Mary’s Notes – Τέλος χρονιάς ! Όλα όσα πρέπει να αφήσεις πίσω σου το 2020 !

Mary's Notes Απόψεις
Γράφει η Μαίρη Λεριά

Καταρχάς Χρόνια πολλά! Με υγεία,αγάπη και πολλά πολλά χαμόγελα! Τέλος και για τα φετινά Χριστούγεννα.Αυτό ήταν. Και σε περίπτωση που δεν το συνειδητοποίησες λυπάμαι που σου το λέω έτσι απότομα αλλά η επόμενη ευκαιρία σου είναι σε 365 ημέρες από τώρα. Αν δηλαδή δεν ήταν τα ιδανικά Χριστούγεννα για εσένα, ή δεν τα έζησες όπως τα ήθελες! Δεν βαριέσαι. Έχουμε και πρωτοχρονιά. Που είναι σε πιο κοντινό από τα επόμενα Χριστούγεννα.! Ε ; Πώς σου φαίνεται ; Έχουμε βέβαια μαζί με τη πρωτοχρονιά και τέλος χρονιάς που μεταφράζεται σε απολογισμούς (μικρούς ή μεγάλους it depends to you!), έχουμε δηλαδή αυτοκριτική, αναμνήσεις, προσθέσεις αλλά και αφαιρέσεις.(Προσωπικά αν και δεν με ρώτησες προτιμώ τις αφαιρέσεις) Δεν ξέρω για εσένα αλλά κάθε χρόνο η μάλλον κάθε αρχή της νέας χρονιάς κάνω μια λίστα. Συγκεκριμένα μια λίστα με όλα όσα θέλω να πραγματοποιήσω κατά τη διάρκεια της νέας χρονιάς ! Θέλω να …και θέλω να ! Δηλαδή ουσιαστικά τι θέλω να προσθέσω και τι θέλω να αλλάξω στη νέα χρονιά! Ε! λοιπόν φέτος είπα να το αλλάξω το έργο. Να αφαιρέσω ! Να λοιπόν όλα αυτά που ναι!μπορείς και εσύ να αφήσεις πίσω σου το 2020.
Καταρχάς αποφάσισα να αφήσω το άγχος και το στρες για όσα δεν μπορώ να ελέγξω.
Άγχος για όλα όσα θα γίνουν. Για όλα όσα υποθέτω ή για όλα όσα φαντάζομαι και πίστεψέ με η φαντασία μου μερικές φορές καλπάζει ότι μπορεί να συμβούν. Ταυτίστηκες ; Ας αφήσουμε λοιπόν το άγχος σε επιτρεπτά όρια,εστιάζοντας στο παρόν και μόνο σε αυτό!τι λες ;
Στόχος Νο 2 . Άφησε τοξικούς ανθρώπους, σχέσεις, καταστάσεις και συνθήκες. Εύκολο να το λες , θα μου πεις , αλλά δύσκολο να εφαρμοστεί. Ας ξεκινήσουμε από την αποδοχή της τοξικότητας στην όποια σχέση. Σαφώς και δεν μπορείς να ελέγξεις όλες τις σχέσεις.Μπορείς όμως να ελέγξεις και να οριοθετήσεις κάποιες από αυτές. Κυρίως τις πιο προσωπικές. Τις οικογενειακές,τις ερωτικές,τις φιλικές και ίσως κάποιες επαγγελματικές. Αν και στις τελευταίες η δυσκολία είναι μεγαλύτερη. Οπότε κάνε μια αποδοχή της κατάστασης έχοντας ως κύριο γνώμονα το μικρότερο συναισθηματικό κόστος. Για εσένα. Ναι ! Θα γίνουμε πιο εγωιστές το 2020.
Άφησε τις δικαιολογίες. Πάντα θα υπάρχουν. Ποτέ δεν θα είναι ιδανικές οι συνθήκες για να βρεις ελεύθερο χρόνο για το γυμναστήριο, για να ξεκινήσεις δίαιτα ή διατροφή, για να ασχοληθείς με το αγαπημένο σου χόμπυ.
Ξεκινά αύριο ή παράτα τα!
Άφησε τη comfort zone που βρίσκεσαι. Άρχισε να ονειρεύεσαι και τόλμησε. Κανένας άλλος δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει όσα ονειρευόμαστε πάρα μονάχα εμείς!
Άσε τους μακροχρόνιους στόχους που το πιο πιθανό είναι να παρατήσεις κάπου στη μέση ή ακόμη χειρότερα μόλις έχεις ξεκινήσει. Τι θα έλεγες να θέσουμε στόχους μικρής χρονικής διάρκειας τους οποίους αν πετύχουμε (σίγουρα θα πετύχουμε) τους κάνουμε και μια επανεκκίνηση ;
Ξεκινάμε ένα πρόγραμμα 30 ημερών σωστής διατροφής και όχι 6 μηνών. Ελαχιστοποίησε τα τσιγάρα που καπνίζεις αφού ακόμη δεν είσαι έτοιμος να αποχωριστείς το τσιγάρο. Ξεκίνα να αποταμιεύεις το 10 % του μισθού σου και όχι το 40% διότι είναι πιο εφικτό.
Άσε σχέσεις που δεν λειτουργούν, ανθρώπους που δεν θέλεις και σίγουρα δεν χρειάζεσαι στη ζωή σου. Όχι απαραίτητα στο ερωτικό κομμάτι της ζωής σου . Αλλά και στο φιλικό , στο οικογενειακό άμεσο περιβάλλον . Κολλητοί που δεν ανταποκρίνονται στην ανιδιοτελή φιλιά που εσύ χρειάζεσαι. Συγγενείς που σε μιζεριάζουν και σου προσφέρουν απλόχερα μόνο αρνητική ενέργεια.
Τελευταίος στόχος. Σταματά να είσαι ενοχικός. Κάνεις δεν είναι τέλειος και σίγουρα όχι και εσύ. Μην αφήνεις κανένα να τροφοδοτεί τις ενοχές σου για να καλύψει τις δικές του ανάγκες και κυρίως ανασφάλειες . Πάρε τις αποστάσεις σου χωρίς να σκεφτείς το κόστος και εξαφάνισε από τον πλανήτη που ζεις τις ενοχικές σου πεποιθήσεις.
Η συγκεκριμένη λίστα είναι ενδεικτική και κυρίως βιωματική όπως συμβαίνει με όλα τα γραπτά αυτά που μοιράζομαι μαζί σου τους τελευταίους μήνες. Αυτό λοιπόν έκανα και στο τελευταίο της χρονιάς άρθρο . Εσύ θα κάνεις τις προσθέσεις και τις αφαιρέσεις σου. Θα προσαρμόσεις τη λίστα στη ζωή σου και όχι τη ζωή σου στη λίστα .Μεγαλώνουμε και κάποιοι (Όχι όλοι) ωριμάζουμε. Εστιάζουμε λοιπόν στο συναίσθημα και όχι στα υλικά αγαθά. Σαφώς κάθε χρονιά θα έχει τις όμορφες αλλά και τις άσχημες στιγμές της. Πάντα θα υπάρχουν πολλά που θέλεις και επιθυμείς. Ποτέ δεν θα έχεις όλα τα υλικά αγαθά που έχεις ονειρευτεί. Ποτέ δεν θα έχεις την ιδανική δουλειά ή σχέση. Πάντα θα περιμένεις περισσότερα. Έχεις σκεφτεί όμως ότι μπορεί και να ΕΧΕΙΣ όλα όσα πραγματικά χρειάζεσαι ;