Η Αρχή είναι το ήμισυ του παντός – Άρθρο του Βαγγέλη Ραφτόπουλου

Απόψεις Το Τρίτο Μάτι
του Βαγγέλη Ραφτόπουλου

Ενώ η νεοεκλεγμένη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φαινόταν ότι θα ξεκινούσε τη θητεία της χωρίς προβλήματα, επειδή επί της διακυβέρνησης της χώρας από τον Σύριζα, πολλά προβλήματα – μνημόνια, μακεδονικό, πλεονάσματα- έβαιναν προς τη λύση τους, ξαφνικά και αναπάντεχα ανεφύησαν θέματα ανυπέρβλητα, όπως η δυνατότητα εισβολής μεταναστών και προσφύγων από τα σύνορα της χώρας μας, καθώς και οι κίνδυνοι που προέρχονται από τη διάδοση του κορωνοϊού.
Η κινητοποίηση της κυβέρνησης ήταν άμεση και αποτελεσματική προς μεγάλη κατάπληξη των πολιτών, που υπό όμματι λοξώ και υπόπτω αντιλαμβάνονταν και εισέπρατταν οποιαδήποτε κινητοποίηση και αν πραγματοποιούσε μια κυβέρνηση.
Τόσο στην απαγόρευση του καπνίσματος, όσο και στη προστασία των συνόρων και τα ληφθέντα αυστηρά μέτρα προστασίας της υγείας του κόσμου από τη πανδημία που πλήττει όλο τον κόσμο, η κυβέρνηση ενήργησε σοφά και γρήγορα, προγραμμάτισε με μεθοδικότητα και σωστή οργάνωση τις ενέργειές της, δεν υπολόγισε το πολιτικό κόστος και συνεργάστηκε μεθοδικά με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Επειδή η καλή αρχή συνήθως ακολουθείται από ενέργειες ίσου ή καλύτερου αποτελέσματος, ο υπογράφων θα ήταν ευτυχής αν η οποιαδήποτε δράση ακολουθείτο από μεγάλη επιτυχία.
Σοβαρά προβλήματα, που λιμνάζουν από χρόνια, πρέπει να αντιμετωπισθούν δραστικά και να λυθούν δια παντός.
Στον οικονομικό τομέα, η αύξηση των κατώτατων μισθών σε επίπεδα επιβίωσης είναι αναγκαία προτεραιότητα της κυβέρνησης, όπως και η διαμόρφωση συνθηκών επανόδου των εκατοντάδων χιλιάδων νέων επιστημόνων στη χώρα μας.
Το κυνήγι-ανηλεές- όσων εκ φεύγουν της φορολόγησης είναι επίσης μεγάλη προτεραιότητα των διοικούντων, με δεδομένες τις απαράβατες αρχές για ισότητα, ισονομία και ισοπολιτεία.
Δεν νοείται επαγγελματίες με υψηλό εισόδημα να φοροδιαφεύγουν-γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι- και οι μισθωτοί να σηκώνουν τα βάρη της υψηλής φορολόγησής τους.
Η ύπαρξη χιλιάδων airbnb αυξάνει τις τιμές ενοικίασης και πώλησης ακινήτων, που πολλές φορές είναι αδύνατη η εύρεσή τους.
Ο σχολαστικός έλεγχος, η επιβολή υψηλής φορολόγησης στο νέο αυτό είδος προσφοράς στέγης, τα πρόστιμα μπορούν να αμβλύνουν την ήδη διαμορφωθείσα κατάσταση.
Ένα πολύ σοβαρό θέμα που δεν μας τιμά σαν χώρα, είναι η υποαπασχόληση των καθηγητών πανεπιστημίου.
Σε καμία χώρα-προηγμένη ή μη- οι καθηγητές δεν είναι απόντες και δεν μεταβαίνουν για μία ή το πολύ για δύο μέρες στο πανεπιστήμιο που διδάσκουν και μετά εξαφανίζονται
Οι καθηγητές οφείλουν να είναι παρόντες καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας στη πόλη και το πανεπιστήμιο που διδάσκουν, να συνεργάζονται με συναδέλφους τους, να επιμελούνται διδακτορικών διατριβών και να απαντούν σε ερωτήματα και απορίες φοιτητών.
Η υποχρεωτική διαμονή τους στις πόλεις-έδρες των πανεπιστημίων που διδάσκουν πρέπει να είναι υποχρεωτική.
Ένα άλλο σοβαρό θέμα που προκύπτει στη παιδεία είναι και ο μέγιστος αριθμός εισαγομένων στα πανεπιστήμια-για ψηφοθηρικούς λόγους- η απουσία τουλάχιστον της βάσης, καθώς και οι εύκολες μετεγγραφές από τα πανεπιστήμια του εξωτερικού, κάτι που πρέπει να εκλείψει τελείως.
Τέλος, ένα σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να βρει τη λύση του είναι η αποκατάσταση υγιών σχέσεων κράτους-πολιτείας που είναι διαταραγμένες εδώ και πολλά χρόνια.
Οι ίσες ευκαιρίες σε όλους, η πρόσβαση σε θέσεις με υψηλούς μισθούς-όρα Βουλή των Ελλήνων- θα δώσουν τη δυνατότητα και σε άλλους να προσδοκούν καλλίτερες μέρες.-