Διεύρυνση με αποστροφή στης ρίζες – Σκέψεις και προβληματισμοί για το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ.

Διεύρυνση με αποστροφή στης ρίζες – Σκέψεις και προβληματισμοί για το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ.

Ανακοινώθηκαν την περασμένη Τετάρτη τα 15 πρώτα ονόματα του ευρωψηφοδελτίου της Ν.Δ.,εν όψει της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης της 26ης Μαΐου για την ανάδειξη των 21 αντιπροσώπων της Ελλάδας,στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,επιβεβαιώνοντας το όλο και περισσότερη ιδεολογική κατεύθυνση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς το κέντρο και την κεντροαριστερά.
Η συγκεκριμένη ιδεολογική στροφή της ” γαλάζιας ” παράταξης που είχε ήδη αναγγελθεί από τον επικεφαλής της Κυριάκο Μητσοτάκη ,πριν από την εκλογή του στην ηγεσία της Ν.Δ. στης 10 Ιανουαρίου 2016,έχει ήδη ξεπεράσει τα όρια της αμφίπλευρης διεύρυνσης και προς τα δεξιά ,όπως θα μπορούσε καταρχήν να δικαιολογηθεί, αλλά και ουσιαστικά πολιτικά να αποτυπωθεί,όπως είχε γίνει κατά το παρελθόν ,και αναδεικνύει ότι με ευθύνη και επιλογή της ηγετικής ομάδας της Πειραιώς ,έχει αποφασιστεί η συγκεκριμένη ιδεολογική μετατόπιση προς κέντρο και κεντροαριστερά του πολιτικού φάσματος ,όπως προαναφέρθηκε.
Έτσι οι επιλογές του Αλέξανδρου Μαλλιά πρέσβη επί τιμή ,του Παύλου Ελευθεριάδη καθηγητή Δημοσίου Δικαίου στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ,προερχόμενοι και οι δυο από το Ποτάμι,μάλιστα ο κ. Ελευθεριάδης (σφοδρού επικριτή παλαιότερα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή) διεκδίκησε και την ηγεσία του κόμματος από τον Σταύρο Θεοδωράκη ,και της Καλυψώς Γούλα ,επίσης από τον χώρο της κεντροαριστεράς (πρώην υποψήφια δήμαρχο Θεσσαλονίκης με την στήριξη της παράταξης του νυν δημάρχου,ο οποίος έχει ήδη ανακοινώσει την απόφαση του να μην διεκδικήσει στης προσεχείς δημοτικές εκλογές του Μαΐου) ,μέχρι πρότινος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και στενή συνεργάτης του Γιάννη Μπουτάρη ,αποδεικνύουν ότι ο αρχηγός της Ν.Δ. και η ηγετική του ομάδα ,αποφάσισαν ουσιαστικά να την μετατρέψουν από ένα κεντροδεξιό κόμμα ουσιαστικά σε κεντρώο έως κεντροαριστερό κόμμα ,με χαρακτηριστικά παραδείγματα τους προαναφερθέντες ,οι οποίοι δεν είχαν και δεν πρόκειται να έχουν καμία απολύτως ιδεολογική σχέση ευρύτερα με τον κεντροδεξιό χώρο,αντίθετα η προσωπική πολιτική τους διαδρομή ταιριάζει στον ιδεολογικό χώρο από το ΚΙ.ΝΑΛ ( ιδιαίτερα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ), το Ποτάμι ,έως και την ΔΗΜΑΡ .
