Στρατηγικός Διάλογος με τις ΗΠΑ στην Αθήνα – Ήρθε η ώρα του «λαβείν»

Τον Δεκέμβριο του 2018 στις Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιήθηκε ο πρώτος κύκλος του Στρατηγικού Διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ με το αποτέλεσμα να κρίνεται πετυχημένο τόσο από τους Αμερικανούς όσο και από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Τον ερχόμενο Οκτώβρη στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος κύκλος του Στρατηγικού Διαλόγου όπου θα επικυροποιηθεί και η νέα Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης
ΠΗΓΗ viadiplomacy

Οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει στο χρόνο που έχει μεσολαβήσει ανάμεσα στις δύο συναντήσεις και ουσιαστικά τον Οκτώβριο θα μάθουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι τα αποτελέσματα. Οι Έλληνες διπλωμάτες και η Ελληνική κυβέρνηση, όπως δήλωσε και στο CNN ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ακολουθήσουν ως συνέχεια του κράτους τις αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης αφού θεωρήθηκαν πετυχημένες και οι οποίες, έφεραν τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις σε κορυφαίο επίπεδο.

Αν και σε αυτό βοήθησε η κυβέρνηση της Αριστεράς με την απομυθοποίηση του Αντιαμερικανισμού, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Μέση Ανατολή και η αντιπαράθεση του ΝΑΤΟ με την Ρωσία στην Ανατολική Ευρώπη, έχουν καταστήσει την Ελλάδα χώρο Στρατηγικού Βάθους για τις ΗΠΑ.

Αυτό σημαίνει ότι το πλαίσιο της επικείμενης συμφωνίας και οι αποφάσεις που θα παρθούν, δεν μπορεί να είναι απλά οι βάσεις και οι διευκολύνσεις των Αμερικανικών δυνάμεων στην Ελλάδα. Τα όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις, θα μπορούσαν να είναι ανταποδοτικά και μόνο με το κλείσιμο συμφωνίας για το «Διαμάντι της Μεσογείου», την βάση της Σούδας.

Όσα έχουν επιτυχθεί στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι «δούναι», και στην Αθήνα θα πρέπει να υπάρχει το «λαβείν», όπως γίνεται ανάμεσα σε φίλους και συμμάχους. Είναι σημαντική η διάσωση της Energean, αλλά εξυπηρετεί πλέον αποκλειστικά τα συμφέροντα των ΗΠΑ, είναι σημαντική η διάσωση των ναυπηγείων, αλλά δεν θα έχουν κανένα νόημα αν δεν συνδυαστούν με συμπαραγωγή πολεμικών σκαφών, είναι σημαντικές οι επενδύσεις στην Ενέργεια αλλά προς το παρόν εξυπηρετούν αποκλειστικά γεωστρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

Είναι πολύ σημαντική η ασφάλεια που προσφέρει η Συμμαχία, όπως ανέφερε αξιωματούχος των ΗΠΑ σε πρόσφατη επίσκεψη του στην Ελλάδα. Είναι σημαντική η συμβολή των ΗΠΑ στην δημιουργία συνθηκών για την επίλυση του Σκοπιανού, με την Ελληνική κυβέρνηση να μην το εκμεταλλεύεται όπως θα έπρεπε.

Όλα τα παραπάνω και όπως αναφέρθηκε, θα μπορούσαν να είναι στην συμφωνία για την βάση της Σούδας και μόνο. Στην επόμενη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει τα ανταποδοτικά που θα της δώσουν την δυνατότητα να αυξάνει την δύναμη και την ασφάλεια της μόνη της.

Όποιος έχει χρήματα, έχει και όπλα, και όταν έχει και τα δύο μιλάει διαφορετικά στο «τραπέζι». Η νέα αυτή συμφωνία δεν θα πρέπει να είναι όπως την προηγούμενη, παραχώρηση μερικού αμυντικού υλικού. Η νέα συμφωνία θα πρέπει να δημιουργεί συνθήκες για ισχυρή οικονομία, μια οικονομία σε ένα περιβάλλον ασφάλειας που προσφέρει η συμμαχία τόσο με τις ΗΠΑ όσο και στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

Εφόσον η Ελλάδα γίνεται μια «Νότια Κορεά», οι επενδύσεις των Αμερικανών στην χώρα θα πρέπει πλέον να προχωρήσουν στην τεχνολογία και πιο συγκεκριμένα στο 5G. Εφόσον η Ελλάδα γίνεται μια «Νότια Κορεά», οι επενδύσεις στα Ελληνικά ναυπηγεία θα πρέπει να είναι τέτοιες όπου θα αποκτήσουν την δυναμικότητα όπως των Okpo, Ulsan και Geoje. Εφόσον η Ελλάδα γίνεται μια «Νότια Κορεά», θα πρέπει οι Αμερικανοί να απελευθερώσουν Στρατηγικά Όπλα για την χώρα που θα ανατρέψουν την ισορροπία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

Τέλος, και ίσως το πιο σημαντικό, θα πρέπει τα εκπαιδευτικά προγράμματα των ΗΠΑ να μην φέρνουν την γνώση στην χαμηλότερη εκπαιδευτική βαθμίδα, αλλά η Ελλάδα να προωθεί δικά της προγράμματα στα Βαλκάνια, και αυτό εξαρτάται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.