Υποκρισία και κοινωνική ευαισθησία – Σκέψεις και προβληματισμοί με αφορμή την επίθεση του Παύλου Πολάκη στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο

Υποκρισία και κοινωνική ευαισθησία – Σκέψεις και προβληματισμοί με αφορμή την επίθεση του Παύλου Πολάκη στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο

Έντονες και κατά την γνώμη μου δικαιολογημένες αντιδράσεις την περασμένη εβδομάδα  προκάλεσε η αδικαιολόγητη και πέρα από τα όρια της αυτονόητης πολιτικής αντιπαράθεσης για ένα τόσο ευαίσθητο κοινωνικό θέμα , επίθεση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη στον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο επιστήμονα  ιατρός με ειδικότητα σε θέματα Ψυχικής Υγείας ,Πρόληψης Ψυχιατρικών Διαταραχών που εργάζεται ως επιμελητής Β’ στο Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Αττικής ,έχοντας διαγνωσθεί   με προβλήματα Νωτιαίας Μυικής Ατροφίας σε ηλικία μόλις δεκατεσσάρων μηνών.

Η αντιπαράθεση μέσω διαδικτύου ανάμεσα στου δύο άντρες,αφορούσε την διαδικασία διορισμού κ. Κυμπορόπουλου στο  κρατικό νοσοκομείο που κάνοντας  αυτονόητη χρήση της διάταξης του νόμου για τα άτομα με ειδικές ικανότητες  εργάζεται στην συγκεκριμένη ιατρική ειδικότητα από το 2016,ενώ σύμφωνα με τον κ. Πολάκη ,έπρεπε να διοριστεί με την διαδικασία που προβλέπεται από τον νόμο,για τα άτομα που δεν διαθέτουν της ειδικές αυτές ικανότητες.

Μετά από την επίθεση του γνωστού για το ύφος του ,ιδιαίτερα αναπληρωτή υπουργού Υγείας,προκλήθηκαν όπως ήταν αναμενόμενο έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης,ακόμα και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Νίκος Φίλης και ο Γιάννης Μπαλάφας ,ενώ αποστάσεις κράτησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξάνθος.

Ιδιαίτερα αίσθηση  προκάλεσε πάντως  η ουσιαστική κάλυψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στον υπουργό του, που μετά την δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βουλή ότι η Ν.Δ. θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά του κ. Πολάκη  αμέσως μετά το Πάσχα , που υποστήριξε δικαιολογώντας την ουσιαστικά ανεπίτρεπτη συμπεριφορά του,υποστήριξε ότι ο κ. Πολάκης ” είναι αψύς χαρακτήρας από τα Σφακιά Χανιών ” .

Μια πρόταση μομφής ,που όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας πέρα από το θέμα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας θα  εστιαστεί κυρίως στην τρέχουσα επικαιρότητα  και την αντιπαράθεση των δύο κόμματων, εν όψει και των επικείμενων ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών ,με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς,να αναμένεται να έχουν μια έντονη λογομαχία και διαξιφισμούς,κατά την διάρκεια της συζήτησης στο κοινοβούλιο.

Έτσι το πολιτικό ” θερμόμετρο ” αναμένεται να ανέβει για μια ακόμη φορά, δυο εβδομάδες , συγκεκριμένα 20 ημέρες πριν από της αυτοδιοικητικές και της ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου ,αλλά το ζητούμενο  είναι κατά πόσον και κατά την συζήτηση στην Βουλή και γενικότερα στον δημόσιο διάλογο η ευαισθησία για τα άτομα με ειδικές ικανότητες έχει συνέπεια λόγων και πράξεων για τους ανθρώπους με ιδιαίτερες ικανότητες και προβλήματα υγείας,που όμως αξίζουν τον σεβασμό όλων στην κοινωνία,και την ειλικρινή στήριξη τους  από την πολιτεία.

Αυτό κατά την γνώμη μου,θα πρέπει να είναι το ουσιαστικό και αυτονόητο ζητούμενο στην συζήτηση στην Εθνική αντιπροσωπεία την επόμενη εβδομάδα,και όχι η γνωστή αντιπαράθεση ιδιαίτερα ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμμα,και τα υπόλοιπα κόμματα του κοινοβουλίου.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί,ότι σκοπός του άρθρου αυτού ,στην αντιπαράθεση Πολάκη- Κυμπορόπουλου δεν είναι θέση να πάρει υπέρ της μιας η της άλλης πλευράς,του ενός η του άλλου κόμματος,αλλά να αναδειχθεί η αυτονόητη έκκληση που είναι και το ζητούμενο από μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας  για πραγματική ,ειλικρινής συμπαράσταση από την Πολιτεία στα άτομα με ειδικές ικανότητες και ο σεβασμός της προσωπικότητας τους.

Αυτό καλούνται να πράξουν την ερχόμενη εβδομάδα στην Βουλή οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας,αυτό θα πρέπει να ζητούν και οι πολίτες με την ψήφο τους,εν όψει των επερχόμενων  εκλογικών αναμετρήσεων της 26ης Μαΐου ( αυτοδιοικητικών  εκλογών και ευρωεκλογών ),και ιδιαίτερα των επερχόμενων εθνικών εκλογών,που πιθανότατα θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Η ώρα της αλήθειας έφτασε λοιπόν για όλους,και οι πράξεις πρέπει να συμβαδίζουν και στο θέμα αυτό με τα λόγια,για αυτό καθένας πολίτες και ιδιαίτερα πολιτικοί (με τους νόμους που ψηφίζουν στο κοινοβούλιο) ,ας αναλάβουν της ευθύνες τους.

Αθανάσιος Μανουσάκης