Ιστορική μνήμη και εθνικό φρόνημα – Σκέψεις και προβληματισμοί με αφορμή το λογότυπο της επιτροπής εορτασμού για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821

του Θανάση Μανουσάκη

Έντονες και ηχηρές αντιδράσεις υπήρξαν τις προηγούμενες ημέρες , σχετικά με το λογότυπο που παρουσίασε η επιτροπή εορτασμού των 200 ετών από την επανάσταση του 1821,την περασμένη Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου , ένα σήμα που κατά τους εμπνευστές και υποστηρικτές του, επιχειρεί να αποτυπώσει την πολυκύμαντη διαδρομή του ελληνικού κράτους με τις επιτυχίες και τις δύσκολες στιγμές που την σημάδεψαν, αλλά και να αναδείξει την ανάγκης της ” φυγής προς τα εμπρός ”, με τους δρόμους που ανοίγονται στο μέλλον.
Στην οπτικοποιημένη παρουσίαση του σήματος , που παρουσίασε στον προσωπικό λογαριασμό της , στο twitter η πρόεδρος της Οργανωτικής επιτροπής για τον εορτασμό των 200 ετών, από την επανάσταση του 1821, Γιάννα Αγγελοπούλου αναφέρει με νόημα: ” Διακόσια χρόνια δεν είναι απλώς μια ιστορία, είναι μια μεγάλη ευκαιρία: Είναι ευκαιρία μας να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα . Να γιορτάσουμε όπως μόνο οι Έλληνες ξέρουμε . Αλλά και να θυμηθούμε από που ξεκινήσαμε . Να συνειδητοποιήσουμε που βρισκόμαστε και να αποφασίσουμε που θέλουμε να πάμε. Μπορεί να έχουνε μνήμες χωριστές, ζωές διαφορετικές και όνειρα αλλιώτικα . Όμως εμείς όλοι είμαστε η Ελλάδα. Και αυτό είναι το σήμα μας. Το σήμα της γιορτής και της ευκαιρίας μας. Ας το βάλουμε όλοι στην καρδιά μας ”.
Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη επιτροπή λειτουργεί αποκλειστικά με ίδιους πόρους , χωρίς καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού , σύμφωνα με το Προεδρικό διάταγμα συγκρότησης ( το σχετικό κείμενο εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της επιτροπής: www.greece2021.gr), που προέρχονται από ιδιωτικές δωρεές, χορηγίες, έσοδα από πωλήσεις προϊόντων ή άλλες προωθητικές ενέργειες, καθώς επίσης από μεταφορά πόρων του ιδρύματος στο πλαίσιο της συνεργασίας τους για την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων .
Το σήμα της επιτροπής ” Ελλάδα 2021” είναι χορηγία της ΄Ένωσης Εταιρειών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος (ΕΔΕΕ) και αναπτύχθηκε από το Beetroot Desigh Group.
Υπενθυμίζεται ότι τις εργασίες της Επιτροπής ” Ελλάδα 2021 ” σε συνεργασία με το ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία, κήρυξε σε πανηγυρική συνεδρίαση ο πρόεδρος του Σώματος Κωνσταντίνος Τασιούλας, στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, στις 7 Νοεμβρίου 2019 , παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη , αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων, του αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, πρώην πρωθυπουργών, πρώην προέδρων της Βουλής , βουλευτών και άλλων επισήμων , όπου παρουσιάστηκαν τα 31 πρώτα ονόματα της Επιτροπής ” Ελλάδα 2021” , που θα προετοιμάσει τις επετειακές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν ενόψει της συμπλήρωσης 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Ωστόσο παρά το κλίμα της εθνικής ομοψυχίας και συναίνεσης που προσπαθεί να περάσει η Επιτροπή αυτή, υπήρξαν αντιδράσεις , σχετικά με τα ονόματα στην σύνθεση της, που κάθε άλλο παρά συνάδουν με το μήνυμα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821, άλλα και με τοποθετήσεις της προέδρου της Γιάννας Αγγελόπουλου , για γεγονότα που συνδέονται με την εθνική ιστορική μνήμη, σε κρίσιμες και καθοριστικές για το μέλλον της χώρας συγκυρίες , που αποτέλεσαν σταθμό για την νεότερη ελληνική ιστορία.
