Συγκίνηση για την Αρίθα Φράνκλιν: Μία γιορτή το τελευταίο «Respect» στη «Βασίλισσα της Soul»

Αποχαιρετιστήρια μηνύματα και τραγούδια κατά τη διάρκεια της τελετής – Πλήθος διασήμων στην κηδεία της μεγάλης ντίβας – Ντυμένη ολόχρυσα, όπως ήταν η τελευταία της επιθυμία, και συνοδεία στόλου από ροζ Cadillac – Viral το σούπερ μίνι της Αριάνα Γκράντε και ο Κλίντον με το κινητό του στο μικρόφωνο και… όχι μόνο
Η Αρίθα Φράνκλιν ήθελε η κηδεία της να μοιάζει με γιορτή, μία γιορτή που αρμόζει σε μία «βασίλισσα». Κι έτσι έγινε. Η αίθουσα του προτεσταντικού ναού Greater Grace του Ντιτρόιτ αντηχούσε γκόσπελ νότες και τη μουσική των τραγουδιών της σε μία λαμπερή τελετή, η οποία ξεκίνησε με μιάμιση ώρα καθυστέρηση και διήρκεσε πέντε ώρες.

Καλλιτέχνες, πολιτικοί αλλά και δικοί της άνθρωποι απηύθυναν μηνύματα, αποθεώνοντας την μεγάλη τραγουδίστρια. Ενδιάμεσα ακούγονταν τραγούδια της, από καλλιτέχνες όπως, η Φέιθ Χιλ και η Αριάνα Γκράντε, η οποία συγκινημένη ερμήνευσε το «Natural Woman».

Μολονότι η τελετή ήταν κλειστή για το ευρύ κοινό, πάρα πολλοί θαυμαστές της είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον ναό, κάτω από τον καυτό ήλιο, φορώντας μπλουζάκια με τυπωμένο το πρόσωπό της, για να την τιμήσουν.

Η εκκλησία, όπου τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση, ήταν διακοσμημένη με πελώρια μπουκέτα από λεβάντες και ροζ και άσπρα τριαντάφυλλα. Η αστυνομία είχε κλείσει πολλούς δρόμους, ένα ελικόπτερο ίπτατο από πάνω ενώ πολλοί έφιπποι αστυνομικοί είχαν αναλάβει την ασφάλεια της περιοχής.

Η τελετή αναμεταδιδόταν από μια τεράστια γιγαντοοθόνη που είχε τοποθετηθεί σε ένα κοντινό πρατήριο καυσίμων.


Η στιγμή της άφιξης του χρυσού φερέτρου της Αρίθα Φράνκλιν στην προτεσταντική εκκλησία


Το χρυσό φέρετρο της ντίβας έφτασε στην εκκλησία μετά το διήμερο λαϊκό προσκύνημα, όπου πλήθος κόσμου συνέρευσε για να την αποχαιρετήσει. Με χρυσά γράμματα, τοίχοι έγραφαν «Μία γιορτή που ταιριάζει σε μία βασίλισσα», ενώ εκείνη ήταν ντυμένη στα ολόχρυσα, όπως ήταν η επιθυμία της, εν αντιθέσει με τις δύο προηγούμενες ημέρες που ήταν στα κατακόκκινα.

Λίγο πριν από το τελευταίο αντίο ένας στόλος ροζ vintage Cadillac απέτισαν τον δικό τους φόρο τιμής. 33 χρόνια πριν η μεγάλη ντίβα της σόουλ είχε υμνήσει μία ροζ Cadillac στον χαρακτηριστικό στίχο «Ain’t we ridin’ on the freeway of love in my pink Cadillac?» του θρυλικού «Freeway of Love». Τα αυτοκίνητα παρατάχθηκαν το ένα πίσω από το άλλο προς τιμήν της βασίλισσας που τα ύμνησε μέσα από τη μεγάλη επιτυχία της.

Μηνύματα αποχαιρετισμού από πολιτικούς, καλλιτέχνες και φίλους

Στην λαμπρή τελετή έδωσαν το «παρών» φυσικά μέλη της οικογένειας της Βασίλισσας της Σόουλ, αλλά και διάσημα ονόματα όπως: η Όπρα Γουίνφρι, ο Σμόκι Ρόμπινσον, οι ακτιβιστές Τζέσε Τζάκσον και Αλ Σάρπτον, ο Στίβι Γουόντερ, η Αριάνα Γκράντε και η Τσάκα Καν, αλλά καιο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ο οποίος εκφώνησε και εκείνος το δικό του μήνυμα.

Ο Σμόκι Ρόμπινσον, αγαπημένος φίλος της επί σειρά ετών της Φράνκλιν, απηύθυνε το μήνυμά του σε πρώτο πρόσωπο, σαν να μιλούσε στην ίδια, λέγοντάς της πως όλος ο κόσμος θρηνεί για την απώλειά της.

