ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΒΗΘΛΕΕΜ, ΕΛΑΤΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΦΑΤΝΗ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

?????????????????????????????????????????????????????????

Στη Βηθλεέμ ελάτε όλοι…..
…για να προσκυνήσουμε και να μάθουμε όλα όσα δεν γνωρίζαμε για τη φάτνη του μικρού Χριστού…

Νότια της Ιερουσαλήμ και σε απόσταση 9 χιλιομέτρων περίπου, πάνω σ’ ένα λοφίσκο κατάφυτο από αμπέλια, συκιές και ελιές βρίσκεται η Βηθλεέμ, μια κωμόπολη της Παλαιστίνης.

Το όνομά της σημαίνει τόπος άρτων ή τόπος γόνιμος αν προτιμάτε!

Σήμερα οι Άραβες αποκαλούν τη Βηθλεέμ Μπέιτ-Λαχμ, δηλαδή τόπος κρέατος, καθώς οι πλειοψηφία των κατοίκων ασχολούνται με την εκτροφή προβάτων.

Η Βηθλεέμ θεωρούταν τόπος ιερός για τους Εβραίους. Ήταν ο τόπος που έκανε στάση ο Αβραάμ κατευθυνόμενος για τη Μεσοποταμία αλλά και τόπος γέννησης πολλών ιερών προσώπων της Παλιάς Διαθήκης, όπως ο Ωβήδ, ο Ιεσσαί και ο σπουδαιότερος βασιλιάς του Ισραήλ, ο Δαβίδ.

Η μεγαλύτερη όμως δόξα της Βηθλεέμ είναι ένα μικρό, ταπεινό σπήλαιο, μέσα στο οποίο γεννήθηκε
ο βασιλιάς, τον βασιλέων: ο Ιησούς Χριστός.

Από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια το Σπήλαιο ήταν γνωστό και αποτελούσε τόπο λατρείας για τους πρώτους Χριστιανούς.

Αργότερα, όμως, στα τέλη του 100 μ.Χ. ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός, λεηλάτησε όλη την Παλαιστίνη και μαζί βεβήλωσε το Σπήλαιο της Γένεσης.

Η φάτνη πήρε τη θέση που τις αξίζει, στην εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου, όπου η μητέρα του, η Αγία Ελένη, το 327 μ.Χ. έχτισε έναν μεγαλοπρεπή Ναό, ακριβώς στο σημείο όπου γεννήθηκε ο Χριστός Την εκκλησία αυτή αντικατέστησε ο Ιουστινιανός με άλλη μεγαλύτερη, η οποία διατηρείται μέχρι και σήμερα.

Ο ναός της γέννησης έχει σχήμα σταυρού και συγκαταλέγεται σε ένα από τα σπουδαιότερα σωζόμενα μνημεία Βυζαντινής Αρχιτεκτονικής.
Κάτω ακριβώς από το Καθολικό του ναού βρίσκεται το Άγιο Σπήλαιο και η Αγία φάτνη. Οι διατάσεις του σπηλαίου διαστάσεις είναι μόλις 12Χ4 και το ύψος του σχεδόν τρία μέτρα, το μέγεθος της αξίας του ,όμως είναι ανυπέρβλητο.

Για να βρεθεί κάνεις στο σπήλαιο θα χρειαστεί να κατέβει 13 σκαλοπάτια για να βρεθεί στο πιο φωτεινό σημείο της ανθρωπότητας, το οποίο φωτίζεται μόνο από καντήλια και τότε αντικρίζει το σημείο που γεννήθηκε το Θείο Βρέφος . Εκεί, πάνω στο μαρμάρινο πάτωμα υπάρχει ένα μεγάλο αστέρι από ασήμι.

Σε άλλο σημείο του Σπηλαίου βρίσκεται η Αγία Φάτνη, που ανήκει στους Λατίνους.

Εκεί, κάθε χρόνο στις 25 Δεκεμβρίου γίνεται με συγκινητική μεγαλοπρέπεια ο γιορτασμός της γέννησης του Ιησού.

Και κάπως έτσι, ώστε και νοητά βρεθήκαμε και εμείς στο Άγιο Σπήλαιο και στη Φάτνη του μικρού Χριστού.

Σοφία Αποστολίδου