Mary’s Notes – Η κατάρα του Overthinking!!

Mary's Notes Απόψεις
Γράφει η Μαίρη Λεριά

Καταρχάς να το ξεκινήσουμε από τη μετάφραση .Οverthinking = υπερβολική σκέψη. Ίσως αυτό από μόνο του να μην σου λέει και πολλά, άλλα για ξανασκέψου αγαπημένη και αγαπημένε και αναλογίσου πόσες φορές έχεις μπει στη διαδικασία να σκεφτείς κάτι που έχει συμβεί στο παρελθόν πάρα μα πάρα πολύ! Να το σκεφτείς ξανά και ξανά! Να το υπεραναλύσεις ! Να το εξετάσεις από όλες τις οπτικές και πλευρές! Να το επανεξετάσεις! Να το συζητήσεις με φίλους, γνωστούς , άγνωστους και συναδέλφους; Ε; Αρκετές!Το ήξερα.Τώρα βέβαια για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι αν είσαι λίγο εγωιστής, λίγο αναίσθητος , λίγο επιπόλαιος,λίγο <με νοιάζει μόνο η πάρτη μου>…
χμμ σου έχω ευχάριστα νέα.!Δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ μα ποτέ να βρεθείς αντιμέτωπος με Overthinking.(Τα δυσάρεστα νέα είναι όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που έχεις και που σε προστατεύουν από το overthinking).Βλέπεις το Οverthinking συμπαθεί τους ευαίσθητους, τους δοτικούς , τους ανιδιοτελείς ,τους ρομαντικούς. τους αγχώδεις. Αυτή η κατηγορία ανθρώπων λοιπόν είναι που θα μπει στη διαδικασία να υπεραναλύσει πράξεις,γεγονότα,συμπεριφορές και συναισθήματα. Να επανεξετάσει και να αγχωθεί. Μπορεί να είναι ένας καυγάς με το σύντροφο ή η άσχημη συμπεριφορά μιας συναδέλφου. Μπορεί να είναι τα επικριτικά σχόλια ενός φίλου ή ακόμη κάτι πιο σημαντικό, όπως ένας χωρισμός ή μια απώλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου. Κάποιος που διακατέχεται από Οverthinking θα δυσκολευτεί να διαχειριστεί την οποία σημαντική ή λιγότερο σημαντική κατάσταση. Θα περιπλανηθεί σε συναισθηματικές διαδρομές, θα στεναχωρηθεί ξανά και ξανά, θα μπλεχτεί σε συναισθηματικές ανασφάλειες και δεν θα σταματήσει να σκέφτεται αυτό πού έχει συμβεί ακόμη και αν πρόκειται για κάτι που δεν είναι τόσο σημαντικό. Πολλές φορές θα λειτουργήσει ακόμη και ενοχικά με σκληρή αυτοκριτική κυρίως αν δεχθεί επικριτική συμπεριφορά. Ίσως να σου φαίνονται οικεία κάποια από αυτά και μάλλον….ναι !Ήρθε επιτέλους η ώρα να αποχαιρετήσεις και να ξεφορτωθείς το overthinking από τη ζωή σου. Δεν θα σου δώσω συμβουλές ψυχολόγου (γιατί δεν είμαι) ούτε θα σου κάνω life coaching γιατί πολύ απλά δεν είμαι life.coach.
Απλά θα μοιραστώ μαζί σου το δικό μου σχέδιο δράσης. Βιωματικό, απλό και κυρίως δοκιμασμένο.Και αφού μπόρεσα εγώ….μπορείς και εσύ.
1. Σταμάτα να ασχολείσαι με αυτό που συνέβη στο παρελθόν.Εστίασε σε αυτό που συμβαίνει στο παρόν και οργάνωσε το μέλλον σου.Σαφώς ο καθένας λειτουργεί με τους δικούς του ρυθμούς. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου και αποδέξου τι έχει συμβεί.
2 . Όταν ξεκινάς αρνητικές σκέψεις για ότι έγινε ή σε απασχολεί κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί στο μέλλον…..ξεκίνα δραστηριότητες. Καθάρισε το σπίτι, τις ντουλάπες,τα συρτάρια!βρες αντικείμενο!
3. Ξεκίνα γυμναστήριο.Θα σε απασχολεί διώχνοντας το άγχος, θα γυμνάζεσαι ,θα βελτιώσει την αυτοεκτίμηση σου,το σώμα σου και θα γνωρίσεις και καινούργιο κόσμο! Τι κάθεσαι?
4.Αγάπησε τον εαυτό σου. Μάθε να του συγχωρείς κάποια πράγματα. Δεν είναι τέλειος. Κάνεις μας δεν είναι.
5.Σταμάτα να σκέφτεσαι διαφορετικές εκδοχές για το τι θα μπορούσε να έχει γίνει. Αποδέξου την κατάληξη κάποιων γεγονότων . Νιώσε τυχερός που δοκιμάστηκες μέσα από μια πρόκληση. Από όλα κάτι κερδίζουμε.Σκέψου ότι μια άσχημη επαγγελματική συμπεριφορά σου έδωσε αυτοπεποίθηση. Ένας χωρισμός σε έκανε πιο δυνατό., με αυτοέλεγχο. Μια απώλεια σε έμαθε να εκτιμάς το χρόνο με τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Ένας κακός σύντροφος σε έκανε να εκτιμήσεις τον προηγούμενο και τον επόμενο. Μια επικριτική συμπεριφορά σε αφήνει πλέον αδιάφορο.
Και για να κλείσω με κάτι που συνηθίζουν να λένε οι ψυχολόγοι…
<σκέψου…Σε 5 χρόνια από τώρα θα θυμάσαι αυτό για το οποίο σήμερα στεναχωρήθηκες, φώναξες ή δάκρυσες;>
Το πιο πιθανό είναι να απαντήσεις όχι….