ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΣΤΟ Ν. ΔΡΑΜΑΣ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΣΤΟ Ν.ΔΡΑΜΑΣ.

Το δικό της βηματισμό ψάχνει να βρει η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, όχι ως διοικητική αυστηρά μονάδα, αλλά ως περιοχή με μία σειρά ζητημάτων να την απασχολούν και να τη φέρουν για πολλοστή φορά στα τάρταρα των αναπτυξιακών δεικτών.

Θεσμικά θα μπορούσε κανείς να πει, πως η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση δεν έχει τα «εργαλεία» για να μπορέσει να βγάλει όχι μόνο την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας αλλά και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει.

Και; Αν δεν έχεις τα «εργαλεία»… τότε τα δημιουργείς.!

Όταν ξεκίνησε τη θητεία της η δεύτερη εκλεγμένη Περιφερειακή διοίκηση, υπήρχε μία συγκροτημένη ομάδα με έναν σχεδιασμό και πρόγραμμα, για την ευρύτερη περιοχή της ΑΜΘ και κατά συνέπεια της Δράμας.

Στην πορεία τα δεδομένα άλλαξαν. Η μήπως όχι… ; μήπως απλά επανήλθαν στην επιφάνεια οι εγγενείς αδυναμίες των τοπικών παραγόντων να επιλύσουν μία σειρά από – για άλλες περιοχές- απλά ζητήματα τα οποία στη συγκεκριμένη περιοχή χρονίζουν απλά και μόνο γιατί αποτελούν το ποιηματάκι σε κάθε «πολιτική ομιλία». ( μονό του πάει το μυαλό στο δρόμο Δράμας Αμφίπολης και ίσως Δράμας Καβάλας, προσωπική άποψη, να γίνουν και οι δύο).

Δεν αποτελούν μόνο ποιηματάκι… αποτελούν ίσως την πιο απλή και ταυτόχρονα αχρεία τακτική για την εξυπηρέτηση δικών τους και ημετέρων συμφερόντων τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα την πορεία τόσων ετών στα τοπικά πολιτικά δρώμενα και φυσικά με τις έμμισθες θέσεις «ευθύνης» που κατέχουν, εκλεγμένοι πάντα από τον λαό.

Όσο και να ψάξω κάτι που θα κάνει τη διαφορά τα τελευταία χρόνια για την περιοχή της Δράμας δεν μπορώ να βρω τι είναι αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μοχλός ανάπτυξης για την περιοχή. Ένας μοχλός ανάπτυξης όμως που θα μπορούσε όσο το δυνατόν άμεσα και ταυτόχρονα ικανοποιητικά να μπορέσει να κάνει τον τόπο, όχι αγνώριστο… να τον κάνει βιώσιμο για τους ίδιους τους πολίτες του.

Δεν είναι πάντα απαραίτητο η επέμβαση της πολιτείας, με όποιο θεσμό αυτή και αν εκφράζεται να είναι εμφανή με ταμπέλες και ανακοινώσεις. Θα μπορούσε να δημιουργήσει μια σειρά από αναπτυξιακά μέτρα ή καλύτερα μία σειρά από θεσμούς που στην ουσία θα έδιναν την εσωτερική ώθηση στο κρυμμένο και ίσως υπνωτισμένο δυναμικό των ανθρώπων της περιοχής να δημιουργήσουν συνθήκες ανάπτυξης. Στη συνέχεια και οι ίδιοι, «οι τιμονιέρηδες» θα ήταν αναγκασμένοι να ακολουθήσουν.

Αλλά συμφέρει αυτό; Όχι τη Δράμα, ή τους πολίτες της… αυτό το ερώτημα είναι απλά ρητορικό. Συμφέρει τις κλίκες και τις ομάδες; Συμφέρει το κατεστημένο της περιοχής.

Η απάντηση στο ερώτημα είναι απλή αν κοιτάξει κανείς το τι έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στον τόπο. Δε χρησιμοποιώ αριθμητικό τα «τα τελευταία τόσα χρόνια» το αφήνω στην κρίση του αναγνώστη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΣΤΩΡΗΣ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΡΑΜΑ 2019