Στελέχωση κυβερνητικού μηχανισμού και καθημερινότητα του πολίτη – Σκέψεις και προβληματισμοί για την τοποθέτηση των 28 γενικών γραμματέων της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη .

Στελέχωση κυβερνητικού μηχανισμού και καθημερινότητα του πολίτη – Σκέψεις και προβληματισμοί για την τοποθέτηση των 28 γενικών γραμματέων της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη .

Ανακοινώθηκαν την περασμένη Τρίτη οι 28 γενικοί γραμματείς της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη ,με την τοποθέτηση συγκεκριμένων προσώπων που προκάλεσαν συζητήσεις αλλά και αμφισβητήσεις για την αποτελεσματικότητα τους συνεργαζόμενοι με την προηγούμενη κυβέρνηση , ένα χρόνο πριν κατά την μεγάλη πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής όπως ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Κωνσταντίνος Τσουβάλας , αλλά και της μη αξιοποιήσεις στελεχών από το στελεχιακό δυναμικό της Ν.Δ. πολύ περισσότερο όπως συνέβη στην τοποθέτηση του προερχόμενου από το Ποτάμι ,νέου γενικού γραμματέα Αθλητισμού Γιώργου Μαυρωτά, έχοντας έρθει σε αντίθεση και με ευαισθησίες των υποστηρικτών της ” γαλάζιας ” παράταξης ,όπως η μη εθνικά επωφελή συμφωνία των Πρεσπών, την οποία το νυν κυβερνητικό στέλεχος ως βουλευτής,την είχε υπερψηφίσει μαζί με άλλους 152 βουλευτές ,τον περασμένο Ιανουάριο.
Ειδικότερα σε ότι αφορά την τοποθέτηση του πρώην αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ Κωνσταντίνου Τσουβάλα,στη θέση του γενικού γραμματέα Δημοσίας Τάξης, που θεωρείται ένας από τους υπεύθυνους της τραγωδίας στο Μάτι Αττικής τον Ιούλιο του 2018 , προκάλεσε αντιδράσεις έως και ” μούδιασμα ” στους ψηφοφόρους και σε στελέχη της Ν.Δ. αφού ως γνωστόν ο κ. Τσούβαλας ,στο επιχειρησιακό τμήμα αντιμετώπισης της φυσικής καταστροφής δεν έκανε τους κατάλληλους χειρισμούς,αφού οι ίδιοι οι αστυνομικοί δεν ήξεραν τι να απαντήσουν το βράδυ της 23ης Ιουλίου, στους πολίτες που είχαν ”σπάσει” το τηλεφωνικό κέντρο της Αστυνομίας ,που απεγνωσμένα ζητούσαν βοήθεια όταν έβλεπαν να καίγονται τα σπίτια τους, γενικότερα οι περιουσίες τους,και να απειλούνται οι ζωές τους.
Αξίζει να σημειωθεί ,ότι το βράδυ της σύσκεψης εκείνης της 23ης Ιουλίου,όπου ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωναν ότι δεν γνώριζαν την ύπαρξη νεκρών , και ενώ ήδη είχαν καεί 102 , ο τότε αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ δήλωνε ” υπερήφανος ” για την Ελληνική Αστυνομία .
Χαρακτηριστικό πάντως της ” αποτελεσματικότητας ” του κ. Τσουβάλα (που είχε επιλεγεί ως αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ ,την 16/02/2016) ,είναι ότι λίγες ημέρες μετά την τραγωδία στο Μάτι στης 5 Αυγούστου 2018 ,καρατομήθηκε από την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής ,ενώ ήδη είχε παραιτηθεί από την θέση του ,δυο ημέρες πριν αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την τραγωδία ο τότε πολιτικός προϊστάμενος του ,υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας .
