Η ιστορία του δούκα Ρισελιέ

Απόψεις Η δική σου ιστορία Κυρίως θέματα

Η ιστορία του δούκα Ρισελιέ

Ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ έφτιαξε το παλάτι των Βερσαλλιών, όπου έγιναν φαντασμαγορικές δεξιώσεις, χοροί, γλέντια και πολυτελή γεύματα. Τα τελευταία χρόνια του όμως τα πέρασε με υπερβολική θρησκοληψία και κατάθλιψη λόγω οικογενειακών προβλημάτων. Η αυλή του έπληττε και λαχταρούσε κάτι καινούριο. Το 1710 εμφανίστηκε ο νεαρός δούκας του Ρισελιέ (Ο θείος του πατέρα του ήταν ο διαβόητος καρδινάλιος Ρισελιέ, που ήταν κληρικός και πολιτικός). Με τα διαπεραστικά του μάτια και με χέρια ταχύτερα από ό,τι ήταν ασφαλές, αναστάτωσε όλες τις κυρίες της αυλής. Κάθε γυναίκα γι’ αυτόν ήταν πρόκληση και όσο πιο δύσκολο ήταν να την προσεγγίσει, τόσο περισσότερο προσπαθούσε να την κατακτήσει.
Ο δούκας της Ορλεάνης είχε μια πανέμορφη κόρη, την ντε Βαλουά, την οποία την προστάτευε με κάθε τρόπο ώστε να μείνει αγνή μέχρι να παντρευτεί. Ο Ρισελιέ μεταμφιέστηκε ένα βράδυ σε υπηρέτρια και μπήκε στο υπνοδωμάτιό της. Η ντε Βαλουά σαν υπνωτισμένη από την ομορφιά του, το βλέμμα και τα λόγια του οδηγήθηκε στην αγκαλιά του και ο Ρισελιέ τη μύησε στις τελετουργίες της ακολασίας. Όταν ο δούκας της Ορλεάνης αύξησε ακόμη περισσότερο τα προστατευτικά μέτρα, ο Ρισελιέ αγόρασε το διπλανό σπίτι με ψεύτικο όνομα και έσκαψε μια καταπακτή μέσα από τον τοίχο που συνόρευε με την ντουλάπα της ντε Βαλουά. Εκεί απόλαυσαν πολλές στιγμές ηδονής μέχρι που εξασθένισε η αίσθηση του καινούριου κι άρχισε να κυνηγάει άλλες κυρίες της αυλής.
Όλοι γνώριζαν τα κατορθώματά του γιατί συνήθιζε να τα δημοσιοποιεί όσο το δυνατό πιο έντονα. Μάλιστα δύο γυναίκες ανακάλυψαν ότι είχε σχέση και με τις δύο παράλληλα αλλά όταν πήγαν να τον μαλώσουν εκείνος όχι μόνο δεν απολογήθηκε αλλά με φλογερά λόγια και χάδια τις έπεισε να συμμετάσχουν σε τρίο, εκμεταλλευόμενος τη ματαιοδοξία κάθε γυναίκας που δεν μπορεί να αντέξει τη σκέψη ότι θα προτιμούσε την άλλη.
Οι γυναίκες συναγωνίζονταν για την προσοχή του. Αν δεν προσπαθούσε να σαγηνεύσει μια γυναίκα, εκείνη πίστευε ότι κάτι δεν πάει καλά με την ίδια. Το να γίνει στόχος της προσοχής του αποτελούσε φαντασίωση για κάθε κυρία της αυλής, διότι ανέτρεπε με θράσος τα σχέδια κάθε συζύγου που προσπαθούσε να προστατεύσει τη γυναίκα του. Αντιμετώπιζε τους κινδύνους και τα εμπόδια ενώ η έντονη επιθυμία που έδειχνε είχε μια διαπεραστική δύναμη στις γυναίκες με αποτέλεσμα να γίνει ο ακαταμάχητος ακόλαστος της αυλής.

Χαρά Ζήκα
(Μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Χαρά Ζήκα και να στέλνετε τη δική σας ιστορία που θα γίνει άρθρο στο e-mail: xarazika@gmail.com)