετοί οργανισμοί και ομοσπονδίες όπου όλοι μαζί προάγουν την πολιτισμική κληρονομιά της Ταϊλανδής μέσω του ΣΠΟΡ & ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ του Muay Thai!
Δύο ερασιτεχνικές ομοσπονδίες με έδρα την Ταϊλάνδη ΙΜΤF & WMF και μία ξένη ομοσπονδία όπως την αποκαλούν η ίδιοι οι Ταϊλανδοί την IFMA.
Επίσης υπάρχουν και άλλες Ταϊλανδέζικες ομοσπονδίες οι οποίες προάγουν τον επαγγελματικό αθλητισμό (Muay Thai)σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το παράδοξο εδώ είναι, πως μια ξένη ομοσπονδία εκτός Ταϊλάνδης όπως την αποκαλούν οι ίδιοι οι ταϊλανδοί σήμερα, προσπαθεί να διεκδικήσει την τελική αναγνώριση από την IOC, μονοπωλώντας την πολιτισμική κληρονομιά της Ταϊλάνδης μέσω της πολιτικής της, που εκμεταλλεύεται ως και η μοναδική προσωρινά αναγνωρισμένη ,κάτι που είναι ενάντια σε αυτό που πρεσβεύει η ίδια ολυμπιακή ιδέα και αποτρέπει τους υπόλοιπους από την συμμετοχή τους σε αυτήν;
2) Οι παγκόσμιοι πρωταθλητές που αγωνίζονται από το 1995, τότε που γεννήθηκε και η ιδέα του ερασιτεχνικού Μuay Τhai από την ΙAMTF και στηρίχτηκε από τον δυτικό κόσμο ,είναι αθλητές τρίτης διαλογής σήμερα; Είναι εκτός παιχνιδιού; Ποιο το μέλλον τους;
3) Το Muay Thai είναι η πολιτισμική κληρονομιά της Ταϊλάνδης, πως επιτρέπει η Ταϊλάνδη να υπάρχει διαίρεση και διχασμός, εντός και εκτός της χώρας, την ίδια ώρα που θέλουν και την ένταξη τους στα ολυμπιακά αθλήματα, αλλά όχι όμως ως μονοπώλιο, το οποίο είναι αστείο και ανεπίτρεπτο;
3)Υπάρχουν επίσημες διαμαρτυρίες προς την της Ταϊλάνδης (ΝΟCT) , στον πρωθυπουργό της Ταϊλάνδης και προς την IOC, τα έχετε λάβει υπόψη;
4) Ένα άλλο εμπόδιο είναι ότι η ΔΟΕ έχει καταστήσει σαφές ότι όλα τα νέα αθλήματα που επιδιώκουν την εισαγωγή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες πρέπει να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές για να κάνουν το άθλημά τους «πιο φιλικό προς τους θεατές».
Δηλαδή θα κόψουν τους αγκώνες στο κεφάλι;
Τα γόνατα στο κεφάλι;
Την μεγάλη διάρκεια της ξεκούρασης των αθλητών σε κάθε γύρο που είναι αναγκαία;
Οι περίοδοι ανάπαυσης δύο λεπτών μεταξύ κάθε γύρου είναι υπερβολικά μεγάλες και βαρετές στον χρόνο ,για πολλούς οπαδούς, αλλά πολύ σημαντικοί για τους πυγμάχους!
Θα αφαιρέσουν τον Θώρακα;
Θα αφαιρέσουν το WAI KRU o οποίος είναι αρχέγονος τελετουργικός χορός και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτισμικής κληρονομιάς του Muay Thai και ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της φυλής των Ταϊλανδών, πριν την έναρξη του κάθε αγώνα;
Σίγουρα λοιπόν αυτό δεν θα είναι Muay Thai αλλά ένα υβρίδιο!
Για να βελτιώσει τις πιθανότητές του να γίνει ολυμπιακό άθλημα, το Muay Thai πρέπει να αναθεωρήσει το σύστημα βαθμολόγησης και να τοποθετήσει ηλεκτρονικούς αισθητήρες σε όλο τον προστατευτικό εξοπλισμό, πράγμα που το δεύτερο δεν έχει γίνει.

