Χρήστος Στάγγος : Η μετά Covid-19 κρίση στους επαγγελματίες της πόλης μας

Απόψεις Κοινωνία Υγεία
Επιμέλεια Lena Kyropoulos

Ο κ. Χρήστος Στάγγος, ελεύθερος επαγγελματίας στο χώρο της ομορφιάς – κομμωτικής μιλάει για την επόμενη ημέρα του Covid-19 για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, σωματεία και σύλλογοι αυτοαπασχολουμενών.

Καλημέρα σας! Ακόμη ένα P.E.R.S.O.N.A.L.I.T.I.E.S. που αυτή τη φορά ο καλεσμένος μας ήρθε στη ζωή μου, όπως σχεδόν όλοι, απρόσμενα, μέσα από ένα γκαλά και από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας μας υπήρξε ιδιαίτερη χημεία. Μήνες μετά, ήρθε η στιγμή να μιλήσει για όλα όσα αγαπάει, όσα τον προβληματίζουν, αλλά και για το αύριο του επαγγελματικού κλάδου που εκπροσωπεί. Άνθρωπος χαρισματικός, εύχαρης και λάτρης της λεκτικής επικοινωνίας μας δίνει σήμερα την οπτική του επαγγελματία, ο οποίος ανησυχεί, προβληματίζεται και σίγουρα ψάχνει λύσεις και τρόπους για θετικά αποτελέσματα.

Καλημέρα σας κ. Στάγγο! Σας ευχαριστούμε πολύ για την αποδοχή της πρόσκλησής μας. Πώς βλέπετε την επόμενη ημέρα , μετά Covid- 19 εποχή; 

Καλημέρα σας κ. Kyropoulos και σας ευχαριστώ ιδιαιτέρως για την επικοινωνιακή ευκαιρία! Δυστυχώς ζούμε μία καταστροφική επαγγελματική πραγματικότητα. Το αίσθημα αβεβαιότητας κυριαρχεί στις δουλειές μας και στη ζωή μας. Αναστείλαμε την επαγγελματική λειτουργία μας και ακόμα και αυτοί που εξακολουθούμε να εργαζόμαστε, βιώνουμε δραματική μείωση της οικονομικής μας δραστηριότητας. Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον Covid-19 είναι ανεπαρκή και πλήττονται πολλοί οικονομικοί κλάδοι. Το πενιχρό επίδομα των 800,00 € για 1.5 μήνα και η φοροελάφρυνση των 3 μηνών, δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουμε των τσουνάμι των οικονομικών απαιτήσεων που βρίσκονται προ των πυλών. Αναλογιστείτε απλώς το γεγονός, ότι για 3 και μήνες είχαμε πλήρη παύση της εργασίας μας και τώρα απλώς συσσωρεύουμε χρέη. Είναι αδύνατο να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των υποχρεώσεών μας ,γιατί δεν υπάρχει τζίρος. Ταυτόχρονα για άλλη μία φορά, κερδισμένοι βγήκαν οι καναλάρχες, οι “επιφανείς επιχειρηματικοί όμιλοι”, οι πολυεθνικές και οι κλινικάρχες. Για άλλη μία φορά το σύστημα ταίσε τον ίδιο του τον εαυτό με ζεστό χρήμα, αφήνοντάς μας έρμαιο στις ορέξεις των κινδύνων που ελοχεύουν πίσω από απρόσωπες πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων κατά το δοκούν της “οικονομικής ηθικής τους. Με λίγα λόγια  πέφτει επάνω  μας το μερίδιο της ατομική μας ευθύνης, αφήνοντας στο απυρόβλητο το χρέος, ηθικό και υλικό, που έχει το κράτος απέναντι στην επαγγελματική μας επιβίωση. Πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα για την προστασία των επαγγελματιών, ενόψει και μίας νέας πιθανής αναζωπύρωσης του ιού.

Κ. Στάγγο, όπως είπατε στο πιθανό ή απίθανο σενάριο του 2ου κύματος Covid-19 , αυτό τι θα μπορούσε να σημαίνει για τον κλάδο σας, αλλά και για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες γενικά;

Κατά πρώτον, η κατάσταση για την υγειά και την επιβίωσή μας είναι κρίσιμη. Όλα τα δεδομένα και οι σχεδιασμοί που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέσω των Μ.Μ.Ε. δείχνουν ότι το “μάρμαρο” θα το πληρώσουμε εμείς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι και γενικά τα αδύναμα λαϊκά στρώματα . Εάν συμβεί αυτό, δε θα μπορέσουμε να αντιδράσουμε και θα υποστούμε την ανεπανόρθωτη ζημιά που θα έχει ως συνέπεια το κλείσιμο των καταστημάτων μας, και ο κυριότερος λόγος είναι ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν υποστηρίζει οικονομικά την επιχειρηματική ζωή της πόλης. Επίσης να τονίσω ιδιαίτερα ότι εάν υλοποιηθεί κάποιο σχεδιαστικό μοντέλο υποστήριξης από το Υπουργείο Ανάπτυξης και της Ε.Ε. δεν θα πρέπει σε καμία των περιπτώσεων να σχετίζεται με τραπεζικό δανεισμό,διότι το 75% των επιχειρηματιών είναι στην “black list”. Ας ελαφρύνουμε λίγο το κλίμα με μία μελωδική απόδραση:

