Οικονομία και ανάπτυξη – βελτίωση ποιότητας ζωής των πολιτών – Σκέψεις και προβληματισμοί για την άρση των capital controls τα νέα μειωμένα εκκαθαριστικά του ΕΝ.ΦΙΑ και τις επικείμενες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Οικονομία και ανάπτυξη – βελτίωση ποιότητας ζωής των πολιτών – Σκέψεις και προβληματισμοί για την άρση των capital controls τα νέα μειωμένα εκκαθαριστικά του ΕΝ.ΦΙΑ και τις επικείμενες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Στο επίκεντρο της επικαιρότητας βρίσκεται αυτές τις ημέρες το καυτό και με έντονες πάντα κοινωνικές επιπτώσεις,θέμα της Οικονομίας ,που τα τελευταία χρόνια, η οποιαδήποτε είδηση εντός ή εκτός Ελλάδας λόγω οικονομικής κρίσης και ψήφισης των μνημονίων επηρεάζει άμεσα και την πολιτική επικαιρότητα και αυτό όχι μόνο λόγω της ενημέρωσης γύρω από τα εκκαθαριστικά του ΕΝ.ΦΙΑ ( Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας ) , που ανακοινώνει το Υπουργείο Οικονομικών εδώ και πέντε χρόνια,από τον Αύγουστο του 2014 μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου,τον Δεκέμβριο του 2013,από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά με υπουργό Οικονομικών τότε τον σημερινό διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και του συμβούλου του ,καθηγητή Οικονομικών Πέτρου Καραβίτη,αλλά και των τελευταίων εξελίξεων γύρω από την αναμενόμενη εδώ και ένα ενάμιση μήνα άρση των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) στις τραπεζικές συναλλαγές που είχε (είχαν επιβληθεί στα τέλη Ιουνίου 2015,μετά από την ανακοίνωση για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου σχετικά με το σχέδιο συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας, από την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα και υπουργό Οικονομικών τον Γιάννη Βαρουφάκη σημερινό επικεφαλής του κόμματος ΜΕ.ΡΑ 25) ,μετά την ανάληψη καθηκόντων από την κυβέρνηση της Ν.Δ.,που ήταν το κόμμα που κέρδισε τις εκλογές της 7ης Ιουλίου ,και τις νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που βρίσκεται ήδη σε τραγική οικονομική κατάσταση,εξαιτίας κυρίως των χειρισμών της προηγούμενης διοίκησης ,διορισμένης από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Σκοπός του άρθρου,αυτού δεν είναι μια εξειδικευμένη ανάλυση των τελευταίων οικονομικών εξελίξεων ,άλλωστε ο γράφων δεν είναι οικονομικός συντάκτης ( ασχολείται με το πολιτικό – αυτοδιοικητικό ρεπορτάζ,εδώ και πολλά χρόνια),αλλά μια πολιτική ανάλυση των τελευταίων αυτών και των επιπτώσεων θετικών και αρνητικών στην καθημερινότητα των Ελλήνων και των Ελληνίδων πολιτών,αφού ούτως ή άλλως η Οικονομία είναι ένας τομέας που επηρεάζει άμεσα και καθοριστικά ειδικά τα τελευταία χρόνια,λόγω των δυσμενών οικονομικών εξελίξεων,την αποδοχή ή μη μιας κυβέρνησης και συνολικά του πολιτικού προσωπικού, την ώρα της κάλπης ,των εθνικών εκλογών .
Έτσι λοιπόν η ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη,από το βήμα της Βουλής την περασμένη Δευτέρα ,για την πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων στις τραπεζικές συναλλαγές ιδιωτών και επιχειρήσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό ,που όπως προαναφέρθηκε είχαν επιβληθεί, από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ στης 28 Ιουνίου 2015,μετά τη ανακοίνωση του γνωστού άσκοπου κατά την προσωπική μου άποψη δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου,σύμφωνα και με τις εξελίξεις ,που ακολούθησαν και οδήγησαν στο τρίτο και χειρότερο μνημόνιο από το οποίο η Ελλάδα τυπικά εξήλθε πριν από ένα χρόνο και με τους δανειστές να εξακολουθούν σύμφωνα και με τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων,να εξακολουθούν να έχουν ισχυρό έλεγχο στα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας ,δημιούργησε ένα άλλο κλίμα,ακόμα πιο θετικό,στην εικόνα της ελληνικής οικονομίας στο εξωτερικό.
