Beauty and fashion for all : Τα μυστικά της γραβάτας

Η γραβάτα, ένα αξεσουάρ του ανδρικού ντυσίματος που κρύβει πολλά μυστικά, αφού δείχνει την προσωπικότητα, το γούστο, τη διάθεση, ακόμη και την κοινωνική θέση αυτού που την φορά!
Μια γραβάτα μπορεί να μεταμορφώσει την εμφάνιση ενός άντρα προς το καλύτερο.

Η ετυμολογία της λέξης γραβάτα – «cravat» στα αγγλικά, προέρχεται από τη γαλλική λέξη «cravate», δηλαδή Κροάτης, «Croat», καθώς από τους Κροάτες διαδόθηκε η μόδα του μαντηλιού δεμένου γύρω από το λαιμό. Η γραβάτα είναι συνδεδεμένη με τους Κροάτες. Δεν την ανακάλυψαν, αλλά τη διέδωσαν ως αξεσουάρ στην Ευρώπη τον 17ο αιώνα.
Κροάτες στρατιώτες που συμμετείχαν στον Τριακονταετή Πόλεμο (1618-1648) ήταν αναγνωρίσιμοι από τα μαντήλια που είχαν δεμένα στο λαιμό τους, πρόγονο της γραβάτας. Το 1635, όταν περίπου 6.000 Κροάτες στρατιώτες υπηρέτησαν στη Γαλλία, ένα σύνταγμα τους επισκέφτηκε το Παρίσι.
Οι Κροάτες παρουσιάστηκαν μπροστά στον Λουδοβίκο τον 14ο για να αποσπάσουν τους επαίνους του και εντυπωσίασαν τον γνωστό για την καλαισθησία του Γάλλο μονάρχη, με τα μαντήλια γύρω από το λαιμό τους. Ο Γάλλος μονάρχης εισήγαγε το κροατικό στυλ και το καθιέρωσε.

Η γραβάτα από τη Γαλλία πέρασε ως μόδα στο Βέλγιο και την Ολλανδία και από εκεί στην Αγγλία, όπου το νέο αξεσουάρ έγινε ευρέως γνωστό.

Υπάρχουν 85 θεωρητικοί τρόποι να δεθεί ο κόμπος της γραβάτας και δέκα κόμποι, ο πιο γνωστός και απλός είναι ο διπλός κόμπος του Δούκα του Ουίντσορ.

Το συνηθέστερο υλικό με το οποίο κατασκευάζονται είναι το μετάξι. Το φυσικό μετάξι μπορεί να είναι το ακριβότερο υλικό, όμως η χάρη που δίνει στη γραβάτα και η ποιοτική διαφορά είναι αισθητές. Ακόμη υπάρχουν οι μάλλινες, οι βαμβακερές ή από ταφτά ασετάτ οι οποίες είναι πιο προσιτές. Πιο φθηνές θεωρούνται οι γραβάτες από πολυεστέρα αλλά καλό είναι να αποφεύγονται.

Εκτός από το ύφασμα, σημαντικό ρόλο παίζει και η κατασκευή της. Η επένδυση, η φόδρα και οι ραφές πρέπει να είναι καλοφτιαγμένες. Όσο πιο λεπτό είναι το εξωτερικό ύφασμα, τόσο πιο χοντρό πρέπει να είναι το εσωτερικό ενισχυτικό υλικό και η φόδρα για να διατηρήσει η γραβάτα το σχήμα της και να αποκτήσει όγκο. Προτού την αγοράσετε, δοκιμάστε αν κάνει καλό κόμπο.

Οδηγίες χρήσης και διατήρησης

1. Προσέξτε το μήκος της. Οι περισσότερες γραβάτες είναι 1,40 μ. αλλά, όταν είναι δεμένη, το επάνω μέρος πρέπει να φτάνει ακριβώς στη ζώνη.

2. Το μυστικό της γραβάτας κρύβεται στον τρόπο που θα τη δέσετε. Υπάρχουν πολλοί τρόποι δεσίματος, ανάλογα το στυλ του κάθε άνδρα, τη διάθεση και την περίσταση.

3. Μην αφήνετε τη γραβάτα με δεμένο κόμπο μέσα στην ντουλάπα σας. Αντίθετα λύστε την και αφήστε την να “ξεκουραστεί” φορώντας μία άλλη.

4. Η γραβάτα δεν σιδερώνεται με κοινό σίδερο, θέλει έμπειρο άτομο ή ειδική πρέσα σιδερώματος γραβάτας.

5. Δεν πλένεται ποτέ στο χέρι ή στο πλυντήριο. Αν λερωθεί, στείλτε τη για καθάρισμα σε στεγνοκαθαριστήριο.