Η πρώτη αντίδραση απέναντι στην επιτροπή για τον εορτασμό των 200 ετών από την επανάσταση του 1821, εμφανίστηκε στις 7 Νοεμβρίου 2019 την ημέρα έναρξης , από αρχηγό κοινοβουλευτικού κόμματος και συγκεκριμένα από τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο , που ανακοίνωσε την απόχη του κόμματος του από τις εργασίες της Επιτροπής (το μοναδικό κόμμα της παρούσας συνόδου της Βουλής, που δεν συμμετέχει) , που δηλώνει ότι συμφωνεί με την ιδέα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την δημιουργία της επιτροπής ”Ελλάδα 2021” που θα αναλάβει τις εκδηλώσεις για την συμπλήρωση 200 χρόνων από την εθνική παλιγγενεσία , διαφωνεί όμως με την επιλογή των προσώπων που απαρτίζουν αυτή την επιτροπή και ειδικά με το πρόσωπο της προέδρου Γιάννας Αγγελόπουλου , που σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης ” δεν είναι συμβατή με τη σημειολογία και τα μηνύματα που εκπέμπουν οι εορτασμοί αυτοί στον ελληνικό λαό ”.
Παράλληλα ο κ. Βελόπουλος σε κοινοβουλευτική ερώτηση που κατέθεσε από κοινού με τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνο Χήτα στις 29 Δεκεμβρίου 2019 , καταγγέλλει μια σειρά φοροαπαλλαγών για την επιτροπή ” Ελλάδα 2021 ” με πρόεδρο την Γιάννα Αγγελοπούλου.
Σύμφωνα με την ερώτηση που απευθύνεται προς τον πρωθυπουργό αλλά και τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών και Αθλητισμού , ο πρόεδρος και ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, ζητούν να πληροφορηθούν στο ” πλαίσιο της νομιμότητας και της διαφάνειας που πρέπει να διέπει το ελληνικό Δημόσιο , για ποιο λόγο η επιτροπή υπόκειται σε ειδικό φορολογικό καθεστώς , αλλά και αν θα ληφθούν υπόψη οι ενστάσεις που εξέφρασε η Επιστημονική υπηρεσίας της Βουλής για τις φορολογικές απαλλαγές της επιτροπής ”.
Πρέπει να σημειωθεί ότι παρά της αντιθέτου διαβεβαιώσεις της Γιάννας Αγγελοπούλου και το Προεδρικό διάταγμα σύστασης και λειτουργίας της , τελικά σύμφωνα με τις σχετικές καταγγελίες η επιτροπή ΄΄ Ελλάδα 2021 ” , έχει λαμβάνειν κρατικό χρήμα από το Ίδρυμα για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία της Βουλής , αλλά και σωρεία δωρεών από επιχειρηματίες και ιδρύματα που θα καταχωρηθούν στη συνέχεια ως φοροαπαλλαγές .
Στην ίδια ερώτηση το κόμμα της Ελληνικής Λύσης, επισημαίνει ότι ” καμπανάκι ” για τις φοροαπαλλαγές της συγκεκριμένης επιτροπής , έκρουσε και η Επιστημονική υπηρεσία της Βουλής προειδοποιώντας ότι οι επίμαχες διατάξεις παρουσιάζουν προβλήματα,που θα πρέπει να ρυθμιστούν, έτσι ώστε στο μέλλον να μην προκύψουν ανάλογα αδιέξοδα .
Παράλληλα , με τις αντιδράσεις που υπήρξαν με την έναρξη εργασιών της επιτροπής ” Ελλάδα 1821”, η ίδια η πρόεδρος της, Γιάννα Αγγελόπουλου με δημόσιες τοποθετήσεις , δημιούργησε τουλάχιστον σοβαρές αμφιβολίες και επιφυλάξεις για το ενωτικό μήνυμα που θα πρέπει να δοθεί στην ελληνική κοινωνία για τον εορτασμό της εθνικής παλιγγενεσίας του 1821 με βάση και το πνεύμα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της εποχής και κομβικά γεγονότα της νεότερης ελληνικής ιστορίας , αφού στην ομιλία της κατά την πρώτη συνεδρίαση σε ολομέλεια της επιτροπής ” Ελλάδα 1821 ” στις 18 Δεκεμβρίου 2019 ,αναφερομένη στην ιστορική διαδρομή της χώρας , υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι ΄΄ είμαι βέβαιη πως πολλοί στην Ελλάδα και αλλού θα ήθελαν να μάθουν και μερικές ιστορίες για την Ιστορία. Για αυτά τα 200 χρόνια που είναι τόσο πολλά , αλλά και πάλι είναι λιγότερα από τα γεγονότα . Εμφύλιοι, διχασμοί, η ανθρωπιστική καταστροφή του Μικραασιατιικού, θηριωδίες από το ναζισμό, θηριωδίες και μεταξύ μας, χούντα, Κυπριακό , κρίση ”.