Ο κλάδος σας έχει προνοήσει σε μία εν δυνάμει αναζωπύρωση να κρατήσει κάποια συγκεκριμένη κοινή γραμμή;

Υπάρχουν κάποιες εξαγγελίες που έχουν γίνει από διάφορα σωματεία κομμωτών ανά την Ελλάδα, όσο αφορά τις υγειονομικές διατάξεις, αλλά θα μιλήσω προσωπικά για τη δική μου επιχείρηση. Είναι ένας χώρος πολυτελείας με όλα τα προβλεπόμενα πρότυπα και προδιαγραφές που απαιτούνται στην μετά COVID-19 εποχή. Με αυστηρή τήρηση των επιτρεπόμενων ραντεβού στο χώρο μας, ώστε να υπάρχει η πιο υπεύθυνη εξυπηρέτηση για την ασφάλεια των πελατών μας. Σαφέστατα θα έχουμε οικονομική κατάρρευση όλων των κλάδων αν υπάρξει και δεύτερος κύκλος της πανδημίας που στην κυριολεξία έβαλε σε πάγο τον πλανήτη, το χρόνο και τις ζωές μας. Προς αποφυγή μίας τέτοιας περίπτωσης όλοι μαζί κρατικοί παράγοντες και πολίτες πρέπει αν συννενοηθούμε και να ενώσουμε δυνάμεις. Ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να  λειτουργεί υπέρ μας, και όχι προς όφελος των οικονομικά ισχυρών. Δε θα δεχθούμε να ξεπληρώσουμε τα σπασμένα και να οδηγηθούμε πάλι στα λουκέτα για τα χρέη. Αυτή τη φορά είναι μονόδρομος. Αν ξαναπάμε σε lock down ,δεν υπάρχει επιστροφή!

 Ο κομμωτής των επωνύμων

 

Κ. Στάγγο, μετά την άρση του Lock down η επιστροφή στην κανονικότητά μας δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την καθημερινότητα που ζούσαμε. Πλέον ο κόσμος φοβάται, τις μετακινήσεις, τις επικοινωνίες, τις επισκέψεις στα καταστήματα και κατά  ένα μεγάλο μέρος και στο σπίτι. Πώς το βιώνετε εσείς στο δικό σας χώρο εργασίας;

Είναι οξύμωρο αυτό, γιατί βλέπουμε μία πτώση της δουλειάς μας κατά 60% με 70%. Αυτή είναι η πραγματικότητα, η αλήθεια. Το ίδιο συναντάμε και σε άλλους κλάδους, όπως των ενδυμάτων της εστίασης, εν αντιθέσει με τη ραγδαία αύξηση του τζίρου στα σούπερ μάρκετ και στα καφέ – bar! Αιωρείται μία γενική διαπίστωση στην αγορά και στην κοινωνία. Σαν να θέλει ο κόσμος να κάνει κάποιου είδους επανάσταση. Θέλει να ξαναβγεί με φόρα στη ζωή, όμως κυριαρχεί έξω ο φόβος, η ανασφάλεια και η τρομολαγνεία από την επιρροή των Μ.Μ.Ε και έχουμε φτάσει σε σημείο επικινδυνότητας να ξεχάσουμε το πως είμασταν πριν. Αν κάνεις την ιχνηλάτιση της κοινωνικής μας συμπεριφοράς θα δεις ότι όλα έχουν αλλάξει. Η θερμοί εναγκαλισμοί,το φιλί,ακόμη και το χαμόγελο,τώρα είναι κρυμμένο κάτω από τη μάσκα, που μετέφραζαν το συναίσθημά μας, μπήκαν κάτω από το μικροσκόπιο της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Πάντα με χαμόγελο και αγκαλιά υποδέχεται τους φίλους – πελάτες του

 

Από τα λεγόμενά σας συνειδητοποιώ την αντίδρασή σας ως επαγγελματία, αλλά και ως άνθρωπο. Είναι ασύλληπτος ο τρόπος που μου μεταφέρετε τα συναισθήματά σας. Είναι μία κατάσταση συγκλονιστική για όλο τον πλανήτη όσα βιώνουμε τελευταία και βλέπουμε τα “νύχια” της περιβόητης νέας πραγματικότητας να μας τοποθετεί σε άκρως αυστηρά πλαίσια γενικής και ειδικής συμπεριφοράς.