Ωστόσο τα πρόσωπα αυτά δεν είναι οι μόνες επιλογές από τους ιδεολογικούς χώρους του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς,που αποφάσισε να εντάξει η ηγεσία της Ν.Δ. στα ψηφοδέλτια της,αφού είχαν προηγηθεί από τον περασμένο Νοέμβριο η ανακοίνωση για την υποψηφιότητα του γνωστού κεντροαριστερού συγγραφέα Πέτρου Τατσόπουλου (πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιου με το Ποτάμι στης δυο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015) στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών , και του Αντώνη Πανούτσου, επίσης από τον χώρο της κεντροαριστεράς ,γνωστού δημοσιογράφου στον Δυτικό τομέα της Β΄ Αθηνών ,ενώ ήδη έχουν τοποθετηθεί πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας ” Κωνσταντίνος Καραμανλής ” ο επικοινωνιολόγος Γιάννης Μαστρογεωργίου πρώην στενός συνεργάτης της πρώην υπουργού και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Άννας Διαμαντοπούλου,στο επικοινωνιακό επιτελείο του Κυριακού Μητσοτάκη, Οπροερχόμενος από τον χώρο της κεντροαριστεράς γνωστός δημοσιογράφος Μπάμπης Παπαπαναγιώτου , ο καθηγητής Θόδωρος Πελαγίδης .σύμβουλος του προέδρου της Ν.Δ. για θέματα οικονομίας, ο πρώην στενός συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου και υποστηρικτής του,στης εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ το 2007, η σύμβουλος για θέματα Ενέργειας δικηγόρος Αλεξάνδρα Σδούκου πρώην συνεργάτης του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη, και βέβαια ως σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας ο Τάκης Θεοδωρικάκος ,πρώην μέλος της ΚΝΕ, πρώην στενός συνεργάτης του πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη και την περίοδο που ήταν υπουργός Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων , πρώην δημοσκόπος του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, που θεωρείται από όσους γνωρίζουν τα εσωκομματικά της Ν.Δ. ως εμπνευστής αυτών των ανοιγμάτων προς τον κέντρο και την κεντροαριστερά.
Τα συγκεκριμένα ανοίγματα πάντως ,έχουν δικαιολογημένα προκαλέσει μέρους της ” γαλάζιας ” εκλογικής και κοινωνικής βάσης,ευρύτερα στον χώρο της κεντροδεξιάς και ήδη παρά την υψηλή συσπείρωση που εμφανίζεται στης δημοσκοπήσεις, σε κόμματα δεξιά της Ν.Δ. εμφανίζονται σχετικά αυξημένα ,τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, οριακά εκτός η εντός ορίου τα ποσοστά εισόδου της ” Ελληνικής Λύσης ” του Κυριακού Βελόπουλου ,ενώ ερωτηματικό παραμένει το πως θα αποτυπωθούν τα ποσοστά μικρότερων δεξιών σχηματισμών ,αλλά και η πιθανή αποχή παραδοσιακών δεξιών ψηφοφόρων που δεν συμφωνούν με τα κεντρώα έως και κεντροαριστερά ανοίγματα του Κυριάκου Μητσοτάκη ,και δεν μπορούν να εκφραστούν από κόμματα και πολιτικές κινήσεις από την Ν.Δ. μέχρι της παρυφές της Χρύσης Αυγής,με το πολιτικό δεδομένο ότι πολλοί ψηφοφόροι των εκλογών του 2015 των ΑΝ.ΕΛ ,δηλώνουν σύμφωνα πάντα με της δημοσκοπήσεις απογοητευμένοι από το κόμμα τους,και προσωπικά από τον Πάνο Καμμένο.

