Ο ναός της Αφροδίτης στην πλατεία Αντιγονιδών και …οι μαθητές του Ευόσμου

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για έναν ξεχασμένο ναό του κέντρου της πόλης μας που πέρασε από πολλές περιπέτειες… Ο υστεροαρχαϊκός αυτός ναός, αφιερωμένος στη Θεά Αφροδίτη, ήρθε στο φως στην εκσκαφή των θεμελίων του οικοπέδου που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Κρυστάλλη και Διοικητηρίου, το 1936.Η περιοχή αυτή στους ρωμαϊκούς χρόνους της πόλης ήταν γνωστή ως περιοχή των ιερών, αφού εκεί ήταν συγκεντρωμένοι οι περισσότεροι ναοί και τα ιερά της πόλης
Το 2000 με την ευκαιρία της κατεδάφισης της διώροφης οικοδομής πραγματοποιήθηκε ανασκαφή από την αρχαιολόγο Α. Τασιά, η οποία ξανάφερε στο φως την κρυμμένη πλούσια ιστορία της πόλης. Αποκαλύφθηκε τότε το ανατολικό τμήμα της κρηπίδας του συγκεκριμένου ναού, αγάλματα των ελληνορωμαϊκών χρόνων και πλήθος θραυσμάτων αρχιτεκτονικών μελών. Οι κίονες του ναού οι οποίοι φθάνουν τα 7 μέτρα σε ύψος, όπως και πολλά από τα ευρήματα, χάρη και στις προσπάθειες των αρχαιολόγων της ΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και των υπευθύνων του Αρχαιολογικού Μουσείου, εκτίθενται σήμερα σε αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Θεσσαλονίκης.
Η αλήθεια είναι ότι ελάχιστοι Θεσσαλονικείς γνωρίζουν την ύπαρξη του ναού αφού στο σημείο εκείνο υπάρχει μόνο μια μικρή πινακίδα και ο αρχαιολογικός χώρος είναι εγκαταλελειμμένος, βρόμικος και με πρόχειρη περίφραξη… Αυτό κινητοποίησε το ενδιαφέρον των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Ευόσμου που αποφάσισαν να ασχοληθούν με αυτόν τον ναό που κάποιοι μελετητές ονομάζουν « Παρθενώνα της Θεσσαλονίκης». Τα παιδιά έκαναν έρευνα από το διαδίκτυο αλλά και με αυτοψία και αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα ντοκιμαντέρ για να προβάλουν το ναό και την ιστορία του. Τον Απρίλιο του 2019 το βίντεο αυτό προβλήθηκε στην κεντρική σκηνή του 11ου Συνεδρίου Πληροφορικής κι απέσπασε θετικά σχόλια για την πρωτοτυπία του.
Σήμερα είμαστε πολλοί χαρούμενοι γιατί φαίνεται ότι κάτι κινείται στην Πλατεία Αντιγονιδών! Τα μέλη και οι κρηπίδες του ναού έχουν καλυφθεί και έχει δημιουργηθεί στην περιοχή ένα εργοτάξιο. Μαθαίνουμε ότι σκοπός των αρχαιολόγων είναι να προστατευθεί το μνημείο με στόχο την ανάδειξή του στο μέλλον. Είναι επιτέλους καιρός να επενδύσουμε στο πολιτιστικό μέλλον του τόπου μας!
Γι’ αυτό σκεφτήκαμε ότι είναι πολύ επίκαιρο να θυμηθούμε το βίντεο, ντοκιμαντέρ που δημιούργησαν οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Ευόσμου

Σενάριο – σκηνοθεσία : Αφροδίτη Διαμαντοπούλου, Φιλόλογος
Μοντάζ- κάμερα : Βασίλης Κατράνας, βοηθός: Αλέξανδρος Χουϊάζης
Ηθοποιοί: Μαριεντίνα Καπέτη, Χρήστος Σαλονικίδης
Γενική επιμέλεια : Γιάννης Δασκαλάκης, Πληροφορικός