Όταν θα τραγούδια έχουν πρόσωπο…. – Mary’s Notes – Άρθρο της Μαίρης Λεριά

Mary's Notes Απόψεις Κυρίως θέματα
Γράφει η Μαίρη Λεριά

Ναι ! Πολύ σωστά κατάλαβες. Αναφέρομαι σε αυτά τα τραγούδια που με το που τα ακούς γεννιούνται συναισθήματα, διαφόρων ειδών. Η μουσική λοιπόν, περί αυτής ο λόγος, είχε και θα έχει πάντα τη δική της ξεχωριστή γλώσσα επικοινωνίας. Κοινή και κατανοητή για όλους. Πόσο μάλλον όταν όλο αυτό συμπληρώνεται από λόγια, λέξεις και στίχους. Ανεξάρτητα από την οποία σχέση μπορεί να έχεις με τη μουσική ( εγώ δεν ζω χωρίς μουσική) πάντα θα υπάρχει ένα τουλάχιστον τραγούδι που το έχεις συνδέσει με ένα πρόσωπο. Που κάθε φορά που το ακούς σου έρχεται στο μυαλό ασυναίσθητα το συγκεκριμένο πρόσωπο.Και όλο αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρόκειται για κάποιον που εμπλέκεται η εμπλέκονταν στη ζωή σου ερωτικά.Μπορεί να αφορά ένα φίλο,μια κατάσταση η ένα συγγενικό σου πρόσωπο. Μπορεί να είναι ένα τραγούδι που πρωτοάκουσες στη διάρκεια των παιδικών σου χρόνων . Σε κάποιες χαλαρές οικογενειακές καλοκαιρινές διακοπές και κάθε φορά που το ακούς τυχαία ή ηθελημένα το μυαλό σου ταξιδεύει σε εκείνο το μακρινό καλοκαίρι. Μπορεί πάλι να είναι ένα τραγούδι που έχεις συνδέσει με ένα φίλο. Που το μοιράστηκες και το σιγοτραγούδησες μαζί του. Όταν μετά από ένα όμορφο ξενύχτι με μεθύσι και γέλια αδιάκοπα , εκεί γύρω στα ξημερώματα, αποφασίστηκε ότι αυτό το τραγούδι θα ήταν η μουσική σφραγίδα της φιλίας σας. Αν και οι περισσότεροι βέβαια έχουμε συνδέσει τραγούδια με ανθρώπους ή καταστάσεις ερωτικές. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που οι ερωτευμένοι έχουν τα δικά τους αγαπημένα τραγούδια.
Τουλάχιστον ένα τραγούδι. Δεν το συζητώ. Το οποίο τραγούδι , αν τελικά το ζευγάρι δεθεί με τα δεσμά του γάμου, είναι και το τραγούδι το οποίο μοιράζονται με τους καλεσμένους στη όποια εκδήλωση-δεξίωση γάμου ακολουθήσει. Φαντάσου τώρα να μην έχετε τραγούδι αγαπημένο και να σου εξηγεί εκνευρισμένος ο DJ (γιατί εκνευρίζονται αυτοί 😉 που έχει αναλάβει το entertainment part της βραδιάς πως πρέπει να βρείτε ένα τραγούδι πάση θυσία ! Δεν την γλιτώνεις. Θα το βρεις το τραγούδι και θα το χορέψεις κιόλας. Και θα το θυμάσαι για όσο ισχύει ο γάμος. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ένα τραγούδι αποδεικνύεται ικανό για να σου φτιάξει ή να σου χαλάσει τη διάθεση. Σε σένα το λέω…που την τελευταία φορά που τα έπινες παρέα με την κολλητή σου κόλλησες στο άκουσμα ενός τραγουδιού.
