Επανεκκίνηση της οικονομίας εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού – Σκέψεις και προβληματισμοί για τις τελευταίες εξελίξεις

του Θανάση Μανουσάκη

Μια συζήτηση που έχει ξεκινήσει με δημόσιο διάλογο όχι μόνο ανάμεσα στην κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση , τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και τους θεσμικούς επαγγελματικούς φορείς, είναι το πως θα πάρει και πάλι μπρος η ελληνική ιδιωτική οικονομία, έχοντας υποστεί τους δύο τελευταίους μήνες ουσιαστική αναστολή λόγω των έκτακτων κυβερνητικών περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Την ώρα που συντάσσεται αυτό το άρθρο, αναμένεται το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που αναμένεται να ανακοινώσει νέο πακέτο στήριξης μέτρων για την επανεκκίνηση της ιδιωτικής οικονομίας, με στόχο την ενίσχυση της εργασίας και του τουρισμού και γενικότερα σημαντικών κλάδων οικονομικών , με παράλληλες ανακοινώσεις εξειδίκευσης των μέτρων αυτών από τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη, Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες αφού ο πρωθυπουργός περιγράψει τις δυσκολίες που ανοίγονται στον ορίζοντα για την τρέχουσα χρονιά του 2020 στην χώρα μας, θα τονίσει ότι τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση θα έχουν βάλουν για μια ισχυρή ανάπτυξη εντός του 2021. Το πακέτο των μέτρων σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες θα περιλαμβάνει 7 δισ . Δημοσιονομικά μέτρα και 10 δισ. για την ενίσχυση της ρευστότητας και περιλαμβάνει :
– Την μείωση της φορολογίας με στόχο να γίνει ανταγωνιστικό το τουριστικό προϊόν και να ανοίξει ο δρόμος για τον ερχομό τουριστών στην Ελλάδα.
– Την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού της πατρίδας μας.
– Την στήριξη της εργασίας με στόχο να μην υπάρξουν απολύσεις ειδικά στην ενίσχυση των επαγγελματικών ομάδων που δεν θα επανέλθουν σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης.
– Την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με την στήριξη της εργασίας μέσα από παρεμβάσεις , κάτι που σύμφωνα με την κυβέρνηση αποτελεί τον πυρήνα της πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη .
Στο σημείο αυτό και αναμένοντας να ανακοινωθούν επίσημα από τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς πρέπει να σημειωθεί ότι αναμένονται εξελίξεις σε οικονομικό επίπεδο και ήδη υπάρχουν εξελίξεις και εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας ,όπου η Ελλάδα δεν θα απουσιάσει και θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τις όποιες τυχόν ευνοϊκές εξελίξεις.

Έτσι η συμφωνία ανάμεσα στον Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέργκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν την περασμένη Δευτέρα 18 Μαΐου ,για τον δανεισμό 500 δισ. ως κοινού χρέους σε χώρες και μεταφορές σε κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο και είναι επιπλέον του 1 τρισ. που αποτελεί το ποσό του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού 2021 -2027 .
Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) καλωσόρισε το σχέδιο αυτό Μέργκελ- Μακρόν ,ωστόσο το σχέδιο αυτό θα πρέπει να εγκριθεί και από τα 27 κράτη μέλη ,με τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτζ να δηλώνει ότι μαζί με την Ολλανδία,την Δανία και την Σουηδία θα προσφέρουν μόνο δάνεια και όχι επιχορηγήσεις.
Παράλληλα με την θετική εισήγηση της Κομισιόν προς το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών ( Eurogroup) για την εκταμίευση της δόσης των 748 εκατομμυρίων ευρώ, δίνοντας το ” πράσινο φως ” με την έκτη έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας , λαμβάνοντας υπόψη και τις έκτακτες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία του κορωνοϊού, ανοίγονται ακόμα πιο θετικές προοπτικές για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας σε οικονομικό επίπεδο.