«Παρακολουθούσε τη γιορτή της ζωής σου από παντού και έκανα συνεντεύξεις από παντού, από όλον τον κόσμο. Η τελευταία ήταν από τη Βραζιλία και ο σταθμός στον οποίο μιλούσα κάλυπτε όλη τη Νότια Αμερική. Ο κόσμος γιορτάζει για σένα. Και ο κόσμος θρηνεί για σένα και θα τους λείψεις», είπε ο Ρόμπινσον.

Στη συνέχεια, φανερά συγκινημένος, τραγούδισε το «Really Gonna Miss You», άλλη μία επιτυχία της Φράνκλιν

Στο βήμα ανέβηκαν και οι αγωνιστές για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών Τζέσε Τζάκσον και Αλ Σάρπτον για να θυμίσουν τη συμβολή της Αρίθα Φράνκλιν στο κίνημα, τη δεκαετία του 1960. Ο Σάρπτον την αποκάλεσε μάλιστα “σάουντρακ” του κινήματος με τα τραγούδια της όπως το θρυλικό Respect. “Ήταν μια μαύρη γυναίκα στον κόσμο των λευκών ανδρών”, είπε χαρακτηριστικά

«Πιστεύω ότι θα είναι μια πολύ χαρούμενη λειτουργία, θα ξεχειλίζει από χαρά. Πιστεύω ότι θα είναι μια στιγμή λύπης, χαράς, γέλιων και χορών. Θα είναι μια λειτουργία για την Αρίθα, ακριβώς όπως αυτή μάς ευλόγησε με τη μουσική γκόσπελ που τραγουδούσε», », δήλωσε νωρίτερα ο επίσκοπος Τσαρλς ‘Ελις, πάστορας στο ναό Greater Grace.


Ο Κλίντον, το κινητό και το «κόρτε» στην Αριάνα Γκράντε

Στο δικό του μήνυμα, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, διηγήθηκε μία προσωπική ιστορία σε σχέση με την μεγάλη ντίβα.

«Η Χίλαρι κι εγώ, πριν γίνω πρόεδρος κι εκείνη Πρώτη Κυρία, προτού γίνει γερουσιαστής, και μετά υπουργός Εξωτερικών, ξεκινήσαμε ως groupies της Αρίθα ή κάτι τέτοιο. Όταν πηγαίναμε στο κολλέγιο ήταν η εποχή που έκανε τις μεγαλύτερες επιτυχίες της. Ένα πράγμα θέλω να πω στο ακροατήριο. Είχε τη φωνή της γενιάς, ίσως και τη φωνή του αιώνα. Ζούσε με θάρρος, όχι χωρίς φόβο, αλλά υπερνικώντας τους φόβους, πίστη και δύναμη. Την αγάπησα», είπε από το πόντιουμ ο Κλίντον.

Μίλησε, ακόμη, για τις αξίες της Φράνκλιν επισημαίνοντας ότι ήταν ένας άνθρωπος που νοιαζόταν για τους πληγωμένους ανθρώπους. «Νοιαζόταν για τους απογοητευμένους, εκείνους που δεν είχαν πετύχει τόσα, όσα εκείνη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στα highlights της ομιλίας του ήταν η στιγμή που έβαλε το κινητό του τηλέφωνο στο μικρόφωνο, παίζοντας την επιτυχία της του 1968 “Think,” όπου η Αρίθα τραγουδά για την ελευθερία, αλλά και ένα στιγμιότυπο που δεν πέρασε απαρατήρητο στα social media.

Την ώρα που η τραγουδίστρια ερμήνευε το «Natural Woman»προς τιμήν της «βασίλισσας της σόουλ», ο Μπιλ Κλίντον την κοιτούσε εκστασιασμένος, χωρίς να νοιάζεται ιδιαίτερα αν μαζί του βρισκόταν και η σύζυγός του, Χίλαρι.


Η επιστολή του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους έστειλε συλλυπητήρια επιστολή στην οικογένεια της Αρίθα Φράνκλιν

«Η Λόρα κι εγώ είμαστε βαθύτατα θλιμμένοι για την απώλεια της Βασίλισσας της Σόουλ, Αρίθα Φράνκλιν. Οι καρδιά μας πονά για εσάς και οι προσευχές μας είναι μαζί σας. Η Αρίθα ήταν μία γυναίκα της επιτυχίας με΄εναν εξαιρετικό χαρακτήρα και μία αξιαγάπητη καρδιά. Η συνεισφορά της στην αμερικανική μουσική ήταν μακροχρόνια και σημαντική με το εμπνευσμενο από τη γκόσπελ στιλ της και την ξεχωριστή φωνή της. Το αξιοσημείωτο ταλέντο της βοήθησε στη δημιουργία της καλλιτεχνικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας και το 2005 ήταν ιδιαίτερη τιμή μ ου να της αποδώσω την ύψιστη διάκριση της χώρας μας, το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας. Είμαι πολύ υπερήφανος που γνώρισα την Αρίθα και είμαι ευγνώμων για το γεγονός ότι η μουσική της θα συνεχίσει να δίνει χαρά σε εκατομμύρια γενιές που έρχονται. ‘Οσο θα θυμάστε και θα τιμαται τη ζωή της Αρίθα, είθε ο Παντοδύναμος να απαλύνει τον πόνο σας αυτές τις δύσκολες ώρες. Η Λόρα κι εγώ σας στέλνουμε την ειλικρινή συμπάθειά μας. Ο Θεός να σας ευλογεί», ανέφερε στην επιστολή του ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος.

