Mary’s Notes – Από Δευτέρα Δίαιτα!

Mary's Notes Απόψεις
Γράφει η Μαίρη Λεριά

Αυτό λοιπόν το <Από Δευτέρα Δίαιτα > είναι μια ιστορία τόσο παλιά στη ζωή μου που αδυνατώ να την προσδιορίσω χρονικά. Τι να πω! Ίσως και να γεννήθηκα με το γονίδιο <Από Δευτέρα Δίαιτα> (μην χαμογελάς. Καθόλου απίθανο να υπάρχει!)
Δεν ανήκω στην κατηγορία των παιδιών που υπήρξαν παχουλά. Όχι δεν έχω παράπονο. Τα δύσκολα ήρθαν στην εφηβεία. 5 με 10 κιλά πάνω από το κανονικό. Ομορφούλα μεν , ευσωμούλα δε.
Τώρα βέβαια αυτό το εύσωμος αν το δούμε κατά τη πλήρη ετυμολογία της λέξης δεν είναι κακό. Εύσωμα. Τίποτα το άσχημο δηλαδή. Κατά την αρχαία ελληνική. Προσδιορίζει ένα καλώς ανεπτυγμένο σώμα. Πως φτάσαμε να λέμε εύσωμο κάποιον και να τον προσδιορίζουμε ως παχουλό η χοντρούλη πάλι αδυνατώ να το κατανοήσω. Και για να μην περιαυτολογώ (αν και βιωματικό είναι το άρθρο,αν δεν περιαυτολογήσω τώρα Πότε; ) ποτέ δεν υπήρξα παχύσαρκη. Έχω υπάρξει κανονικού βάρους, υπέρβαρη αλλά και πολύ αδύνατη. Και εδώ ξεκινάει η σχέση πάθους με το <Από Δευτέρα δίαιτα>.
Δίαιτες που ξεκινούν Δευτέρα και σταματούν τη Τρίτη. Δίαιτες που συνεχίζονται και οι ανταμοιβές μεταφράζονται στο πολυπόθητο χάσιμο κιλών αλλά και δίαιτες εξαντλητικές που οδηγούν σε αδιέξοδο! Δεν υπάρχει λοιπόν γυναίκα πού σέβεται την φιλάρεσκη γυναικεία φύση τής και δεν δεν μπήκε στη διαδικασία να ακολουθήσει κάποια δίαιτα έστω και για μία φορά στη ζωή της. Τώρα αν τα κατάφερε η όχι αυτό είναι μια άλλη πονεμένη για κάποιες ιστορία. Θα μπορούσα με σιγουριά να σου πω ότι δεν υπάρχει δίαιτα που δεν έχω δοκιμάσει. Δίαιτες αποτοξίνωσης, Δίαιτες μονοήμερες ή τριήμερες, δίαιτες χορτοφαγικές, πρωτεΐνικές, χαμηλοθερμιδικές αλλά και δίαιτες αλκαλικές . Κάποιες είχαν αποτέλεσμα, κάποιες άλλες όχι.Και όχι !δεν έφταιγαν οι δίαιτες αλλά το πώς εγώ διαχειρίζομαι την εκάστοτε δίαιτα κάθε φορά. Στις τελευταίες δυο δεκαετίες είχα απίστευτα (καλά όχι και τόσο)σκαμπανεβάσματα στα κιλά. και Ναι! Έκανα απίστευτες εξίσου προσπάθειές για να απαλλαγώ από τα περιττά κιλά. Αν εξαιρέσεις την τόσο όμορφη περίοδο της εγκυμοσύνης που έτρωγα ότι ήθελα χωρίς τύψεις όλο το υπόλοιπο χρονικό διάστημα προσπαθούσα πάντα να είμαι σε διατροφικό πρόγραμμα, να ακολουθώ κάποια δίαιτα η να προσπαθώ σαν υστερική να χάσω κιλά. Ποτέ δεν ήμουν ευχαριστημένη με το βάρος μου. Από Δευτέρα δίαιτα! Πόσες φορές το είπα; και άλλες τόσες το έγραψα! Καθημερινά διατροφικά προγράμματα. Τι έφαγα, τι ήπια, πόσες θερμίδες πήρα; Εκεί ! Να σημειώνω κάθε μέρα. Το λες και υστερία! Τι ; Όχι;
Αυτό που επίσης μπορώ να σού πω με απόλυτη σιγουριά και με το χέρι στην καρδιά είναι ότι κάθε φορά που πάχαινα ήταν όταν ζοριζόμουν συναισθηματικά.
Όταν δεν ήμουν καλά ψυχολογικά.
Όταν βίωνα δυσάρεστες καταστάσεις και αντί να χορτάσω συναισθηματικά κατέληγα σε βραδυνές επιδρομές στο ψυγείο. Το πως τα καταφέρνετε κάποιοι και δεν κατεβάζετε μπουκιά όταν είστε στενοχωρημένοι παραμένει άλυτο μυστήριο για μένα.
Συναισθηματική πείνα που καλύπτεται με το φαγητό και καταλήγει στις γνωστές ενοχές που βιώνεις και εσύ.Την επόμενη ίσχυε το γνωστό <Από Δευτέρα Δίαιτα > αλλά τι τα θες?Άντε να κράταγε 2 με 3 ημέρες.
Και ξανά από την αρχή. Φαύλος κύκλος.
Αντίθετα κάθε φορά που αδυνάτιζα συνέβαινε επειδή ήμουν καλά ψυχολογικά. Χμμμ τώρα που το ξανασκέφτομαι και μάλλον ερωτευμένη. Κανόνας ! Όταν ερωτευόμαστε αδυνατίζουμε.

Δεν ξέρω για εσένα αλλά σε μένα ισχύει 200 %.
Τα τελευταία 2 χρόνια παραμένω σταθερή στο βάρος μου. Δεν ξέρω αν ευθύνεται η καλή ψυχολογία., το ότι έχω τη ζωή που θέλω ή ότι χτυπιέμαι καθημερινά και για 40 λεπτά κάθε πρωί στις 08.10 στο Γυμναστήριο ; Μπορεί και όλα αυτά μαζί…
Αν και μερικές συνήθειές παραμένουν σταθερές. Εννοείται ότι εξακολουθώ να κρατάω καθημερινό διατροφικό ημερολόγιο απλά τώρα το έχω εξελίξει και έχω προσθέσει και τις μυϊκές ομάδες που δουλεύω στο γυμναστήριο καθημερινά ! ( μην γελάς. Αφού και εσύ το κάνεις!)
Και ναι ! εννοείται ότι πάντα θέλω να χάσω βάρος,να ακολουθήσω κάποιο πρόγραμμα detox και να γυμνάζομαι περισσότερο.!
Λοιπόν….
Εσύ;
Από Δευτέρα Δίαιτα ;