Ακριβώς! Φυσικά και  δεν την υιοθετώ αυτή τη συμπεριφορά της υποταγής, γιατί αντιλαμβάνομαι την σκοπιμότητα και την επιτήδευση των συμφερόντων της παγκοσμιοκρατίας με κύριο στόχο να καταλυθεί κάθε μορφή ελευθερίας και να υποτάξουν τους ανθρώπους. Με θλίβει βαθιά η νέα κατάσταση και δε θέλω να υποκρίνομαι,την αρνούμαι!

Εσείς, ως επαγγελματίας τι έχετε να προτείνετε από πλευράς σας;

Εγώ αυτό που έχω να προτείνω στη δουλειά μου είναι ότι διατίθεμαι να προσφέρουμε υπηρεσίες υψηλού κόστους και ποιότητας στις καλύτερες τιμές! Δίνοντας συγχρόνως ισχυροποιημένο το αίσθημα της ασφάλειας, αλλά και την αυτοπεποίθηση στην ομορφιά τόσο των γυναικών, όσο και των ανδρών, ανεβάζοντάς τους τη διάθεση και την ψυχολογία! ‘Άλλωστε με όλα αυτά που έχουν συμβεί, ας μη ξεχνάμε ότι υπάρχουν και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες , όπως η βλαβερή επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας, το στέγνωμα με το πιστολάκι , τα χημικά της πισίνας, το αλάτι του θαλασσινού νερού, καθώς και η τριβή που αναπτύσσεται κατά το χτένισμα,  που ταλαιπωρούν και ερεθίζουν το τριχωτό της κεφαλής. Ρύποι και μέταλλα μπορεί επίσης να συσσωρευτούν αλληλοεπιδραστικά στη συγκεκριμένη περιοχή. Για αυτό το λόγο, τα κομμωτήρια μας χρησιμοποιούν  υψηλά  τεχνολογικά προϊόντα προστασίας έναντι της UV για την ενυδάτωση και αναδόμηση  των μαλλιών, δίνοντας εκρηκτική λάμψη και δροσερή κίνηση. Το εξειδικευμένο προσωπικό των κομμωτηρίων μας,  συμβουλεύει και καθοδηγεί τους πελάτες μας για την ορθή χρήση και πρακτική εφαρμογή των φυτικών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας  που προσφέρουμε.

Τη δεδομένη στιγμή ήρθε στο χώρο το προκαθoρισμένο ραντεβού για περιποίηση μαλλιών και άδραξα την ευκαιρία να κάνω μερικές ερωτήσεις,  

Καλησπέρα σας. Μπορώ να σας κάνω μερικές ερωτήσεις;

Παρακαλώ!

Πόσο καιρό είχατε να περιποιηθείτε τον εαυτό σας; 

Πριν την καραντίνα, δηλαδή σχεδόν 3 μήνες και τώρα ήρθα στο φίλο μου το Χρήστο να κάνουμε βαφή, και χτένισμα!

Σας έλειψε η περιποίηση των μαλλιών σας; 

Πάρα μα πάρα πολύ! Αυτό που μου έλειψε περισσότερο είναι να νιώσω  την ενυδάτωση και τη λάμψη.

Φοβηθήκατε πριν έρθετε σήμερα στο κομμωτήριο;

Καθόλου! Έχω τη μάσκα μου, τα γάντια μου και ξέρω ότι ο κ. Στάγγος πληροί όλα τα μέσα προστασίας και  διαθέτει τις απαιτούμενες προδιαγραφές στο χώρο του, οπότε  και νιώθω ασφαλής.

Σας ευχαριστούμε πολύ!

Παρακαλώ!

 

Μία τελευταία σας φράση κ. Στάγγο;

Να έχουμε ελπίδα, και πίστη στο θεό, αλλά ιδιαιτέρως προσωπικά στον εαυτό μας και στους συνανθρώπους μας! Αυτό συνεπάγεται αναζωογόνηση σε όλα τα επίπεδα, διότι η εργασία μας, όλων των επαγγελματιών στο χώρο του καλλωπισμού της κομμωτικής αισθητικής, είναι να φροντίζουμε και να αναδεικνύουμε την εσωτερική αντανάκλαση της ψυχής στο εξωτερικό καθρέπτισμα της. Ελάτε άφοβα να σας περιποιηθούμε!  Η επιστροφή μας στην κανονικότητα είναι υπόθεση όλων μας όχι μόνο στην επιχειρηματική αλυσίδα, αλλά στην ανθρώπινη συναναστροφή και συμπόρευση.

Σας ευχαριστώ κ.Kyropoulos για τις στοχευμένες ερωτήσεις σας!

Εμείς σας ευχαριστούμε κ. Στάγγο, για την ειλικρινή και ευθύβολη  τοποθέτηση σας!

 

Την αλήθεια μας,

Lena Kyropoulos and Personalies Team