Πάγωσες. Μελαγχόλησες …όπως τα λέει και η Καιτούλα πολύ σωστά στο ανεπανάληπτο, <θα μελαγχολήσω> (τι θυμήθηκα τώρα;) Και εκεί είναι που γίνεται το μαγικό και ενίοτε αυτοκαταστροφικό κλικ. Θέλεις να στείλεις μήνυμα. Όχι μήνυμα απλό και λιτό των δύο σειρών. Μήνυμα σεντόνι-κατεβατό. Δεν θα σου πω να κρατηθείς διότι είναι ανώφελο. Όλοι το έχουμε βιώσει. Τώρα το ότι την επόμενη έχουμε ξυπνήσει με ενοχές και hang over δεν είναι απαραίτητα κάτι αρνητικό. Όχι αγαπημένε. Αξιολόγησε το ως μάθημα. Αφενός οι ενοχές είναι προτιμότερο από τα απωθημένα και αφετέρου τώρα που την πήρες την κρυάδα μην το ξανακάνεις. Τα τραγούδια συναισθηματοποιούνται γιατί εσύ βιώνεις συναισθήματα και δεν είσαι ακρωτηριασμένος ψυχικά. Και όλο αυτό είναι αισιόδοξο. Το παράλογο θα ήταν να έχεις βιώσει χωρισμό δίχως Θεοδωριδου. Τι χωρισμός ήταν αυτός που δεν τραγούδησες το < (ήρθα και ταυτίστηκα), τραβάω λοιπόν σε όλα μια κόκκινη γραμμή…>?
Όχι σε ρωτάω! Είναι δυνατόν να ήθελες να φύγεις από μια σχέση και να μην τραγούδησες σε απόλυτη ταύτιση αλλά και αποφασιστικότητα με τον Θέμη Αδαμαντίδη το < στην καρδιά;> Πώς φεύγεις χωρίς να το νιώσεις το τραγούδι;
Και εννοείται πως υπάρχουν και τραγούδια τα οποία τραγουδάς, σιγομουρμουρίζεις ενίοτε όταν είσαι ερωτευμένος ή πολύ καλά ψυχολογικά. Και ξαφνικά νιώθεις την έντονη επιθυμία να ακούσεις Μαρινέλλα και Πάριο. Το <αγάπη μου , αγάπη μου > είναι μονίμως στο repeat και έχεις μάθει τους στίχους.
Γενικά πάντως θεωρώ ότι τραγουδάμε και όταν αισθανόμαστε όμορφα. Ίσως τότε περισσότερο.Και να σου πω και κάτι…; Γιατί να έχουμε τραγούδια που μοιραζόμαστε ή έχουν το πρόσωπο κάποιου άλλου; Να έχουμε ένα τραγούδι για μας. Ναι εγωιστικά το λέω. Δηλαδή το <ανήκω σε μένα και στα όνειρά μου > του Μαζωνάκη δεν σου προκαλεί να το υιοθετήσεις; Και αν είσαι του ξένου ρεπερτορίου όπως εγώ κυρίως , αποκλείεται να μην ερωτεύεσαι και μα μην μελαγχολείς παράλληλα κάθε φορά που φτάνει στα αυτιά σου ένα τραγούδι της Sia.
Αποκλείεται να μην αισιοδοξείς στο άκουσμα του A sky full of stars των Coldplay και να μην χαμογελάς πονηρά στο …..Μaluma baby!
Λοιπόν!Σε σένα το λέω..
Να βρεις ένα τραγούδι για σένα.
Από σένα για σένα.
Και ας αλλάζει από χρόνο σε χρόνο,από μήνα σε μήνα, Από εβδομάδα σε μέρα
Ένα τραγούδι που θα έχει το δικό σου πρόσωπο.
Το αξίζεις.
Εξάλλου όπως σωστά ερμήνευσε η Ελένη Δήμου.. <Τα τραγούδια λένε πάντα την αλήθεια, ότι ψέμα στη ζωή μου και να πω….

Διαβάστε επίσης :

Mary’s Notes – Να “πηγαίνεις” εκεί που “σ αγαπούν”….. – Άρθρο της Μαίρης Λεριά

Η ντουλάπα μου και εγώ! Μια ανοιξιάτικη πονεμένη ιστορία…. – Άρθρο της Μαίρης Λεριά – Mary’s Notes