Αποτέλεσμα ήταν η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου την Τρίτη ,να υποχωρήσει στο νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1,754% ,κάτω από το 1,8% με πτώση σχεδόν 3% και σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα,ενώ το spread άγγιξε της 250 μονάδες βάσεις και έτσι το ράλι των ελληνικών ομολόγων,να φτάσει σε ένα νέο ρεκόρ ,ενώ ισχυρή βελτίωση κατέγραψαν επίσης και οι υπόλοιποι ελληνικοί τίτλοι ,με την απόδοση του 5ετούς, να φλερτάρει με τα επίπεδα κάτω του 1% .
Να σημειωθεί την σχετική τροπολογία,άρσης των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές ψήφισαν όλες σχεδόν οι πτέρυγες της Βουλής, πλην του ΚΚΕ που ψήφισε παρών.
Επίσης αυτές τις ημέρες , αναμένονται να ανακοινωθούν μέχρι το Σαββατοκύριακο τα εκκαθαριστικά του ΕΝ.ΦΙΑ από το Υπουργείο Οικονομικών με μειωμένες τιμές από 10 έως και 30% ,μετά και την ψήφιση του σχετικού νόμου από την πλειοψηφία της Βουλής, στις αρχές Αυγούστου.
‘Ένας φόρος ιδιοκτησίας ,που από το 2014 που εφαρμόστηκε έφερε πέρα από τις δικαιολογημένες αντιδράσεις λόγω της κάθετης σχεδόν εφαρμογής, ακόμα και σε ακίνητα κοινωφελών συλλόγων και σωματείων ,με προβλήματα στην εφαρμογή του εν μέσω οξυμένου πολιτικοκοινωνικού κλίματος λόγω οικονομικής κρίσης και εφαρμογής των μνημονίων, ενώ αποτέλεσε εξαιτίας των αντιδράσεων και των προβλημάτων στην εφαρμογή του και αντικείμενο απατηλών προεκλογικών υποσχέσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ να κερδίζει τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 ,με υπόσχεση προσωπική του Αλέξη Τσίπρα, για πλήρη κατάργηση του ΕΝ.ΦΙΑ, ένας φόρος που διατηρήθηκε όμως και μετά από την συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση παρά την υπόσχεση για την οριστική κατάργηση του,από το τότε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κατηγορούσε προεκλογικά την κυβέρνηση της Ν.Δ. για την εφαρμογή του .
Πάντως το ενδιαφέρον σε ότι αφορά τον ΕΝ.ΦΙΑ, πέρα από τα φετινά εκκαθαριστικά είναι αν θα υλοποιηθεί από την επόμενη χρόνια η προεκλογική υπόσχεση της σημερινής κυβέρνησης για απόδοση του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και πως αν τελικά υλοποιηθεί η συγκεκριμένη εξαγγελία της Ν.Δ. θα υπάρξει θετική οικονομική εξέλιξη για τους φορολογούμενους Έλληνες και Ελληνίδες πολίτες, με ακόμα μεγαλύτερη και ακόμα πιο ουσιαστική ελάφρυνση τους, με την οικονομική συγκυρία να παραμένει ακόμα δυσχερής ,για μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας.
Σε ότι αφορά την ΔΕΗ , σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ- ΜΠΕ η εισήγηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης, Γιώργου Στάσση προς το διοικητικό συμβούλιο ,που θα συνεδριάσει την Παρασκευή ,περιλαμβάνει πακέτο διάσωσης της ,ύψους 500 εκατ. ευρώ ,με αποτέλεσμα που επιβαρύνει όχι ιδιαίτερα τους καταναλωτές ,καθώς οι αυξήσεις στην κιλοβατώρα αντισταθμίζονται από τις μειώσεις του ΦΠΑ και του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) .