Απαιτείται όμως σχέδιο και ειδικότερα ευθύνη κυρίως από πλευράς κυβέρνησης , προκειμένου πέρα από το υγειονομικό, ειδικότερα σε οικονομικό επίπεδο να αντιμετωπιστεί αυτή η πολύ δύσκολη συγκυρία της πανδημίας που πλήττει παγκόσμια πολλές χώρες, πέρα από την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Αυτό θα επιτευχθεί αν η σημερινή κυβέρνηση απορρίψει εκμεταλλευόμενη και την δημοσκοπικά ευνοϊκή για εκείνη συγκυρία όχι μόνο κάθε σενάριο αλλά και κάθε σκέψη για πρόωρες εκλογές το ερχόμενο φθινόπωρο, αφού αυτονόητα αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και όχι προεκλογικές εκστρατείας που ούτως ή άλλως και λόγω των αναγκαίων εκλογικών δαπανών, είναι μια σπατάλη που κάθε άλλο παρά την χρειάζεται η χώρα μας σε αυτή την περίοδο.

Αντίθετα ο ανασχηματισμός παρά την διάψευση και αυτού του σεναρίου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για την χώρα θα μπορούσε να δικαιολογηθεί , αφού είναι λογικό η κυβέρνηση ένα περίπου χρόνο μετά την εκλογική νίκη της Ν.Δ. ενδεχομένως να έχει την ανάγκη ανανέωσης για την αντιμετώπιση των οποιοδήποτε δυσλειτουργιών στο κυβερνητικό έργο και προκειμένου να υπάρξει με την κατάλληλη επιλογή προσώπων μια καλύτερη απόδοση της κυβέρνησης , προκειμένου να εκπληρωθούν οι πολύ δικαιολογημένες προσδοκίες των πολιτών, ιδιαίτερα εκείνων που επέλεξαν το σημερινό κυβερνών κόμμα στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 , για μια διαφορετική, καλύτερη πορεία της χώρας .
Την στάση όμως της υπευθυνότητας και της σύνεσης όσον αφορά την αντιμετώπιση ειδικότερα των συνεπειών από την αντιμετώπιση της πανδημίας σε οικονομικό επίπεδο, θα πρέπει να επιδείξουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ειδικότερα οι υπεύθυνες και λόγω του θεσμικού τους ρόλους πολιτικές δυνάμεις, κυρίως το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ, όπου στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας ο Αλέξης Τσίπρας και στελέχη του κόμματος του, αναμένεται να ανακοινώσουν πρόταση οικονομικών μέτρων, για την αντιμετώπιση της δύσκολης συγκυρίας, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Με βάση όλα τα παραπάνω η επανεκκίνηση της ελληνικής ιδιωτικής οικονομίας, εξαιτίας της αντιμετώπισης της πανδημίας απαιτεί και υπάρχουν προοπτικές για την σοβαρή , υπεύθυνη και συνετή διαχείριση από πλευράς κυβέρνησης , όπου όμως χρειάζονται και η στήριξη με δημιουργικές προτάσεις και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα εκείνων που όπως προαναφέρθηκε και λόγω του θεσμικού τους ρόλους,επιβάλλεται να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Αυτό το δικαιούται πρώτα από όλα η ταλαιπωρημένη ελληνική κοινωνία τα τελευταία 10 χρόνια από τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής των μνημονίων και την παγκόσμια οικονομική κρίση προκειμένου πέρα από τις καλύτερες οικονομικές προοπτικές να διατηρηθεί και η απαραίτητη κοινωνική συνοχή.
Ας ελπίσουμε ότι οι έχοντες την ευθύνη θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Διαβάστε επίσης :

Γιαννακοπούλου Βουλευτής ΚΙΝΑΛ για Κεραμέως: “θα την σκίσ@ …τα έκανε σκ@τά” σε άπταιστα “γαλλικά” (ΒΙΝΤΕΟ)

Η ευθύνη της Θεσσαλονίκης – Άρθρο του Ευάγγελου Ραφτόπουλου

Σύλλογος Ποντίων Άρνισσας: Ανακοίνωση Για Το Βανδαλισμό Του Ιερού Χώρου Του Μνημείου Της Γενοκτονίας.