Mary’s Notes – Η τσιγκουνιά και άλλες μίζερες καθημερινές ιστορίες….

Mary's Notes Απόψεις Κυρίως θέματα
Γράφει η Μαίρη Λεριά

Καταρχάς το να χαρακτηρίσεις κάποιον τσιγκούνη θεωρείται βρισιά. Προσωπική εκτίμηση βέβαια. Γιατί κάποιος μπορεί να μην ενοχληθεί καν. Πάντως είμαι σίγουρη ότι με το που διάβασες τη λέξη τσιγκουνιά σου ήρθε στο μυαλό κατευθείαν ο πρώτος τσιγκούνης ή τσιγκούνα που έχεις γνωρίσει. Όλοι μας έχουμε έναν τουλάχιστον καθαρόαιμο τσιγκούνη που έχει χαρακτηρίσει βιωματικά τη ζωή μας. Μπορεί να είναι εκείνη η θεία που θυμάσαι από παιδί ή η κολλητή φίλη που είχες στο δημοτικό ή αργότερα ο καρδιακός φίλος στο στρατό. Σίγουρα για τις περισσότερες γυναίκες υπήρξε και θα υπάρχει πάντα ένας πρώην ή και νυν( πραγματικά λυπάμαι…) ερωτικός σύντροφος που διεκδικεί το τίτλο του τσιγκούνη με δόξα και τιμή! Το <καβούρια έχεις στη τσέπη σου ;> παίρνει σάρκα και οστά στη μορφή ενός αγαπημένου κατά τα άλλα πρώην ή και νυν (που εύχομαι να γίνει σύντομα πρώην λόγω τσιγκουνιάς) Όχι ότι δεν υπάρχουν τσιγκούνες γυναίκες. Φυσικά και υπάρχουν. Απλά δεν τις αντιλαμβάνεσαι με την πρώτη. Κατάλαβες; Ενώ τον άνδρα τον τσιγκούνη τον παίρνεις χαμπάρι από πολύ νωρίς. Παρόλα αυτά εξακολουθείς και βρίσκεσαι μαζί του για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, αλλά κυρίως για το ότι είσαι ερωτευμένη. Συμβαίνει αγαπημένη. Ταυτίσου ελεύθερα.
Το προφίλ λοιπόν του τσιγκούνη άντρα είναι απόλυτα ορατό στις πρώτες συναντήσεις σας . Είναι αυτός που εννοείται ότι θα σου ζητήσει να πληρώσετε μισά-μισά στο πρώτο ραντεβού. Δεν θα αρνηθεί να τον κεράσεις σε ένα, δύο και βάλε επόμενα ραντεβουδάκια σας, (αν δεν έχεις ξενερώσει ήδη ) ενώ θα αναρωτηθεί γεμάτος απορία πως γίνεται να ξέχασε το πορτοφόλι του σπίτι ; Εννοείται ότι αν έχει προσκληθεί σπίτι σου για καφέ, ποτό ή ότι άλλο προκύψει, δεν θα φέρει ποτέ τίποτα! Όσες φορές και αν έρθει. Ε! Λοιπόν αυτό πραγματικά μου προκαλεί εντύπωση. Δεν μπορώ να το κατανοήσω. Πως γίνεται να επισκέπτεσαι ένα άλλο σπίτι, ακόμη και αν είναι για λίγο και να πας με άδεια χέρια . Βασικά πως μπορείς να είσαι τσιγκούνης; Δηλαδή πόσο κοστίζει ένα τριαντάφυλλο; Άντε! Ένα κουτί πτι-φουρ! Και μην νομίζεις ότι η τσιγκουνιά περιορίζεται στις <με άδεια χέρια, επισκέψεις >! Νοway.! Η τσιγκουνιά είναι στάση ζωής! Φειδωλοί στη τσέπη, φειδωλός και στα αισθήματα. Διότι το σημαντικό είναι αυτό ακριβώς. Κάποιος ο οποίος είναι τσιγκούνης στα υλικά αγαθά με μαθηματική ακρίβεια είναι και στα συναισθηματικά ή πνευματικά αγαθά. Είναι αυτός που δεν αποκαλύπτει εύκολα τα συναίσθηματά του, δεν απαντά σε ιδιαίτερα προσωπικές ερωτήσεις, δεν μοιράζεται εύκολα τον ελεύθερο προσωπικό του χρόνο , δεν αφήνεται και φυσικά εννοείται ότι έχει μυστικά . Θα μου πεις μπορεί να είναι εσωστρεφής…Θα σου πω ότι είναι τσιγκούνης! Εσωστρεφής είμαι εγώ και ξέρω. Ένας συναισθηματικά τσιγκούνης δεν θα σου αποκαλύψει τα συναισθήματα του. Δεν αισθάνεται , δεν διαθέτει ενσυναίσθηση . Δεν θα σου δείξει αγάπη, πόθο, συμπόνια. Θα τσιγκουνευτεί αγκαλιές και χάδια, ναι δεν θα διαθέσει χρόνο για αυτά, εκτός και αν ο ίδιος τα χρειάζεται για να καλύψει και να ικανοποιήσει συναισθηματικές ή σωματικές ανάγκες.