Συγκεκριμένα το πακέτο των αυξήσεων περιλαμβάνει από 1η Σεπτεμβρίου τα εξής :
– Αύξηση της χρέωσης ανά κιλοβατώρα (ανταγωνιστικό σκέλος τιμολογίων) , για την ενίσχυση των εσόδων της ΔΕΗ που όμως αντισταθμίζεται πλήρως για τους καταναλωτές από την μείωση του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ.
– Μείωση της έκπτωσης συνέπειας πελατών ,από το 10 στο 5%.
– Θέσπιση ρήτρας CO2 για τα νοικοκυριά,χωρίς άμεση επίπτωση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ .
– Επιπλέον για τα μηχανικά υποστηριζόμενα άτομα κατά 50% ,που είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.
Ειδικότερα τα τιμολόγια της ΔΕΗ διαμορφώνονται από 1η Σεπτεμβρίου ως εξής :
– Για κατανάλωση έως 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, η νέα τιμή είναι 0,11058 ευρώ ανά κιλοβατώρα ,από 0,0946 που είναι η ισχύουσα χρέωση.
– Από 2000 κιλοβατώρες και άνω η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 0,11936 κιλοβατώρα ,έναντι 0,010252 τώρα.
– Και για το νυχτερινό ρεύμα η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 0,07897ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,0661 σήμερα.
Οι αυξήσεις στα κιλοβατώρα διαμορφώνονται από 16,4 έως 19,4% και αντισταθμίζονται πλήρως , όπως έχει δεσμευθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης ,από την μείωση του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ.
Πάντως στο ίδιο σχέδιο διάσωσης της επιχείρησης ,το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ,σε σχετική του ανακοίνωση τονίζει ότι θα περιοριστεί στο 30% η έκπτωση των εργαζομένων της ΔΕΗ στο ηλεκτρικό ρεύμα ( ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων) ,όπως ισχύει και για τους εργαζομένους στις ανταγωνιστικές εταιρείες ηλεκτρικού ρεύματος,ενώ θα καταργηθεί πλήρως η έκπτωση των εργαζομένων στο μη ανταγωνιστικό τέλος των τιμολογίων.
Να σημειωθεί ότι οι εκπτώσεις αυτές στους λογαριασμούς των εργαζομένων της ΔΕΗ, αφορούν ακόμα και τα δημοτικά τέλη και την χρέωση του ανταποδοτικού τέλους της ΕΡΤ.
Στις εξαγγελίες αυτές ,ωστόσο διαφωνεί η ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ ,που σε ανακοίνωση της ,κάνει λόγο για αιφνιδιασμό και κίνηση εντυπωσιασμού για την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και επισημαίνει πως οι εργαζόμενοι στο όμιλο ΔΕΗ ,έχουν υποστεί μειώσεις μισθών που φθάνουν αθροιστικά στα 6 δισ. ευρώ.
Όλες αυτές οι τελευταίες οικονομικές εξελίξεις ( άρση των κεφαλαιακών ελέγχων στις τραπεζικές συναλλαγές, μειωμένα εκκαθαριστικά του ΕΝ.ΦΙΑ για το 2019, αναπροσαρμογή του τιμολογίου της ΔΕΗ με στόχο την διάσωση της επιχείρησης ), είναι σίγουρο και σύμφωνα με την τρέχουσα ειδησεογραφία εξελίσσεται ήδη αυτό ,θα προκαλέσουν μεγαλύτερη πολιτική αντιπαράθεση ,ιδιαίτερα ανάμεσα στην κυβέρνηση της Ν.Δ. και την αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ και θα κρίνουν την περαιτέρω αποδοχή τους και αποτελεσματικότητα τους,ιδιαίτερα σε ότι αφορά την κυβέρνηση ,έναντι της κοινής γνώμης .
Ευχής έργων πάντως είναι όλες αυτές οι εξελίξεις να ελαφρύνουν την ήδη επιβαρυμένη τα τελευταία ιδιαίτερα 10 χρόνια ,οικονομικά ελληνική κοινωνία, παρά να ενισχύσουν το οποιοδήποτε πολιτικό ή ιδιαίτερα μικροπολιτικό κόστος.
Ο χρόνος θα δείξει και μακάρι να υπάρξει η προοπτική προς την κατεύθυνση αυτή,του πολιτικού προσωπικού της χώρας και ιδιαίτερα από δυο μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις, την Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αθανάσιος Μανουσάκης