«Aretha Franklin Park»

Ο δήμαρχος του Ντιτρόιτ Μάικ Ντάγκαν στην ομιλία του για την Αρίθα Φράνκλιν ανακοίνωσε ότι θα μετονομάσει το Chene Park με το όνομα της θρυλικής τραγουδίστριας.

«Το όμορφο διαμάντι μας θα ονομάζεται Aretha Franklin park και όταν τραγουδιστές των επόμενων γενεών θα έρχονται από όλον τον κόσμο για να δώσουν συναυλίες θα θυμούνται ότι τραγουδούν στο σπίτι της “Βασίλισσας της σόουλ», είπε ο Ντάγκαν.

Η Φράνκλιν που γεννήθηκε στον αμερικανικό νότο που σημαδεύτηκε από τις φυλετικές διακρίσεις, στο Μέμφις του Τενεσί, είχε επίσης αφοσιωθεί στο κίνημα υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων. Η σημερινή τελετή υπογραμμίζει τον ρόλο της μέσα από τα τραγούδια της στον αγώνα για την εξάλειψη των διακρίσεων.

Η τελευταία της κατοικία θα είναι κοιμητήριο Woodlawn του Ντιτρόιτ, όπου θα ταφεί, δίπλα στον πατέρα της Κλάρενς Λαβόν Φράνκλιν, τον αδελφό της Σεσίλ Φράνκλιν και τις αδελφές της Καρολάιν και ‘Ιρμα Φράνκλιν.

«Κακός χαμός» στο Twitter με το σούπερ μίνι της Αριάνα Γκράντε

Η τραγουδίστρια ανέβηκε στη σκηνή για να αποτίσει τον δικό της φόρο τιμής στην Αρίθα Φράνκλιν, ερμηνεύοντας το Natural Woman με το Twitter να σχολιάζει δυσμενώς το φόρεμα που επέλεξε να βάλει στην κηδεία, χαρακτηρίζοντάς το «απαράδεκτο» και «ασεβές».

«Κάποιος θα έπρεπε να πει σε αυτό το μωρό πως έπρεπε να φορέσει ολόκληρο φόρεμα στην εκκλησία», «Το φόρεμά της είναι ακατάλληλο και δεν ταιριάζει στη μνήμη της Αρίθα Φράνκλιν», «Αγαπώ την Αριάνα, αλλά αυτό το φόρεμα είναι πολύ ακατάλληλο», «Η αλογοουρά της είναι πιο μακριά από το φόρεμα», «Η Αριάνα δεν γνωρίζει τον κανόνα κάτω από τον γόνατο για την άμβωνα της εκκλησίας», ήταν μερικά από τα σχόλια.

Respect με μία συναυλία γεμάτη συγκίνηση

Η συναυλία φόρος τιμής στην απίθανη καριέρα της Αρέθα Φράνκλιν προκάλεσε συγκίνηση σε χιλιάδες θαυμαστές της χθες βράδυ στο Ντιτρόιτ, παραμονή της κηδείας της “Βασίλισσας της Σόουλ”.

Περισσότεροι από 40 καλλιτέχνες ανέβηκαν στη σκηνή για να ερμηνεύσουν τα σημαντικότερα κομμάτια της. Το Ντιτρόιτ, η πολυαγαπημένη πόλη της Φράνκλιν, είναι επίσης η πόλη της διάσημης δισκογραφικής εταιρίας “Motown”.

Ήταν μια “φοβερή” συναυλία για τον 60χρονο Τέμπλεϊ Ρέινολντς που ταξίδεψε από την πόλη Σάγκινο στο Μίσιγκαν. “Ο κόσμος που δεν μπορεί να είναι εδώ, δεν ξέρει τι χάνει. Όλοι ήταν καταπληκτικοί”, είπε.

Τα εισιτήρια -δωρεάν- εξαντλήθηκαν μέσα σε μερικά λεπτά για την υπαίθρια συναυλία στο Chene Park Amphitheatre, έναν χώρο 5.000 θέσεων όπου η Φράνκλιν ερμήνευε τα τραγούδια της.

Το συγκρότημα Four Tops, η Ντι Ντι Μπριντχζεουάτερ και η ‘Αντζι Στόουν μάγεψαν τους θεατές όταν τραγούδησαν το “Freeway of Love”, έναν ύμνο στο Ντιτρόιτ, και τα κλασικά “Say A Little Prayer” και “Respect”. Το τελευταίο το ερμήνευσαν στο τέλος όλοι οι καλλιτέχνες.