Mary’s Notes – Πριν και μετά. Ένας κορωνοϊός αλλάζει τα πάντα…

Mary's Notes Απόψεις Κοινωνία Κυρίως θέματα
Γράφει η Μαίρη Λεριά

Πραγματικά δεν ξέρω πόσες μέρες με οικειοθελή απαγόρευση μετράω . Με χαλάει η λέξη καραντίνα. Μου δημιουργεί άγχος. Αναμενόμενο. Δημιουργεί απαγορευτικό. Δηλώνει ασθένεια. Προειδοποιεί. Την αμαρτία μου θα σου την πω !. Όταν συμπληρώνεις καθημερινά 8ωρα και είσαι σε full time εργασιακή σχέση, με τίτλο εργαζόμενη μητέρα νοικοκυρά , το να σου δώσει άδεια ειδικού σκοπού το κράτος 14 ημερών, έστω και με κορωνοϊό σου κάνει και κάτι από ξεκούραση. Αρχικά έτσι είναι.
…Στην πορεία αντιλαμβάνεσαι ότι δεν κατάλαβες καλά! Καταρχάς δεν μπορείς να πας πουθενά. Να δεις φίλους .Να καλέσεις κόσμο σπίτι. Έρημη, άδεια.. Αν και αυτό είναι το λιγότερο. Ξαφνικά θέλεις δεν θέλεις, γίνεται ένα ξεκαθάρισμα με τρόπο μαγικό.
Αντιλαμβάνεσαι τόσο έντονα και ξεκάθαρα το τι θέλεις και το τι δεν θέλεις. Η μοναξιά αποδεικνύεται θαυματουργή. ΟΚ. σε πανικοβάλει η λέξη…αλλά σε σένα το λέω αγαπημένε και αγαπημένη , party animal, που δεν άφηνες κοινωνική εκδήλωση να πάει χαμένη, φιλανθρωπικό γκαλά που να μην δώσεις το παρόν και να μην φωτογραφηθείς με ένα <εδώ και τώρα χαμόγελο> ( είστε πολλοί! Δεν βαριέστε μωρέ ήθελα να ήξερα ;)…..Ε! Ήρθε η ώρα για να δεις που βρίσκονται τα έρημα τα μαγειρικά σκεύη! Ήρθε η ώρα για να περάσεις ουσιαστικό χρόνο με τα παιδιά σου και όχι ότι έβγαλες σε ένα ακόμη στόρυ μαζί με την οικογένεια σου! Ουσιαστικό χρόνο λέμε! Όχι για να οικειοποιηθείς likes για μια ανάρτηση, που όλα δείχνουν τόόόόσο όμορφα στη οικογενειακή σου ζωή με το μοτίβο μαμά , μπαμπάς, παιδί. Αλλά όχι! Έχεις δουλειές με φούντες! Αναρτήσεις , έξτρα αναρτήσεις, ολόκληρα κατεβατά που βαριέσαι να διαβάσεις και γελοία challenge πάντα με το #μενουνεσπιτι (μην ξεχνιόμαστε). Εικόνα που τη συναντάς κυρίως στo fb , (το οποιο με μιζεριαζει απίστευτα τελευταία ).Θα μου πεις τι να κάνεις και εσύ καημενουλη μου ?Και μικρά διηγήματα θα γράψεις και σε challenge θα υποκύψεις (άτιμοι εκβιασμοί!) και ότι βλακεία σκέφτεσαι θα την καταγράψεις στο fb! Πως να περάσει η ώρα θα με ρωτήσεις; Θα μπορούσα να σου δώσω μια λίστα με 10 τουλάχιστον ασχολίες αλλά δεν σε βλέπω διαθετημένο μωρέ! Το σίγουρο είναι ότι μετά κορωνοϊού αρκετοί θα έχουν μετανιώσει για αρκετά από αυτά που ανάρτησαν. Αυτό είναι το λιγότερο. Το περισσότερο είναι ότι όλη αυτή η μοναξιά έχει αλλάξει και θα αλλάξει δεδομένα και καθημερινότητα. Καταρχάς ως ισορροπημένος και ιδιοτελής πολίτης, συνειδητοποιείς ότι απέναντι σε όλο αυτό ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΣΟΙ. Αυτό πονάει! Ενοχλεί! Πολύ! Όλοι ίσοι ανεξαρτήτου κοινωνικοοικονομικής θέσης ή μόρφωσης. Την παιδεία δεν θα την πιάσω. Η παιδεία αγαπημένε είναι άλλη ιστορία. Δεν δίνεται σε πτυχία. Ούτε μεταφέρεται μέσω τραπεζικών λογαριασμών . Είναι στοιχείο της ιδιοσυγκρασίας σου και όχι του χαρακτήρα σου που κάποιες φορές αλλάζει λόγω συνθηκών. Και ξαφνικά νιώθεις αυτή την μοναξιά να σε πλημμυρίζει. Δεν θέλω να σε πανικοβάλω …αλλά αυτή τη μοναξιά πολλοί την είχαμε και από πριν. Δηλαδή δεν κάνει διαφορά τώρα με τον κορωνοϊό θέλω να σου πω. Γλυκέ μου κακομοίρη.. . Είχαμε και πάλι μοναχικά σαββατοκύριακα , πυζαμοπάρτυ , movienights και ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας και τους συντρόφους μας. Ειλικρινά συμπάσχω μαζί σου φίλε/φίλη που θα πρέπει να αντέξεις αυτή την οικογενειακή θαλπωρή των social media που υποτίθεται ότι βίωνες προ κορωνοϊού. Θα σε δυσκολέψει είναι η αλήθεια, αλλά δεν βαριέσαι 14 μέρες είναι που θα πάει θα περάσουν. 14 ( ωωω!) μερούλες που αλλάζουν πολλά. Γιγαντώνονται! Το όμορφο γίνεται ακόμη καλύτερο. Το άσχημο ακόμη πιο δυσάρεστο!
Καταρχάς σκέψου με ποιους έχεις μιλήσει αυτή τη περίοδο. Προσωπικά έχω ανταλλάξει μνμ και τηλεφωνήματα με λιγότερα από 5 άτομα. Είναι μια πολύ καλή περίοδος για να δεις ποιοι σε νοιάζονται αλλά και για ποιους νοιάζεσαι.
Θα συνηδητοποιήσεις ότι κάποιοι φίλοι, συνάδελφοι ή γνωστοί δεν σου λείπουν καθόλου, μα καθόλου! Ω ! Ναι! Μπορείς Να ζήσεις και χωρίς αυτούς.
Θα εκπλαγείς με το πόση αυτοκυριαρχία μπορείς να επιδείξεις.
Θα αντιληφθείς ότι δεν υπάρχουν λόγοι και αφορμές για συμβιβασμούς και ανασφάλειες.
Μετά από όλο αυτό τίποτα δεν θα είναι το ίδιο. Δεν θα μπορούσε άλλωστε.
Γάμοι , σχέσεις, συνεργασίες, φιλίες.
Εγωισμοί θα έχουν μπει στην άκρη. Υπεροπτικά <Εγώ > θα έχουν μικρύνει.
Αλλά και κάποια <Εγώ > θα έχουν δυναμώσει. Κάποιοι θα έχουν επαναπροσδιορίσει το εγώ τους, θα έχουν αντισταθεί, θα έχουν ισορροπήσει.
Το βασικότερο….Θα έχουν επαναφορτίσει και θα δοκιμάζουν ΞΑΝΑ!
Να τα καταφέρουν!