5) Σημαντικό είναι ότι σε κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο υπάρχουν ομοσπονδίες που δεν είναι μέλη της IFMA αλλά άλλων ομοσπονδιών οι οποίες προωθούν με σοβαρότητα την πολιτισμική κληρονομιά ως πολεμική τέχνη και ως σπορ εδώ και πολλά χρόνια πριν εμφανιστεί η IFMA.
Όλες αυτές λοιπόν είναι εκτός Ολυμπιακών συμμετοχών;
6) Πόσες εθνικές ομοσπονδίες είναι αναγνωρισμένες στις χώρες τους για το Muay Thai;
Aυτές που είναι δήθεν αναγνωρισμένες μπορούν να πιστοποιήσουν την αθλητική τους πορεία και το έργο τους στην ΙΟC επίσημα;
7) Έχει διαπιστωθεί ανορθόδοξη διαγραφεί μελών από την IFMA και στην θέση τους έχουν φυτευτεί άλλοι νεόκοποι φορείς, οι οποίοι εμφανίζονται ως οι νόμιμοι και επίσημοι από τους προηγούμενους που ήταν και μέλη τους.To καταστατικό τους τι λέει;
8) Πόσα είναι τα πραγματικά μέλη σε όλο τον κόσμο και ποια;
9) Εάν υπάρχει λοιπόν ένας φορέας όπως η ΙFMA που θέλει να έχει το παγκόσμιο έλεγχο τότε θα πρέπει να πάψουν να υπάρχουν όλοι οι υπόλοιποι φορείς (ομοσπονδίες που προϋπήρχαν της IFMA και διάφοροι άλλοι οργανισμοί του MUAY THAI στην Ταϊλάνδη και να σταματήσουν να διοργανώνουν παγκόσμια πρωταθλήματα στην Χώρα με τίτλους που δεν έχουν απολύτως καμία αναγνώριση στην Δύση.
10) Έχετε αναρωτηθεί πόσοι παγκόσμιοι πρωταθλητές υπάρχουν από το 1995 έως και σήμερα από όλους τους φορείς (ομοσπονδίες και οργανισμοί) της Ταϊλανδής εντός και εκτός Ταϊλάνδης;
Φορείς, από 19 Ταϊλανδέζικες εθνικές οργανώσεις και ομοσπονδίες παλεύουν με νύχια και με δόντια, έστω αργά να προστατέψουν την πολιτισμική κληρονομιά του MUAY THAI, απέναντι στην θυσία του βωμού της ολυμπιακής ιδέας από μια ομοσπονδία η οποία είναι εκτός Ταϊλάνδης, με ρόλο διαιρετικό!
Με επιθετική πολιτική την οποία καλλιεργεί στα μέλη της, ενάντια σε μέλη που δεν ανήκουν σε αυτήν, μονοπωλώντας την πολιτισμική κληρονομιά του MUAY THAI, όπως στην ιδιαίτερη περίπτωση στην Ελλάδα, στην Ινδία, και σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πάρει φωτιά, καθώς oι Ταϊλανδοί νιώθουν να απειλείται η πολιτισμική τους κληρονομιά και να ελέγχεται από ξένες ομοσπονδίες (που οι ίδιοι επέτρεψαν)ενώ την ίδια στιγμή θα έπρεπε να επανεξεταστεί εάν από προσωρινή αναγνώριση δεν πρέπει να έχει τελικά την τελική αναγνώριση από την ΙΟC για τον λόγο αυτό.

Ο Κύριος Sukit Pare είναι ο Νομικός που έχει αναλάβει αυτό το δύσκολο έργο από όλους τους φορείς για την διασφάλιση του MuayThai ως πολιτισμική κληρονομιά η οποία ανήκει στην Ταϊλάνδη και αναγνωρίζεται και προστατεύεται και από την UNESCO!

Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης τον Απρίλιο του 2018 ζήτησε από τον πρόεδρο της ΔΟΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο να ωθήσει τον Muay Thai, και να συμπεριληφθεί στους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2024 στο Παρίσι!

Πώς μπορεί όμως να γίνει αυτό;
Mε ένα Muay Thai το οποίοι δεν αποτελεί την ένωση του, στην ίδια του την χώρα;
Mε ένα ξένο οργανισμό όπως τον αποκαλούν και οι ίδιοι δάσκαλοι ταϊλανδοί;
Mε ένα οργανισμό ο οποίος είναι επιθετικός και διαιρετικός σε ότι δεν είναι με το μέρος του;

Τι δεν πάει καλά τελικά σε μια χώρα η οποία είναι παγιδευμένη στα δικά της θέλω, υπομονεύοντας την ίδια την πολιτισμική τους κληρονομιά.
Μία Ταϊλάνδη η οποία κινείται σε 2 ταχύτητες , με 2 διαφορετικά στρατεύματα, από την μια η πολιτισμική κληρονομιά και από την άλλη το κέρδος.

Μέσα σε όλο αυτό το έργο η δύση παραμένει ως το μοναδικό θύμα της πολιτισμικής κληρονομιάς του MuayThai,παγιδευμένο σε καταστάσεις και νόμους που απέχουν από την πραγματικότητα.
Ζούμε σε έναν κόσμο όπου ο αθλητισμός έχει τη δυνατότητα να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ ρατσισμού και διακρίσεων, κάτι που θα πρέπει να ισχύει και με το MUAY THAI!
Πρέπει λοιπόν να γίνει restart σε όλη την διαδικασία, να είναι ενωμένες και οι τρεις ομοσπονδίες(ΙΜΤF/WMF/IFMA) και να ενσωματωθούν όλοι οι φορείς που προωθούν την πολιτισμική κληρονομιά του MUAY THAI ως ένα μοναδικό παγκόσμιο συμβούλιο!
Να δοθεί εντολή να ενοποιηθούν, να ενσωματωθούν και να αναγνωριστούν όλοι οι διαφορετικοί φορείς στην Δύση σε ένα σώμα και όχι μόνο η ΙFMA ως το παγκόσμιο μονοπώλιο!
Τότε ναι, μπορεί να προχωρήσει ως ένα μελλοντικό ολυμπιακό άθλημα το MUAY THAI το οποίο είναι ένα και όχι 3 ή 20!
Η ευκαιρία να εντάξετε το MUAY THAI στους Ολυμπιακούς Αγώνες κερδίζεται, δεν δίνεται.
Μέρος της πολιτισμικής σας κληρονομιάς σε αυτήν την κοινωνία είναι τώρα η ευκαιρία να ενώσετε το MUAY THAI εντός και εκτός Ταϊλάνδης και όχι να το διχάσετε.
Στο τέλος της ημέρας, πρέπει να προχωρήσουμε OΛΟΙ ΜΑΖΙ με ελπίδα και όχι πίσω από το φόβο και τη διαίρεση!
«Το Ολυμπιακό Πνεύμα δεν είναι ούτε ιδιοκτησία μιας φυλής ούτε μιας εποχής». Pierre de Coubertin