Άγνωστες Πτυχές της Μάχης της Κρήτης – Αντιπλοίαρχος Ιωάννης Πρεκατσουνάκης ΠΝ

Διάφορα Ελλάδα Έρευνα Κυρίως θέματα Πολιτισμός

Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού παρουσιάζουν μία νέα σειρά διαλέξεων αποκλειστικά διαδικτυακών, σεβόμενες τα ισχύοντα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Θέμα διάλεξης: “Άγνωστες Πτυχές της Μάχης της Κρήτης”.
Η μάχη για το Ηράκλειο μέσα από προσωπικές μαρτυρίες και έρευνα στο πεδίο της μάχης της Κρήτης.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε την καταγραφή.

Εισηγητής: ΑΝΤΙΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΡΕΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗΣ ΠΝ.

Η διάλεξη κινηματογραφήθηκε την Τρίτη 26 Μαΐου 2020 στην αίθουσα “Αντιναύαρχος Δημήτριος Φωκάς” των εγκαταστάσεων της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού.
————————————————————————————————————
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΙΛΙΑΣ

Η Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού, παρά τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας από τον covid-19, συνεχίζει με εναλλακτικές μεθόδους και προσεγγίσεις την προσπάθεια ανάδειξης γνωστών και άγνωστων πτυχών της ένδοξης ιστορίας μας, μέσα από διαδικτυακές παρουσιάσεις και εκδηλώσεις, με προσκεκλημένους επιφανείς ομιλητές και διακεκριμένους ιστορικούς ερευνητές και επιστήμονες.

Στην πρώτη κατά σειρά επετειακή παρουσίαση που αφορά στην Μάχη της Κρήτης (20 Μαΐου-1 Ιουνίου 1941), η ΥΙΝ έχει την χαρά να φιλοξενεί τον Αντιπλοίαρχο του Πολεμικού Ναυτικού Ιωάννη Πρεκατσουνάκη, ο οποίος παρουσιάζει το θέμα της μάχης στον τομέα του Ηρακλείου, που δόθηκε κατά την διάρκεια της επικής μάχης της Κρήτης, με μια πρωτότυπη προσέγγιση: αυτή των προσωπικών μαρτυριών των πολεμιστών και από τις δύο πλευρές, σε συνδυασμό με την παράθεση πλήθους ντοκουμέντων που τεκμηριώνουν και συμπληρώνουν αυτές τις μαρτυρίες.

Για πρώτη φορά παρατίθενται συνδυαστικά αφενός μαρτυρίες από ελήφθησαν από διάφορες πλευρές συμμετεχόντων στον Β΄ΠΠ (ελληνική-γερμανική- συμμαχική) και αφετέρου επίσημα αρχεία (έντυπα-χάρτες- φωτογραφίες κλπ) και πολεμικά ημερολόγια μονάδων και τακτικών σχηματισμών που συμμετείχαν στη μάχη του Ηρακλείου, αλλά και τη μάχη της Κρήτης ευρύτερα. Με τον τρόπο αυτόν και μέσα από την διεξοδική μελέτη του πεδίου της μάχης, επιτυγχάνεται η καταγραφή και αφήγηση της ιστορίας σε προσωπικό επίπεδο.

Η λεπτομερής έρευνα του διαλέκτη περιλαμβάνει αναλυτικούς χάρτες, φωτογραφίες “Τότε και Τώρα” και αποκαλύψεις άγνωστων ιστοριών που κρύβονται τόσο πίσω από ανέκδοτες, όσο και από συχνά πολύ γνωστές φωτογραφίες και ιστορικά γεγονότα. Για πρώτη φορά επιχειρείται η ολοκληρωμένη καταγραφή της Μάχης για το Ηράκλειο, χωρίς η λεπτομέρεια της αφήγησης να υποβαθμίζει την παρουσίαση της γενικότερης εξέλιξης της μάχης.
Η έρευνα αυτή κατά κύριο λόγο έγινε από τον Αντιπλοίαρχο Ιωάννη Πρεκατσουνάκη Π.Ν στο πλαίσιο της συγγραφής του βιβλίου του με τίτλο: “The Battle for Heraklion. Crete 1941. The campaign revealed through allied and axis accounts.”, Solihull, Hellion & Company, 2017, UK.

Η σημερινή επετειακή παρουσίαση της άγνωστης πλευράς της μάχης για το Ηράκλειο της, περιλαμβάνει πέραν των προσωπικών μαρτυριών και εμπειριών των πρωταγωνιστών της και του πλούσιου φωτογραφικού και εποπτικού υλικού, και επίδειξη αντικειμένων και ευρημάτων σχετικά με τη μάχη, τα οποία ανήκουν στην προσωπική συλλογή του διαλέκτη.

————————————————————————————————————
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΗ

O Ιωάννης Πρεκατσουνάκης γεννήθηκε το 1974 στο Ηράκλειο Κρήτης και αποφοίτησε από την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1998, ως Σημαιοφόρος Μάχιμος.
Έχει υπηρετήσει στη Φρεγάτα(Φ/Γ) ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ, στο Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΤΠΚ) ΤΟΥΡΝΑΣ και στη Φ/Γ ΚΑΝΑΡΗΣ, ενώ διατέλεσε Κυβερνήτης στο ΤΠΚ ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ κατά την περίοδο 2015-2016.
Είναι απόφοιτος της Σχολής Διοίκησης και Επιτελών του Πολεμικού Ναυτικού (ΣΔΙΕΠΝ) και της Ανωτάτης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών Master’s Degree in Military Electronic Systems Engineering από το Defense College of Management and Technology στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από τα νεανικά του χρόνια ασχολήθηκε διεξοδικά με την ιστορική έρευνα σε Ελλάδα και εξωτερικό, σχετικά με την Μάχη της Κρήτης και ειδικά με την Μάχη στο Ηράκλειο. Στο πλαίσιο της συγγραφής του βιβλίου του με τίτλο “The Battle for Heraklion. Crete 1941. The campaign revealed through allied and axis accounts”, επικεντρώθηκε τόσο στην έρευνα μέσα από προσωπικές μαρτυρίες μαχητών και των δύο πλευρών, όσο και στην λεπτομερή μελέτη του πεδίου της μάχης. Έχει δημοσιεύσει σχετικά άρθρα κυρίως στο εξωτερικό.
————————————————————————————————————
Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ευχαριστούν θερμά την Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού καθώς και τον Αντιπλοίαρχο Ιωάννη Πρεκατσουνάκη ΠΝ.
————————————————————————————————————
Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλούμε, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: http://www.fryktories.net
————————————————————————————————————