Αλλάζει ο άνθρωπος ; – Άρθρο της Άννας Ζανιδάκη

Απόψεις Ελλάδα Κοινωνία
Γράφει η Άννα Ζανιδάκη

Πολλές φορές έχουμε αναρωτηθεί και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.
Μα ίσως να παίρνουμε συνέχεια τις ίδιες απαντήσεις , ίσως και να μας προβληματίζει το αν και κατά πόσο μπορεί να αλλάξει κάποιος .
Πόσο θα μπορέσουμε εμείς να επηρεάσουμε και να αλλάξουμε τρόπους και συμπεριφορές , ώστε να δοθεί και να παραδοθεί σε εμάς, ένας άλλος χαρακτήρας,ίσως και αυτός που θα αναζητούσαμε και θα θέλαμε.
Μα κάποιες φορές, ερχόμαστε αντιμέτωποι και προσπαθούμε να εξηγήσουμε , φαινόμενα, συνθήκες, καταστάσεις, συμπεριφορές, που αδυνατούμε να τις αντιληφθούμε και να τις εξηγήσουμε .
Ίσως γιατί δε μας είχε δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσουμε τέτοια άτομα κι ας ζουν ανάμεσά μας και ας αναπνέουν τον αέρα μας.
Έχουμε συνηθίσει και ίσως πάλι και να έχουμε αποδεχθεί, κάποιες άλλων ειδών συμπεριφορές , κάποια άλλα κόλπα , που μας έμαθαν ή ευννουχίζοντάς μας, θέλησαν να επικρατήσει και να πρωτοστατήσει η δική τους , λανθασμένη πάντα συμπεριφορά .
Το ότι δεχθήκαμε κάποιες τέτοιες συμπεριφορές,δε μας κηρύσσει ανεύθυνους και δε μας απαλλάσσει των ευθυνών μας .
Θα πρέπει πάντα να ξέρουμε , πως το καλύτερο και το σωστότερο, θα ήταν , να θέτουμε τους εαυτούς μας , προ των ευθυνών μας και να είμαστε σε θέση να αξιολογούμε τους εαυτούς μας , να τους κατατάσσουμε , σε εκείνα τα νοήμονα άτομα, που είναι σε θέση να δουν , που τυχόν και ίσως παρεκκλίνουν της πορείας τους και να δράσουν άμεσα και ασφαλή.
Τα μέτρα και τα τα σταθμά που θα πρέπει να δούμε και να αντισταθμίσουμε, θα πρέπει να ναι ανάλογα και πάντα σύμφωνα με τις δικές μας αναζητήσεις και τα δικά μας όνειρα και πεποιθήσεις, ώστε να πραγματοποιηθούν, να υλοποιηθούν,να πάρουν σάρκα και οστά.
Στην προσπάθεια όλη αυτή,ίσως και να αλλάξει κάποιος.
Να θελήσει να γίνει πιο δημιουργικός και ευφάνταστος, σχετικά με τις δικές του βλέψεις και ποτέ παραβλέψεις, σχετικές με τα σχέδια και το ότι οραματίστηκε και θέλει να δει , να αγγίζει, να ακουμπά.
Αυτό όμως είναι τόσο επώδυνο για τους άλλους, που είχαν μάθει σε έναν τρόπο ζωής , σε μια περπατημένη,πορεία ,που την όδευαν, ο καθένας απ το δικό του μετερίζι και τη δικιά του σκοπιά.
Σου λένε κάποια στιγμή, γιατί βρε άλλαξες;
Γιατί δεν είσαι αυτή που ήσουν;
Όλα αυτά συσχετίζονται με τον τρόπο τον οποίο δίναμε και παραδίνουμε στοιχεία, τις δικές μας καταθέσεις, ζωής και ψυχής, που όμως,όντως έχοντάς τες δεδομένες, κανείς δεν είχε μπει στις απαραίτητες θέσεις να μας κατανοήσει και να δράσει , να μας υποστηρίξει και να θελήσει απλά και μόνο, να μας καταλάβει, να δει τις ανάγκες μας, τις δικές μας δραστηριότητες, που ζητήσαμε να λαμβάνουμε μέρος και να προλαμβάνουμε καταστάσεις και πορείες διαμαρτυρίας, των δικών μας και μόνο εσώψυχων και προβληματισμών.
Με αυτές τις προϋποθέσεις, ναι , αλλάζει ο άνθρωπος.
Άλλος προς το καλύτερο κι άλλος προς το χειρότερο.

Διαβάστε επίσης :

Ηράκλεια Σερρών : Αγοράκι ενός έτους βρέθηκε νεκρό σε αρδευτικό κανάλι

Χανιά: «Έσβησε» 33χρονος πιλότος της ομάδας «ΖΕΥΣ» – Πένθος στην Πολεμική Αεροπορία