Για αυτό και επειδή η Ν.Δ. στο παρελθόν έχει πληρώσει μονόπλευρα ανοίγματα προς το κέντρο και την κεντροαριστερά,χωρίς αμφίπλευρη διεύρυνση και προς τα δεξιά της ,στης εκλογές του 1977 με την Εθνική Παράταξη,και στης εκλογικές αναμετρήσεις του 2007 και του 2009 με το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη ακόμα και ως ψήφο διαμαρτυρίας , καλό θα ήταν να κοιτάξει και προς αυτό τον χώρο,ώστε να τον καλύψει έστω κατά το ήμισυ,την ίδια ώρα που ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) ,με κόμματα της ομόλογα όπως στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας (CDU) της σημερινής καγκελαρίου Άνγκελα Μέργκελ που δεν θα είναι υποψήφια στης εκλογές του 2022 για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης υπάρχει μετά της πρόσφατες εκλογικές αποτυχίες ,προβληματισμός για την χαλαρή έως τώρα στάση στο μεταναστευτικό – προσφυγικό,που την έχει καρπωθεί εκλογικά το ακραιφνές δεξιό κόμμα της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AFD) ,ενώ ίσως και για αυτό το λόγο δεν είναι τυχαία η επιλογή του Μάνφρετ Βέμπερ ως υποψήφιου προέδρου από το ΕΛΚ ,για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν ) στης επερχόμενες ευρωεκλογές ως διάδοχος του Ζαν – Κλωντ – Γιούνκερ ,που έχει δηλώσει άνετος συνομιλητής με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτωρ Όρμπαν με τον οποίο βρίσκεται στην ίδια πολιτική ομάδα ,ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον θεωρεί ”ακραίο ”,και παράλληλα ο ίδιος ο κ. Βέμπερ έχει τονίσει πως το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα ψηλά στην ατζέντα του ,αφού όπως υποστηρίζουν αξιωματούχοι του ΕΛΚ είναι ένα ” θέμα που μπορεί να γκρεμίσει την Ευρώπη ” αντίθετα από την χαμηλών τόνων που έχει επιλέξει ο ίδιος ο αρχηγός της Ν.Δ. στάση στο συγκεκριμένο θέμα,που έχει πλήξει ιδιαίτερα την Ελλάδα,και ειδικότερα της χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου,σε αντίθεση πάντως με την διαφορετική πολιτική άλλων ”γαλάζιων ” αρχηγών ,όπως του Αντώνη Σαμαρά που και ως πρωθυπουργός είχε δείξει μηδενική ανοχή στην παράνομη μετανάστευση ,έχοντας κατηγορηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά από τον Αλέξη Τσίπρα,όταν ήταν στην αντιπολίτευση
Με βάση τα παραπάνω πολιτικά δεδομένα και ενώ η στάση της ηγεσίας της Ν.Δ. και στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών,που ήδη με της αναφορές σε ” μακεδονική εθνότητα ” αναδεικνύονται οι εθνικά δυσμενείς επιπτώσεις της , από εκτός Ελλάδας μέσα Ενημέρωσης όπως το BBC την ώρα που συντάσσεται αυτό το άρθρο ,προκαλεί αντιδράσεις έως και προβληματισμό σε μέρος της βάσης της παράταξης όταν ακούει στελέχη όπως η Ντόρα Μπακογιάννη,να αναφέρουν ότι θα αποκαλούν τα Σκόπια ” Βόρεια Μακεδονία ”,και μην αμφισβητείται ακόμα και νομικά,πολύ περισσότερο όταν ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας Γκιόρκι Ιβάνωφ ,το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. θα έπρεπε να προχωρήσει και σε ανοίγματα ακόμα και σε επίπεδο προσώπων πέρα από της απόψεις και προς τα δεξιά.
Σε διαφορετικές περίπτωση η ολοένα μεγαλύτερη μετατόπιση προς το κέντρο και την κεντροαριστερά θα κοστίσει εκλογικά στην Ν.Δ. έστω και σε ένα ποσοστό ενδεχομένως να της στοιχίσει την αυτοδυναμία,και γενικότερα σε πολύ πιθανή περίπτωση εκλογική νίκης,δεν θα της δώσει αέρα επικράτησης ,πολύ περισσότερο όταν τα πρόσωπα που προαναφέρθηκαν δεν έχουν και δεν πρόκειται να έχουν καμία απολύτως σχέση ιδεολογικά με της αρχές και της αξίες της κεντροδεξιάς παράταξης ευρύτερα,και όσων κοινωνικά την στηρίζουν ,και τότε δεν θα φταίει καμία επάρατη ” ακροδεξιά ” ,για αυτό η ηγεσία της Ν.Δ. και η ηγετική ομάδα της Πειραιώς ,ας αναλάβει της ευθύνες της,πριν είναι αργά για την ίδια και πολύ περισσότερο για την χώρα.
Θανάσης Μανουσάκης