Mary’s Notes – Γιατί απογοητευόμαστε από ανθρώπους και καταστάσεις ;

Mary's Notes Απόψεις
Γράφει η Μαίρη Λεριά

Απογοήτευση: /ουσιαστικό/θηλυκό Δυσάρεστο συναίσθημα ματαίωσης λόγω μη ικανοποίησης ή μη διαπραγμάτευσης επιθυμητού γεγονότος. Ορισμός 1ος
Απογοήτευση:/ ουσιαστικό/Θηλυκό Συναίσθημα αποτυχίας και παραίτησης που προέρχεται από τη διάψευση των ελπίδων και των προσδοκιών.Ορισμός 2ος
Αυτές τις δυο ερμηνείες κράτησα από τις αρκετές που συνάντησα γκουγκλάρωντας την λέξη <απογοήτευση>.
Λοιπόν ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή! Οκ. Ευχάριστο συναίσθημα δεν το λες. Και ετυμολογικά να το δεις δηλαδή από + γοητεύω κατά την αρχαία ελληνική η απογοήτευση εκφράζει την παντελή έλλειψη γοητείας και ενδιαφέροντος.
Και ,Ώ, Ναι!
Όλοι μας έχουμε βιώσει κάποια στιγμή τουλάχιστον μια απογοήτευση στη ζωή μας. Και η ιστορία ξεκινάει από την παιδική μας ηλικία. Με μικρές , πολύ μικρές, απογοητεύσεις. Τότε που η Βασούλα η διπλανή σου στο θρανίο , δε σε κάλεσε στο πάρτι γενεθλίων της. Πόση απογοήτευση εισέπραξες εκείνο το πρωινό της Δευτέρας στο διάλειμμα του σχολείου καημενούλα μου;  Την ίδια ίσως και περισσότερη απογοήτευση που αισθάνθηκες και στο Γυμνάσιο όταν οι βαθμοί του τριμήνου δεν ήταν αυτοί που περίμενες. Και είχες προσπαθήσει τόσο πολύ. Με την ενηλικίωση σου συνειδητοποίησες ότι οι απογοητεύσεις των προηγούμενων χρόνων ήταν παιχνιδάκι μπροστά σε αυτά που βιώνεις ή που θα βιώσεις. Αντιλήφθηκες δηλαδή ότι τα πραγματικά δύσκολα αφορούν στις απογοητεύσεις κυρίως ανθρώπων. Στις σχέσεις. Και σε όλα αυτά που έχεις επενδύσει. Συναισθήματα και χρόνο. Και εκεί αρχίζει το πανηγύρι. Απογοητεύσεις φιλικές, ερωτικές, οικογενειακές αλλά και επαγγελματικές! Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχεις συνδυάσει ερωτική απογοήτευση με χωρισμό. Πάνε πακέτο! Χωρισμός λόγω απιστίας, προδοσίας, ασυμφωνίας χαρακτήρων ή πολύ απλά δεν πήγαινε άλλο και σας τελείωσε. Διαφορετικά τα θέλω σας. Όπως και να το δεις (Δεν θέλω να σε στεναχωρήσω) απογοήτευση βιώνεις. Είτε σε απάτησε, είτε σε πρόδωσε , είτε δεν ήθελε τα ίδια με εσένα ως προς την συνέχεια της σχέσης σας το κυρίαρχο συναίσθημα που εισπράττετε είναι ένα : Απογοήτευση. Γιατί μπλέκονται και παράλληλα συναισθήματα. Εκνευρισμός ή <θέλω εκδίκηση ΤΏΡΑ!> . Όταν τα δεδομένα στην ερωτική μας ζωή μεταβάλλονται προς το χειρότερο για εμάς τότε είναι δεδομένο ότι βιώνουμε απογοήτευση. Βέβαια το προς το χειρότερο χμμμ ….. είναι λίγο παροδικό και ενίοτε διαπραγματεύσιμο. Προσωπικά εκτιμώ (και ναι!μιλάνε τα βιώματα) πως ότι γίνεται για καλό γίνεται.Και το αντιλαμβάνεσαι αργότερα. Όσο δε, μεγαλώνεις αυτό συμβαίνει γρηγορότερα.
Δεν ξέρω πραγματικά αν πονάνε πιο πολύ οι ερωτικές η οι επαγγελματικές απογοητεύσεις. Η μήπως οι φιλικές; Πως μετριέται η προδοσία και το δυσάρεστο συναίσθημα που προκύπτει; Η μέτρηση λοιπόν αυτή είναι απόλυτα ξεκάθαρη έχω να σου πω! Αφορά την οποία επένδυση έχεις κάνει σε συναισθήματα και χρόνο. Αυτό είναι που πονάει.
Όταν η συναισθηματική ασφάλεια που αισθάνεσαι για ένα αγαπημένο πρόσωπο ερωτικό ή φιλικό υποχωρεί τότε την θέση της παίρνει το συναίσθημα της απογοήτευσης. Εύκολο δεν το λες όλο αυτό! Ιδίως όταν αυτές οι σχέσεις είναι φιλικές. Και Ναι! Αυτή η άποψη και η εκτίμηση είναι καθαρά προσωπική. ( Δεν θέλω να σου το χαλάσω αλλά δεν τίθεται θέμα αξιοκρατίας. Βιωματικό είναι το άρθρο.)
Είναι πιο δύσκολο να έχεις μια ανιδιοτελή φιλική σχέση από το να έχεις ερωτικό σύντροφο. Τώρα ανιδιοτελή ερωτική σχέση; άστο. Μεγάλο κεφάλαιο και με κουράζει .
Και στατιστικά να το δεις οι φιλικές σχέσεις έχουν μεγαλύτερη διάρκεια από τις ερωτικές. Ίσως για αυτό όταν απογοητευόμαστε δύσκολα επανερχόμαστε. Κάτι το οποίο δεν ισχύει εύκολα στις ερωτικές απογοητεύσεις .  Αν και όλα αυτά είναι καθαρά υποκειμενικές ιστορίες. Το ποσό εύκολα θα βρεις ερωτικό σύντροφο ή καινούργιο κολλητό μετά από μια δυνατή απογοήτευση εξαρτάται από το χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία του καθένα. Αλλά και από το πόσο ανασφαλής είσαι. Δύσκολη η μοναξιά Πως να αντέξεις χωρίς φίλους ή κολλητές; Μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος άνθρωπος; Μπαίνεις λοιπόν σε περίοδο εκπτώσεων συναισθηματικών και συμβιβάζεσαι. Χειρότερο δεν έχω.
Όσο μεγαλώνουμε συγχωρούμε πιο εύκολα την προδοσία. Αλλά δεν ξεχνάμε.
Κατανοούμε ότι δεν φταίει αυτός/αυτή που μας απογοήτευσε αλλά οι προσδοκίες που είχαμε. Κάτι το οποίο δεν αλλάζει.
Ούτε και εμείς μπορούμε να αλλάξουμε. Έτσι θα συνεχίσουμε να είμαστε .
Κάθε φορά λοιπόν που κάποιος σε απογοητεύει μην το αναλύεις πολύ. …
Και όπως χαρακτηριστικά έγραψε ο Μανόλης Αναγνωστάκης….
<Δεν έφταιγεν ο ίδιος. Τόσος ήτανε…..>