Περισσότερο προβληματισμό έως και αντιδράσεις δικαιολογημένα θα έλεγα ,σε ότι αφορά την επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου ,στην όποια επελέγη, του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης, προκαλεί η ανακοίνωση της Ν.Δ. ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ,της ημέρες που εκτυλίσσονταν η τραγωδία στο Μάτι Αττικής, πέρα από την κυβέρνηση καταγγέλλει και την τότε ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ ,που αφού τονίζει πως ” η θλιβερή παράσταση απόσεισης κάθε ευθύνης με την συνδρομή υπηρεσιακών παραγόντων που έχει επιλέξει ως επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας, μόνο οργή προκαλεί ” τονίζει πως ” ανίκανους πολιτικούς ,γνώρισε και άλλη φορά η χώρα ,αλλά με το θράσος να δηλώνουν υπερήφανοι ,ύστερα από μια πρωτόγνωρη εθνική τραγωδία πότε ” ,με το ερώτημα αυτονόητα να τίθεται αυτονόητα αν ο κ. Τσουβάλας δεν ήταν ικανός να διαχειριστεί την διαχείριση μιας ανθρώπινης τραγωδίας όπως στο Μάτι Αττικής, ως αρχηγός της Αστυνομίας μαζί με την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημοσίας Τάξης , πως και αν μπορεί αν ομοιγένοιτο εμφανιστεί παρόμοια η άλλη κρίση, μπορεί ως γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημοσίας Τάξης στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη,να την αντιμετωπίσει.
Ένα άλλο πρόσωπο των 28 νέων γενικών γραμματέων της κυβέρνησης , που δικαιολογημένα και πάλι κατά την γνώμη μου,προκάλεσε αντιδράσεις ήταν η τοποθέτηση του αντιπροέδρου του Ποταμιού του Σταύρου Θεοδωράκη, πρώην διεθνή αθλητή πόλο Γιώργου Μαυρωτά, ως γενικού γραμματέα Αθλητισμού ,ενώ η Ν.Δ. έχει άξια και ικανά στελέχη στον χώρο του Αθλητισμού ,από πρώην αθλητές ,προπονητές έως και παράγοντες ,που κάποιοι από αυτούς έχουν διατελέσει ως και υφυπουργοί Αθλητισμού σε προηγούμενες κυβερνήσεις της, που θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στα καθήκοντα της συγκεκριμένης κυβερνητικής θέσης,ενώ αντιδράσεις προκλήθηκαν από το γεγονός ο συγκεκριμένος κυβερνητικός αξιωματούχος ,ως βουλευτής του Ποταμιού ψήφισε τον περασμένο Ιανουάριο την συμφωνία των Πρεσπών ,που το σημερινό κυβερνών κόμμα ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε καταψηφίσει ,και με μεγάλο τμήμα της εκλογικής και κοινωνικής βάσης της Ν.Δ. να μετέχει σε συλλαλητήρια και σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της συγκεκριμένης συμφωνίας ,μαζί με στελέχη και βουλευτές της ” γαλάζιας ” παράταξης .
Πολύ περισσότερες αντιδράσεις ,ιδιαίτερα στο εσωτερικό πάντως της Ν.Δ. προκλήθηκαν ,με δήλωση του κ. Μαυρωτά σε ραδιοφωνικό σταθμό των Αθηνών ,την επόμενη ημέρα της τοποθέτησης του ,αφού τόνισε πως αποδέχτηκε την πολύ τιμητική πρόταση του πρωθυπουργού ,με την ” αγάπη του για τον αθλητισμό να είναι δεδηλωμένη ” ,για να αναλάβει την συγκεκριμένη θέση, είναι η απόφαση του,ενώ ήδη έχει παραιτηθεί από αντιπρόεδρος του Ποταμιού,ότι παραμένει μέλος του κόμματος,μη έχοντας σχέση όπως ο ίδιος είπε με το σημερινό κυβερνών κόμμα της Ν.Δ. ,με την σύμφωνη γνώμη του Σταύρου Θεοδωράκη,ενώ για την συμφωνία των Πρεσπών εμμένοντας στην απόφαση του,να την υπερψηφίσει,υποστήριξε ότι ” στο συγκεκριμένο θέμα είχαμε μια διαφορετική άποψη. Από εδώ και πέρα πρέπει να δούμε πως θα μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη,από αυτή την συμφωνία ”.
