Η ιστορία της Σοφίας

Απόψεις Η δική σου ιστορία Κυρίως θέματα

Η Σοφία ήταν πολύ ερωτευμένη με έναν γείτονά της, τον Αλέξη. Ήταν διατεθειμένη να κάνει τα πάντα προκειμένου να τον έχει στην αγκαλιά της. Ντυνόταν, στολιζόταν και περνούσε συνεχώς μπροστά από το σπίτι του για να μπαίνει στο οπτικό του πεδίο. Ήταν η πιο όμορφη και η πιο περιποιημένη στη γειτονιά αλλά αυτός φαινόταν να μην της δίνει ιδιαίτερη σημασία, τη χαιρετούσε πάντα πολύ ευγενικά, με σοβαρό ύφος αλλά ποτέ δεν της πρότεινε να βγουν. Εκείνη δεν ήθελε να κάνει το πρώτο βήμα, γι’ αυτό σκέφτηκε να «δέσει» τον Αλέξη με μάγια, ώστε να πέσει στα πόδια της.
Επισκέφτηκε μια γυναίκα η οποία δηλώνει ότι είναι μάγισσα. Πλήρωσε ένα υπέρογκο ποσό και έφυγε με τα σύνεργα της μαγείας. Έπρεπε να γράψει το όνομα του Αλέξη με κραγιόν σε έναν καθρέφτη, να τον σκεπάσει με κόκκινο πανί και κάθε βράδυ να τον ξεσκεπάζει, να λέει ένα ξόρκι και να τον ραντίζει με ένα δύσοσμο υγρό που της έδωσε η μάγισσα. Η Σοφία όταν πήγε να γράψει το όνομα του Αλέξη δίστασε, μύρισε και ξαναμύρισε το υγρό και φοβήθηκε μην πάθει κάτι ο αγαπημένος της. Σκέφτηκε να κάνει μια δοκιμή με το ξόρκι και μετά να το εφαρμόσει στον Αλέξη. Έγραψε στον καθρέφτη το όνομα του αδερφού του Αλέξη, του Θανάση. Αυτός της φαινόταν κακομούτσουνος και αντιπαθητικός, οτιδήποτε και να πάθαινε θα αδιαφορούσε.
Κάθε μέρα η Σοφία έλεγε το ξόρκι με το όνομα του Θανάση και ράντιζε τον καθρέφτη. Έβγαινε στη γειτονιά και τον παρατηρούσε να δει αν άλλαξε κάτι, αν του συνέβη κάτι και φυσικά αν θα την ερωτευόταν. Μέσα σε ένα μήνα η Σοφία αδιαφορούσε για τον Αλέξη και ένιωθε απίστευτα ερωτευμένη με τον Θανάση! Τον παρακολουθούσε να δει πού συχνάζει και τι κάνει μέχρι που κατάλαβαν όλοι στη γειτονιά ότι η Σοφία είχε εμμονή μαζί του.
Ο Θανάσης την πλησίασε μια μέρα και της είπε να σταματήσει να ασχολείται μαζί του και λυπάται που ο αδερφός του μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν ερωτευμένος μαζί της και ήθελε να της προτείνει να βγουν. Ο Αλέξης όταν είδε ότι εκείνη ενδιαφέρεται για τον Θανάση, τη διέγραψε από το μυαλό του. Η Σοφία έγινε ένα με το πάτωμα και έξαλλη πήγε στη μάγισσα να παραπονεθεί για την κακή έκβαση της υπόθεσης. Εκείνη την επέπληξε που «έπαιξε» με όλους και ιδιαίτερα με τη μαγεία. Της είπε ότι όλα αυτά θα γυρίσουν πάνω της και την έδιωξε.
Δώδεκα χρόνια μετά, η Σοφία διηγείται αυτή την ιστορία με πόνο ψυχής. Είναι μόνη, δεν μπόρεσε να βρει σύζυγο και ζει μια οδυνηρή καθημερινότητα, αφού παλεύει με την κατάθλιψη. Οι μέρες της γίνονται ακόμη πιο άσχημες όταν βλέπει το Θανάση και τον Αλέξη να κυκλοφορούν στη γειτονιά με τις γυναίκες και τα παιδιά τους. Η ίδια πιστεύει πως η ψυχολογία της είναι χάλια επειδή δεν έκανε σωστά τη μαγεία και περνά ένα είδος τιμωρίας, όπως της είπε η μάγισσα.
Δεν μου απάντησε, ούτε με κοίταξε όταν τη ρώτησα αν έχει σκεφτεί πως η ψυχολογία της ήταν εκείνη που την οδήγησε στη μάγισσα (ανασφάλεια), σε διαφορετικό όνομα από αυτό που ήθελε (αμφιβολία), σε ακραίες πράξεις εκδήλωσης ερωτικού ενδιαφέροντος (χαμηλή αυτοπεποίθηση) και πως σε ό,τι εστιάζουμε την προσοχή μας αυτό μεγεθύνεται (έλλειψη πρόθεσης).

Χαρά Ζήκα
(Μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Χαρά Ζήκα στο e-mail: xarazika@gmail.com και να στείλετε τη δική σας ιστορία για να γίνει άρθρο )