Mary’s Notes – Η δύναμη της αυτοκυριαρχίας

Mary's Notes Απόψεις
Γράφει η Μαίρη Λεριά

Ε! Λοιπόν,αν κάποιος μου έλεγε πριν από 10 χρόνια ότι θα μιλούσα για την δύναμη της αυτοκυριαρχίας και μάλιστα βιωματικά τουλάχιστον θα γελούσα.Το σίγουρο είναι ότι και κανένας από τον φιλικό μου περίγυρο δεν θα τον πίστευε!Αυτοκυριαρχία και εγώ δεν είχαμε καμία σχέση!Δεν γνωριζόμασταν.Και μπορεί ακούγοντας την λέξη αυτοκυριαρχία το μυαλό σου να πηγαίνει στο πως θα συγκρατηθείς από κακές συνήθειες που αφορούν κυρίως στο φαγητό η το αλκοόλ ….αλλά έχω να σου πω ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.!Η πολύ απλά δεν είναι πάντα Έτσι!Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.Καταρχάς πως ορίζεις εσύ την έννοια της αυτοκυριαρχίας?Προσωπικά εκτιμώ ότι κάποιος που διαθέτει αυτοκυριαρχία είναι αυτός που εξουσιάζει τον εαυτό του .Ελέγχει τα πάθη και τις αδυναμίες του .Η τουλάχιστον προσπαθεί ( μην το ψάχνεις ! Όλοι μας έχουμε και πάθη και αδυναμίες!Νομοτέλεια της φύσης)Αυτοκυριαρχία διαθέτει αυτός που ελέγχει κακές συνήθειες και κοντρολάρει τα θέλω του .Αυτοκυριαρχία δεν σημαίνει μιζεριάζομαι και ζω σαν μοναχός. Επί ουδενί Αλλά μαθαίνω να επιλέγω αυτό που πραγματικά μου κάνει καλό.Μαθαίνω λοιπόν να ελέγχω τις αδυναμίες μου στο φαγητό γιατί θα μου φέρουν περιττά κιλά η στομαχικές διαταραχές.Που πραγματικά δεν τις χρειάζομαι. Αυτοκυριαρχία σημαίνει ελέγχω συναισθήματά όχι γιατί είμαι φειδωλός η ανασφαλής αλλά γιατί θέλω και απαιτώ να νιώσω συναισθηματική ασφάλεια,εκτίμηση και ανιδιοτέλεια πριν χαλαρώσω αισθηματικά .Ειδάλλως θα πληγωθώ. Κάτι που ειλικρινά δεν θέλω. Αυτοκυριαρχία που μεταφράζεται σε αυτοσυγκράτηση στο ένα ποτηράκι παραπάνω γιατί όλο και κάποια ανοησία παρακινούμενη από συναισθηματική παρορμητικότητα θα κάνω και θα ψάχνω τοίχο να χτυπήσω το κεφάλι μου την επόμενη!το οποίο κεφάλι θα υποφέρει και από hangover !Δυσβάσταχτο να σου τύχουν και τα δύο. Παραδέξου το!Πόσα μηνύματα θα ήθελες να μην έχεις στείλει σε πρώην σύντροφο αλλά έστειλες αφού χαλάρωσες μετά από 2,3 και βάλε ποτήρια κρασί.Αυτοκυριαρχία σημαίνει να μην ασχολείσαι με επικριτικά σχόλια και γενικότερα σχόλια που στόχο έχουν να πυροδοτήσουν το νευρικό σου σύστημα ,να σε οδηγήσουν σε εκνευρισμό και νεύρα νεύρα νεύρα….Ε! λοιπόν ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι της αυτοκυριαρχίας ,βιωματικά μιλώντας,να βρίσκεται εδώ ακριβώς.
Θυμός .Εκνευρισμός.Νεύρα.Λογομαχία. Προσωπικά ποτέ δεν πίστευα ότι θα υπήρχε τρόπος η ότι θα ερχόταν η στιγμή (ωωωω Σύμπαν!)που θα βίωνα στιγμές απόλυτης σχεδόν αυτοκυριαρχίας και διαχείρισης θυμού.Και όλο αυτό χωρίς να περισσεύει τίποτα.Χωρίς να μένει τίποτα στη ψυχούλα.Και αν βιάζεσαι να ρωτήσεις….θα σε προλάβω. Όχι Δεν γίνεται από τη μία στιγμή στην άλλη.Θέλει δουλειά. Συμβαίνει σταδιακά.Και τότε αναρωτιέσαι. Μα καλά….πως άφησα στο παρελθόν τόσα γεγονότα( τα περισσότερα ασήμαντα στο παρόν) να με εκνευρίζουν.?Το να έχεις αυτοκυριαρχία στο θυμό μεταφράζεται σε σεβασμό σε σένα. Σέβεσαι την ηρεμία σου.Τον εαυτό σου .Δεν αφήνεις κανένα να σε ελέγχει.
Βέβαια τα πάντα στο μάταιο τούτο κόσμο είναι σχετικά…
Αυτοκυριαρχία δεν σημαίνει μένω απαθής. Αμέτοχος. Άβουλος.Δεν σημαίνει δεν αντιδρώ.Δεν μιλώ.
Δεν σημαίνει συγχωρώ και ξεχνάω. Αλλά μελετάω τις κινήσεις μου και αν πραγματικά νιώθω την ανάγκη παίρνω με καθυστέρηση πάντα την επιθυμητή εκδίκηση.Που ως γνωστόν σερβίρεται πάντα κρύα Αν και κάποιες φορές ακόμη και αυτό είναι περιττό.
Αυτοκυριαρχία σημαίνει αντιδρώ στα κακόβουλα σχόλια της φίλης,του συντρόφου η της συναδέλφου.Αλλά το κάνω με ηρεμία,χαλαρότητα και έχοντας έλεγχο του προφορικού μου λόγου. Ακόμη και αν χρειαστεί να χαρακτηρίσω πράξεις με λέξεις που δείχνουν κυνισμό.Το πράττω με το χαμόγελο.
Αυτοκυριαρχία σημαίνει με αγαπάω.
Με προσέχω.Μου προσφέρω δύναμη και αυτοεκτίμηση.
Και όλο αυτό για να το πετύχεις(δεν θέλω να σε στεναχωρήσω μωρέ..) θα χρειαστείς αρκετές στιγμές,ώρες και μέρες μην σου πω μη αυτοκυριαρχίας….
Thats life!