Πάντως το θετικό στην τοποθέτηση των 28 γενικών γραμματέων της κυβέρνησης , αλλά και των υπόλοιπων 24 γενικών γραμματέων που ανακοινώθηκαν την περασμένη Τετάρτη είναι το ” βαρύ ” βιογραφικό τους,με πολύ μεγάλη εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα ,πολύ σημαντικό στοιχείο που όμως θα κριθεί επί της ουσίας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ,ενώ επίσης θετικά στοιχεία είναι πρώτη φορά ελληνική κυβέρνηση μόλις 10 ημέρες από της βουλευτικές εκλογές τοποθετεί γενικούς γραμματείς και ειδικούς γραμματείς στα υπουργεία στο παρελθόν,αφού στο παρελθόν χρειάζονταν μέχρι και μήνες για της τοποθετήσεις από νέα κυβέρνηση σε αντίστοιχες θέσεις.
Επίσης θετικό είναι και το γεγονός της νέας κυβέρνησης της Ν.Δ. που εξελέγη στης εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, είναι και η μείωση των Γενικών γραμματειών και ειδικών γραμματειών από 93 σε 59,όπως ίσχυε με την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν λείπουν ωστόσο πρόσωπα από το παρελθόν που έχουν θητεύσει σε κυβερνητικές θέσεις ,όπως οι τοποθετήσεις του Αντώνη Οικονόμου γνωστού κομματικού στελέχους της Ν.Δ. στην Θεσσαλονίκη , στην γενική γραμματεία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που είχε θητεύσει επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά στην ίδια θέση από το 2012-2015 ,της Αλεξάνδρας Σδούκου ως γενική γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων ,ενώ επίσης στην κυβέρνηση Σαμαρά ,είχε θητεύσει ως νομική σύμβουλος την ίδια περίοδο 2012-2015 στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με υπουργό το στέλεχος του ΚΙ.ΝΑΛ Γιάννη Μανιάτη, όπως και του Γιώργου Καραγιάννη κομματικό στέλεχος της Ν.Δ. από την Θεσσαλονίκη , που επίσης στην κυβέρνηση Σαμαρά είχε διατελέσει γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης ,με ευθύνη της εικόνα της ελληνικής κυβέρνησης στο εξωτερικό, καθώς και την διοικητική λειτουργία των 36 γραφείων τύπου σε όλο τον κόσμο ,ενώ σήμερα είναι στέλεχος της Αττικό Μετρό Α.Ε.
Ευχής έργον είναι πάντως ειλικρινά , όλοι οι γενικοί γραμματείς της κυβέρνησης να πετύχουν στο έργο τους,σε όλα τα υπουργεία έχοντας αναλάβει την ευθύνη να επιλύσουν πολύ δύσκολα και επί σειρά ετών άλυτα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη, και μια αναποτελεσματική και με πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα κρατικό μηχανισμό .
Όλοι και όλες οι οι νέοι γενικοί γραμματείς της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα κριθούν μέσα σε αυτή την τετραετία 2019-2023 ,και θα πρέπει να αυστηρά αλλά δίκαια όπως έχω τονίσει σε άλλο άρθρο συνολικά για την σημερινή νέα κυβέρνηση,γιατί τα προβλήματα που έχουν κληθεί να επιλύσουν είναι πολλά και δύσκολα μετά από καθυστερήσεις τόσων ετών ,ο χρόνος που έχει χαθεί το επιβάλλει να επιτύχουν , για αυτό πρέπει για το καλό συνολικά του τόπου να επιτύχουν ,γιατί στης επόμενες εκλογές ,όποτε και αν γίνουν η κρίση του ελληνικού λαού θα είναι αμείλικτη.

Αθανάσιος Μανουσάκης