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η τοποθέτηση της κ. Αγγελοπούλου ,ιδιαίτερα σε ότι αφορά την Μικρασιατική καταστροφή του 1922( θυμίζει ανάλογες αλήστου μνήμες τοποθετήσεις της πρώην βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, νυν στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγήτριας ιστορίας του ΑΠΘ Μαρίας Ρεπούση, όπως αποτυπώθηκαν στο βιβλίο ιστορίας της ΣΤ΄Δημοτικού την σχολική περίοδο 2006-2007 που ευτυχώς μετά την κατακραυγή που επακολούθησε το βιβλίο αυτό αποσύρθηκε από το υπουργείο Παιδείας την επόμενη χρονιά από την σχολική ύλη) και την τραγωδία της Κύπρου το 1974, χωρίς καμία απολύτως αναφορά στις βαρύτατες ιστορικές ευθύνες της Τουρκίας , που με όλες τις κυβερνήσεις της, αρνείται να αποδεχθεί τις ευθύνες της, προκαλώντας συνεχώς την Ελλάδα και σε ιστορικό επίπεδο, χωρίς να ζητήσει συγνώμη από τον προσφυγικό Ελληνισμό με την αναγνώριση των γενοκτονιών και στο θέμα της Κύπρου, όπου μετά την ιταμή εισβολή του ” Αττίλα ” το 1974, συνεχίζει την κατοχή με τα στρατεύματα της, να εξακολουθούν να κατέχουν το 37% της ηρωικής και μαρτυρικής μεγαλονήσου.
Επίσης την γενικότερη δυσπιστία στην συγκεκριμένη επιτροπή ” Ελλάδα 1821 ” όσον αφορά την διατήρηση της εθνικής ιστορική μνήμης και του εθνικού φρονήματος, ενισχύουν οι δημόσιες τοποθετήσεις μελών της επιτροπής, όπως προκύπτει από τα βιογραφικά τους (αναλυτικά στην ιστοσελίδα : www.greece2021.gr στην ενότητα Ολομέλεια της Επιτροπής) και οι απόψεις όπως εκφράζονται από βιβλία που έχουν συγγράψει των καθηγητών : Μάρκ Μαούζερ (έχει μιλήσει για ”πολυπολιτισμική” Θεσσαλονίκη με έντονη παρουσία του εβραϊκού στοιχείου, αγνοώντας σκόπιμα ότι η πόλη που απελευθερώθηκε στις 26 Οκτωβρίου 1912, βρίσκονταν κάτω από μια βάρβαρη τουρκική κατοχή), Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ (έχει αμφισβητήσει στο παρελθόν την ελληνικότητα του Βυζαντίου και υποστηρίζει ανεξέλεγκτες πολιτικές ενσωμάτωσης μεταναστών – προσφύγων με κίνδυνο όπως δείχνουν και τα τελευταία γεγονότα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου της εθνικής και κοινωνικής συνοχής ), Γιάννη Βούλγαρη ( έχει επιμεληθεί ιστορικά ΄΄ενθέματα ” της Κυριακάτικης Αυγής ” και έχει συνεργαστεί με την ” Καθημερινή ”,ειδικά η συνεργασία με την κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ , έχει δείξει στο παρελθόν ανάλυση της Ιστορίας με αριστερή ματιά), αλλά και του Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιου (έχει αμφισβητήσει την επιθετική πτυχή του Ισλάμ έναντι του Χριστιανισμού και ειδικά κατά της Ορθοδοξίας , παρά το γεγονός ότι οι εξτρεμιστικές επιθέσεις του ISIS στην Ευρώπη ειδικότερα έχουν δείξει το εντελώς αντίθετο, ενώ τάσσεται επίσης υπέρ της ανεξέλεγκτης ενσωμάτωσης μεταναστών – προσφύγων , παρότι τα τελευταία γεγονότα αναδεικνύουν το εντελώς αντίθετο, ειδικά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπου έχουν δεχθεί επιθέσεις ιεροί ναοί και εκκλησάκια , ενώ τα τελευταία γεγονότα, θέτουν πάντα σε κίνδυνο την εθνική κοινωνική συνοχή της Ελλάδας στο παρόν και κυρίως στο άμεσο μέλλον).