Είναι αυτός ο σύντροφος, εραστής ή σύζυγός, που φεύγει για επαγγελματικό ταξίδι και δεν θα σου αφήσει ούτε ένα ευρώ. Εννοείται δεν θα σε ρωτήσει καν αν χρειάζεσαι κάτι και φυσικά το θεωρεί δεδομένο ότι μπορείς να ανταπεξέλθεις μόνη σου οικονομικά. Και επειδή η τσιγκουνιά δεν είναι ανδρική υπόθεση, ούτε το άρθρο είναι αφιερωμένο σε άνδρες, (αλλά είστε πηγή έμπνευσης,
μωρέ, κάποιοι), σου έχω και το προφίλ της τσιγκούνας που Ναι! Μπορεί να το έχεις συναντήσει ή ακόμη χειρότερα να βιώνεις ένα γενναιόδωρο έρωτα μαζί της . Σε σένα το λέω αγαπημένε….Είναι λοιπόν αυτή η τύπισσα που από το πρώτο ραντεβού έως το τελευταίο δεν έχει κάνει ποτέ μα ποτέ την κίνηση να πιάσει το πορτοφόλι της! Τα πληρώνεις όλα εσύ! Είναι αυτή η τύπισσα που σου αγοράζει δώρα γενεθλίων, επετείου, ονομαστικής εορτής από προσφορές, στοκ ή εκπτώσεις. Που σημαίνει ότι δεν μπορείς ούτε να τα επιστρέψεις σε περίπτωση που δεν είναι στο νούμερο σου ή απλά δεν σου αρέσουν. Ο συγκεκριμένος τύπος τσιγκούνας παίζει πολύ σε κουμπάρα και νονά! το νου σου. Επίσης είναι αυτή η τσιγκούνα που σε διακοπές ή εξόδους στο τσαντάκι της έχει μόνο το κραγιόν και το κινητό της. Δεν διαθέτει πορτοφόλι! Και φυσικά στο σημείο αυτό να γίνει μια αναφορά , κάτι σαν τιμής ένεκεν στη τσιγκούνα φίλη, εξαδέλφη, διευθύντρια, στο τσιγκούνη συνάδελφο, πωλητή, πελάτη ή ακόμη και συγγενή Α βαθμού.
Εκτιμώ ότι η τσιγκουνιά και η μιζέρια είναι έννοιες συγγενικές. Κάτι σαν πρώτες ξαδέλφες ένα πράγμα. Κάποιος που είναι τσιγκούνης είναι και μίζερος και το αντίστροφο.
Προσωπικά απεχθάνομαι και τη μιζέρια και τη τσιγκουνιά όπως ο διάολος το λιβάνι. Τώρα που το καλοσκέφτομαι ούτε και το λιβάνι μπορώ….
Αλλά παραδεχτείτε το, οφείλουμε ένα ευχαριστώ σε όλους τους τσιγκούνηδες και τις τσιγκούνες που πέρασαν από τη ζωή μας. Είσασταν τόσο μίζεροι, φειδωλοί και με το παραπάνω σε δώρα και συναισθήματα που αποτελέσατε το ιδανικό μέτρο σύγκρισης για τους πραγματικά γενναιόδωρους , που να με συγχωρείτε αλλά θα τους προτιμήσω…..
Είμαι του <πολύ>.