Η ιστορία της κυρίας Ρεκαμιέ

Απόψεις Η δική σου ιστορία

Ο Αύγουστος ήταν πρίγκιπας της Πρωσίας, ο οποίος συνελήφθη από τον Ναπολέοντα το 1806, όταν η Πρωσία και η Γαλλία ήταν σε εμπόλεμη κατάσταση. Ο Ναπολέων αντί να τον βάλει φυλακή του επέτρεψε να κυκλοφορεί στα εδάφη της Γαλλίας παρακολουθώντας τον στενά οι κατάσκοποί του. Αυτό που έκανε όμως ο πρίγκιπας είναι να περιφέρεται από πόλη σε πόλη και να σαγηνεύει μικρά κορίτσια.
Κάποια στιγμή τον κάλεσαν σε ένα κάστρο, όπου εκεί, ανάμεσα στους άλλους καλεσμένους, βρισκόταν η κυρία Ρεκαμιέ, μεγαλύτερή του σε ηλικία και παντρεμένη με έναν τραπεζίτη. Ο πρίγκιπας είχε ακούσει πολλά γι’ αυτή τη γυναίκα, θεωρούνταν η πιο όμορφη στη χώρα. Οι άνδρες ξετρελαίνονταν μαζί της, ειδικά στους χορούς που φορούσε διάφανα λευκά φορέματα και χόρευε με ανεμελιά. Μάλιστα ήταν γνωστό ότι την είχε ερωτευτεί τρελά ο αδερφός του αυτοκράτορα Ναπολέοντα.
Ο Αύγουστος ενθουσιάστηκε από την εμφάνισή της αλλά εντυπωσιάστηκε πολύ από το βλέμμα και τα μάτια της που ήταν γλυκά αλλά και με μια υπόνοια θλίψης. Στο δείπνο κοιτούσε χαμηλά αλλά όταν σήκωνε το πρόσωπό της κοιτούσε τον πρίγκιπα βαθιά στα μάτια. Μετά το δείπνο η κυρία Ρεκαμιέ έπαιξε άρπα και τραγούδησε με μια αγγελική φωνή και συνάμα με ένα κατεργάρικο ύφος που ο Αύγουστος ξετρελάθηκε. Παρέτεινε τη διαμονή του στο κάστρο, έκανε περιπάτους μαζί της, βόλτες στη λίμνη και ο περιβόητος εργένης μετά από λίγο της ζήτησε να παρατήσει τον γηραιότερο άντρα της, να παντρευτούν και να πάνε να ζήσουν στην Πρωσία. Εκείνη δέχτηκε και υποσχέθηκε ότι θα γίνουν όλα όπως τα επιθυμούσε ο πρίγκιπας. Ο Αύγουστος πήγε στην Πρωσία να ζητήσει την έγκριση της οικογένειάς του και η κυρία επέστρεψε στο Παρίσι για να διασφαλίσει την ακύρωση του γάμου της. Μετά από λίγο καιρό όμως η κυρία Ρεκαμιέ του έστειλε ένα γράμμα λέγοντάς του ότι άλλαξε γνώμη.
Έτσι ο Αύγουστος μπήκε στη λίστα των κατακτήσεών της που ήταν πάμπολλες, όπως ο πρίγκιπας του Μέτερνιχ, ο δούκας του Ουέλινγκτον, οι συγγραφείς Κονστάν και Σατομπριάν και πολλοί άλλοι. Όπως έλεγαν η πηγή της δύναμής της οφειλόταν στο αγγελικό και αθώο πρόσωπό της που ξυπνούσε το πατρικό ένστικτο στους άντρες αλλά και στον παθιασμένο χορό της που φαινόταν ένα φιλάρεσκο θηλυκό που υποσχόταν ηδονή και έντονο πάθος.

Χαρά Ζήκα
(Μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Χαρά Ζήκα και να στέλνετε τη δική σας ιστορία που θα γίνει άρθρο στο e-mail: xarazika@gmail.com)