Οι αντιδράσεις και η κριτική για την επιτροπή που έχει αναλάβει την ευθύνη για τον εορτασμό των 200 ετών, από την επανάσταση του 1821 κλιμακώθηκαν από την περασμένη Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου με την δημοσιοποίηση του λογότυπου της επιτροπής αυτής , που δυστυχώς δεν περιέχει όχι μόνο την ελληνική σημαία, αλλά και τον σταυρό της Ορθοδοξίας, όπου και μόνο η ύψωση του τιμίου λάβαρου της Επανάστασης από τον Μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανό, στην Αγία Λαύρα, όσο και να το αμφισβητούν ” δημοκράτες – προοδευτικοί ” , όπως η γνωστή καθηγήτρια πανεπιστημίου και στέλεχος της Αριστεράς Μαρία Ρεπούση,αποδεικνύουν την ανεκτίμητη συμβολή της Εκκλησίας στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα .
Χαρακτηριστικό των αντιδράσεων πέρα από την κοινή γνώμη όπως εκφράστηκε και σε κοινωνικά δίκτυα , είναι ότι προήλθαν και από καταξιωμένους ανθρώπους στον χώρο της επικοινωνίας και της Διαφήμισης, όπως ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Επικοινωνίας (των διαφημιστών της Βόρειας Ελλάδας ) και πρόεδρος του Συλλόγου Πελοποννησίων Θεσσαλονίκης ” Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ” Ντίνος Κωστόπουλος , που σε δηλώσεις του την περασμένη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου στο ραδιοφωνικό σταθμό της πόλης Focus fm 103.6 ,χαρακτήρισε το συγκεκριμένο λογότυπο της επιτροπής ως ένα λάθος μια ”σερπαντίνα ” όπως είπε χαρακτηριστικά ταιριάζει σε ένα ένα event και όχι στην αξία και την σημασία του ιστορικού γεγονότος της εθνικής παλιγγενεσίας του 1821, ανακοινώνοντας ότι ο Σύλλογος Πελοποννησίων Θεσσαλονίκης, ετοιμάζει εκδηλώσεις που θα τιμηθεί το σπουδαίο αυτό για την πορεία της χώρας ιστορικό γεγονός, σε αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη της επιτροπής ” Ελλάδα 1821 ”.
Με βάση λοιπόν τις δικαιολογημένες αυτές αντιδράσεις κατά την προσωπική μου άποψη , που προήλθαν από την δημοσιοποίηση του λογότυπου της επιτροπής για τον εορτασμό των 200 ετών από τον εθνικό απελευθερωτικό αγώνα του 1821 απέναντι στην τουρκική κατοχή 400 ετών σκλαβιάς , μια ιστορική περίοδο κομβική για την δημιουργία του νεότερου ελληνικού κράτους , η συγκεκριμένη επιτροπή ” Ελλάδα 1821 ” επιβάλλεται να αλλάξει το λογότυπο , αφού ήδη με διαδικτυακή πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών που έχει αναληφθεί , γίνεται όλο και πιο επιτακτικό το συγκεκριμένο αυτονόητο αίτημα και φυσικά προς αυτή την κατεύθυνση θεσμικό ρόλο και λόγο έχει και η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. που μαζί με τις υπόλοιπες κοινοβουλευτικές δυνάμεις (αν και προσωπικά για τα κόμματα της Αριστεράς έχω τις αμφιβολίες μου), πρέπει να ενεργήσουν έτσι ώστε και από πλευράς σήματος και ειδικότερα εκδηλώσεων να υπάρξει ο ενδεδειγμένος σεβασμός και η τιμή σε αυτή την σπουδαία επέτειο.
Σε διαφορετική περίπτωση πλησιάζοντας στην φετινή επέτειο της 25ης Μαρτίου αλλά και στην επέτειο της επόμενης χρόνιας, όπου συμπληρώνονται τα 200 χρόνια και θα πραγματοποιηθούν οι σχετικοί εορτασμοί ο δημόσιος βίος της χώρας και η ελληνική κοινωνία γενικότερα, πολύ φοβάμαι και μακάρι ειλικρινά να διαψευστούν, θα μπουν σε ένα νέο κύκλο διχασμού , κάτι που δεν το χρειάζεται η χώρα , ειδικά σε αυτή την χρονική συγκυρία με τόσα προβλήματα ,για αυτό οι έχοντες την ευθύνη των εορτασμών ,να διατηρήσουν την ιστορική μνήμη και το εθνικό φρόνημα των σημερινών αλλά και των μελλοντικών γενεών.